Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ο Paul Tudor Jones προειδοποιεί για "τρελό" πληθωρισμό - Χαρακτηρίζει το bitcoin "μέσο σίγουρης επένδυσης"

Ο Paul Tudor Jones προειδοποιεί για "τρελό" πληθωρισμό - Χαρακτηρίζει το bitcoin "μέσο σίγουρης επένδυσης"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Paul Tudor Jones προειδοποιεί για "τρελό" πληθωρισμό - Χαρακτηρίζει το bitcoin "μέσο σίγουρης επένδυσης"

Ο δισεκατομμυριούχος Πολ Τούντορ Τζόουνς προειδοποιεί για "Τρελό" πληθωρισμό - Φωνάζει το Bitcoin ως "τρόπο να επενδύσει στη βεβαιότητα"

Εν όψει της πολυαναμενόμενης απόφασης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική, την προσεχή Τετάρτη, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Paul Tudor Jones εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Federal Reserve δεν κινείται αρκετά γρήγορα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι "ανειλικρινής” όταν επιμένει πως η πρόσφατη άνοδος των τιμών είναι προσωρινή και προέτρεψε τους επενδυτές να διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους σε αμυντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα μετρητά, τα εμπορεύματα, ακόμη και το ασταθές bitcoin.

"Σήμερα επικρατεί απόλυτη τρέλασ”, τόνισε ο Tudor Jones, ο οποίος ίδρυσε την Tudor Investment Corporation το 1980, μιλώντας τη Δευτέρα στην εκπομπή Squawk Box του CNBC, που χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη την σημαντικότερη των τελευταίων πέντε ετών δεδομένου ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποκαλύπτουν τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών τα τελευταία 13 χρόνια, και μάλιστα επί δύο διαδοχικούς μήνες.

"Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι θέλω να έχω 5% σε χρυσό, 5% σε bitcoin, 5% σε μετρητά και 5% σε εμπορεύματα”, δήλωσε ο Tudor Jones αναφερόμενος στις συνηθισμένες αντισταθμιστικές στον πληθωρισμό τοποθετήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η κατανομή του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου του θα εξαρτηθεί από τον εάν η η Fed, η οποία μέχρι σήμερα επιμένει ότι ο πληθωρισμός είναι πρόσκαιρος, δείξει ότι θα αλλάξει την νομισματική πολιτική της για να βοηθήσει στην άμβλυνση της ανόδου των τιμών.

"Εάν αντιμετωπίσουν [τα στοιχεία ] με αδιαφορία, θα δώσουν το πράσινο φως για σημαντικά πονταρίσματα σε κάθε είδους τοποθέτηση επωφελείται από την άνοδο των τιμών”, σημείωσε ο Tudor Jones, αναφερόμενος στην άνοδο των τιμών κατά 5% τον Μάιο - σημαντικά υψηλότερη από τον μακροχρόνιο στόχο της Fed του 2%.

Ως εκ τούτου, ο Tudor Jones προειδοποίησε πως είναι "ανήσυχος” για την χρηματιστηριακή αγορά, που σε αξία διαμορφώνεται περίπου στο 220% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, χάρη στην πολιτική του "εύκολου χρήματος” της Fed, επικαλούμενος τον αγαπημένο δείκτη μέτρησης του θρυλικού επενδυτή Warren Buffett, ποσοστό που ξεπερνά το προηγούμενο υψηλό κάτω του 200% που ήταν η αξία της κατά τη διάρκεια της φούσκας των dot-com στα τέλη του προηγούμενου αιώνα.

Ο δισεκατομμυριούχους, ο οποίος πέρυσι επένδυσε το 2% του χαρτοφυλακίου του σε bitcoin, χαρακτήρισε το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη ως "αξιόπιστο” αντιστάθμισμα του πληθωρισμού και "μέσο σίγουρης επένδυσης”, παρά την ακραία μεταβλητότητά του και την πρόσφατη κατάρρευσή του.

"Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Fed κινείται σήμερα με βάση μία συγκεκριμένη εντολή· εκπεφρασμένος στόχος της είναι η μεγιστοποίηση της απασχόλησης, και μπορεί κανείς να δει πόσο σημαντικό θεωρούν αυτόν τον στόχο”, τόνισε ο Tudor Jones τη Δευτέρα. "Όσον αφορά την απασχόληση, η Fed θέλει να δει αποτελέσματα, όσον αφορά τον πληθωρισμό, επιμένει ότι είναι παροδικός. Πρόκειται για μια δυσαρμονία που κινδυνεύει να πλήξει την αξιοπιστία της εάν κάνει λάθος”, πρόσθεσε.

Τα τολμηρά μέτρα τόνωσης των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο συνέβαλαν στην αποτροπή μιας σοβαρής και παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά οι εμπειρογνώμονες τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχούν ότι η παγκόσμια οικονομία πλημμυρίζει από ρευστότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού και να βυθίσει τις αγορές στην πορεία.

Από την πλευρά της, η Fed αγοράζει κάθε μήνα περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισ. δολαρίων και κρατά τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Η πολιτική αυτή συνέβαλε στην άνοδο των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε αστρονομικά υψηλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλα καθώς οι τιμές εκτινάσσονται και η οικονομία ανακάμπτει, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πότε η Fed θα αρχίσει να συσφίγγει την πολιτική της.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Fed στα τέλη Απριλίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jerome Powell επέμεινε ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πρόβλημα εν μέρει διότι η απασχόληση παραμένει πεισματικά κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η αύξηση των νέων θέσεων απασχόλησης τους δύο τελευταίους μήνες κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες σημείωσαν άνοδο νωρίτερα φέτος και τείνουν να αυξάνονται παράλληλα με τον πληθωρισμό, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών την προηγούμενη εβδομάδα, ένδειξη ότι η αγορά των ομολόγων ενδεχομένως να αποδέχεται την εκτίμηση της Fed ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, ο αναλυτής της Oanda, Edward Moya, χαρακτήρισε την απογοητευτική αγορά εργασίας "καταλύτη αλλαγής” για τους επενδυτές που έχουν επικρίνει την συνεχιζόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed, επισημαίνοντας ότι η απογοητευτικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας "δικαιολογούν την προσεκτική στάση της Fed”.

Σε ό,τι αφορά το bitcoin, αξίζει να σημειωθεί ότι σημείωσε "βουτιά” σχεδόν 40% από το υψηλό που κατέγραψε στα μέσα Απριλίου, ωστόσο εξακολουθεί να γράφει κέρδη της τάξης του 320% το τελευταίο έτος.

 

Του Jonathan Poncian

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text