Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 229 | Το χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”

Το χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”

Αλλαγή στη σύνθεση του Χαρτοφυλακίου

Η πορεία του Χαρτοφυλακίου του “απόλυτου συστήματος” κατά το διάστημα από την έκδοση του προηγούμενου τεύχους (15/5/2021) έως και την 15/6/2021, υπήρξε αρκετά “ταραχώδης”. Αιτία ήταν το συμβάν της διαρροής της είδησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, στις 21/5/2021, η οποία οδήγησε τη μετοχή (ΑΛΦΑ -την οποία συμπεριλαμβάνουμε στο χαρτοφυλάκιο) σε πτώση 27% και προκάλεσε πλήγμα και σε ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά, από το οποίο εκτιμούμε ότι δεν έχει συνέλθει ακόμη.

Την 21/5/2021, το χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος” είχε απώλεια -10,42%, τη μεγαλύτερη στην περίοδο της λειτουργίας του. Μέχρι και την 17/5/2021, έχει ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών, αλλά όχι στο σύνολό τους. Εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει στις επόμενες μέρες.

Η απόδοση του Χαρτοφυλακίου εξακολουθεί να είναι σημαντικά ανώτερη της απόδοσης του Γενικού Δείκτη (+70,70%, από την έναρξη της λειτουργίας του την 26/2/2019, έναντι 33,96% του Γενικού Δείκτη). Δείτε εδώ.

Μετά από περισσότερους από 6 μήνες “απραξίας”, κατά τη διάρκεια των οποίων όμως, επιτεύχθηκε μία πολύ ικανοποιητική απόδοση, το Χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος” προχώρησε σε δύο, ουσιαστικές κατά την άποψή μας, πράξεις:

α) Την 11/6/2021 προχωρήσαμε στην πώληση 1.576 μετοχών της ΑΛΦΑ, δηλαδή, περίπου του 30% της θέσης μας στη συγκεκριμένη μετοχή. Η πράξη αυτή έγινε, με σκοπό να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για τη συμμετοχή μας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η οποία αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση της 15/6/2021 και που θα γίνει στην περίοδο 28 έως 30 Ιουνίου 2021. Το σκεπτικό της πράξης μας, αναλύθηκε σε ειδικό άρθρο (εδώ), το οποίο δημοσιεύτηκε στο eurocapital.gr και στάλθηκε με email στους συνδρομητές.

β) Την 15/6/2021 ρευστοποιήσαμε το σύνολο της θέσης μας στη μετοχή ΦΡΛΚ (Fourlis Συμμετοχών) και με τα χρήματα αυτά τοποθετηθήκαμε στη ΜΥΤΙΛ (Mytilineos). Η πράξη αυτή πραγματοποιήθηκε μετά τη δημοσίευση άρθρου που αναφερόταν στα κύρια σημεία της Γενικής Συνέλευσης της Mytilineos, το οποίο δημοσιεύτηκε στο eurocapital.gr και παράλληλα στάλθηκε με email στους συνδρομητές του περιοδικού. Οι πράξεις έγιναν στις τιμές κλεισίματος εκείνης της μέρας.

Η μετοχική συμπεριφορά της ΦΡΛΚ δεν ήταν ικανοποιητική και μας είχε προβληματίσει. Η συμπεριφορά αυτή οφείλεται βεβαίως στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισε η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αναμένουμε βεβαίως ότι, κάποια στιγμή κατά τους επόμενους μήνες, η πορεία των μεγεθών της εταιρίας θα βελτιωθεί και ότι αυτό θα αντικατοπτριστεί και στην πορεία της μετοχής. Όμως, όλο αυτό το διάστημα, κατά το οποίο η μετοχή υστέρησε, χάσαμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε σε άλλες μετοχές, που, όπως περιγράφαμε και από τις σελίδες του περιοδικού και του site, είχαν πιο ισχυρά θεμελιώδη και κατάληξαν να έχουν μία καλύτερη μετοχική πορεία. Δε μας αρέσει να κάνουμε συχνά πράξεις -και αυτό, οι παλαιότεροι συνδρομητές μας το γνωρίζουν. Το να κάνεις μία λάθος εκτίμηση, είναι άσχημο, αν και είναι κάτι συχνό στις αγορές. Το να επιμένεις όμως σ’ αυτή τη λάθος εκτίμηση, συχνά καταλήγει να είναι οδυνηρό.

Η ανάλυση που έκανε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος για την πορεία και τις προοπτικές της εταιρίας του (εδώ), μας έδωσε την ευκαιρία που ζητούσαμε. Άλλωστε, η ΜΥΤΙΛ είναι μία μετοχή που γνωρίζουμε από την ημέρα της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, έχουμε παρακολουθήσει την πορεία της, γνωρίζουμε τη διοίκησή της, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι, ο κ. Μυτιληναίος, σπάνια -πολύ σπάνια- δεσμεύεται και αποκαλύπτει αριθμητικά μεγέθη για την εταιρία του. Παρά το ότι δημοσιεύουμε συχνά στοιχεία και απόψεις για την Mytilineos, πριν από το τέλος του μήνα, θα δημοσιεύσουμε μια πλήρη ανάλυση της οπτικής μας και των προσδοκιών μας από τη μετοχή.

Δείτε τη σύνθεση και τις πράξεις του Χαρτοφυλακίου (εδώ). Δείτε το διάγραμμα σύγκρισης της απόδοσης του Χαρτοφυλακίου του “απόλυτου συστήματος” με το Γενικό Δείκτη για το διάστημα από 26/2/2019 έως 15/6/2021.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text