Αρχική | Πολιτική | Εξωτερική Πολιτική | Τι κρατά η Αθήνα από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Τι κρατά η Αθήνα από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι κρατά η Αθήνα από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

«Αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, φαίνεται πως η Τουρκία συμφωνεί ότι δεν βοηθά κανέναν ενδεχόμενη νέα κλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο». Αυτό σχολίαζε χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος, αναφερόμενος στην 50λεπτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Λύση στις μεγάλες διαφορές των δύο πλευρών προφανώς και δεν βρέθηκε, ούτε αναμενόταν να βρεθεί, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες εστίασαν στη «θετική ατζέντα» και εξέφρασαν την ελπίδα τους για μια «ήσυχη χρονιά» ερμηνεύεται ως καλή εξέλιξη.

Στην κυβέρνηση κρατούν «μικρό καλάθι», καθώς τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, όμως εμφανίζονται ικανοποιημένοι, γιατί -όπως λένε αρμόδιες πηγές- «υπήρξε αμοιβαία κατανόηση ενώ η καλή διάθεση με την οποία προσήλθαν οι δύο φαίνεται να οδηγεί σε εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών».

Αναγνωρίζουν βέβαια ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη χώρα του, με τη νέα… χείρα φιλίας που τείνει προς τη Δύση, αλλά και την προσπάθεια να εμφανίσει την Τουρκία ως κορυφαίο στρατηγικό παίκτη και ρυθμιστή των εξελίξεων σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως να εντάσσεται και το νέο διαλλακτικό ύφος που επέδειξε στο χθεσινό ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγο μετά τα τετ α τετ που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Εμμέσως πάντως, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε,  επανέλαβε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει εμπλακεί εσχάτως και η Ε.Ε., διαμηνύοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσά μας και να επικοινωνούμε απευθείας μεταξύ μας».

Άμεσες επαφές

Ζητούμενο πλέον είναι να σταματήσουν οι προκλήσεις της Άγκυρας, που συνεχίζονται τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε λεκτικό επίπεδο, έστω με μικρότερη συχνότητα τελευταία. «Τις επόμενες μέρες, θα φανεί αν ο Τούρκος πρόεδρος εννοούσε αυτά που είπε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό», σημειώνει διπλωματική πηγή, που εκλαμβάνει θετικά τη βούληση των δύο ηγετών να συνεχιστούν οι άμεσες συζητήσεις και επαφές, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης. Τονίζει μάλιστα την πρόταση του Τούρκου προέδρου να τεθούν τα διμερή ζητήματα υπόψη των ειδικών και εμπειρογνωμόνων, ώστε να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες λύσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, με ενδιαφέρουσα την κυβερνητική διαρροή για την «κίνηση καλής θέλησης» εκ μέρους της Τουρκίας, να δεχθεί να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα, όπως έχει ζητήσει η χώρα μας από τον περασμένο Ιανουάριο. Το αν θα συμβεί αυτό πιθανότατα εξαρτάται από το αν ο κ. Ερντογάν θα δει να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του, σε μια σειρά ζητημάτων που έθεσε στη χθεσινή Σύνοδο και έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων και με την Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Twitter, υπογράμμισε ότι «αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός».

Από τα αξιοσημείωτα και το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε, ως μεταφραστή του, να παρευρίσκεται στη συνάντηση και ο πιο στενός του συνεργάτης, Ιμπραχίμ Καλίν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο κ. Μητσοτάκης να συμπληρώνει το… καρέ με την πρόσκληση και της διευθύντριας του διπλωματικού του γραφείου Ελένης Σουρανή.

 

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text