Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 229 | Όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το περιορισμό του QE

Όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το περιορισμό του QE

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το περιορισμό του QE

Παρά το γεγονός ότι έχουν απολέσει την παλαιότερη δυναμική τους, οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα. Όμως, κατά τα φαινόμενα, η “εύκολη άνοδος” που απόλαυσαν μέχρι σήμερα, μέσα από τις διαρκώς βελτιωμένες προβλέψεις αποτελεσμάτων, πιθανότατα τείνει να ολοκληρωθεί. Η παράμετρος που αλλάζει τους “όρους του παιχνιδιού” είναι ο πληθωρισμός.

Η παράμετρος αυτή, σταδιακά μεταβάλλει τις εκτιμήσεις των παραγόντων της FED και, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την 16/6/2021 (δείτε εδώ), αυξάνονται οι πιθανότητες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων (κατά 0,25% έως 0,50%) κατά το 2022, δηλαδή, νωρίτερα από τις παλαιότερες εκτιμήσεις.

Παράλληλα, αυξάνεται η πρόβλεψη για τον αναμενόμενο πληθωρισμό του τρέχοντος έτους (2021), σε 3,4% (από 2,2%), διατηρώντας όμως την εκτίμηση ότι το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει σε 2,1% κατά τον επόμενο χρόνο.

Η πανδημία εξακολουθεί να συνιστά μία από τις κυριότερες ανησυχίες των παραγόντων της FED, για την οικονομία και, μέσα απ’ αυτή την οπτική, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές αξιογράφων, συνολικού ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα, έως ότου “επιτευχθούν οι στόχοι της FED για πλήρη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών”.

Όμως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που ακολούθησε τη συνεδρίαση της διοίκησης της FED, ο κ. Jerome Powell, ανέφερε ότι, το ζήτημα του περιορισμού των δράσεων της FED κεντρικής τράπεζας για την ενίσχυση της οικονομίας (tapering) θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της FED στις 27-28 Ιουλίου, κάτι που έκανε τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η διαδικασία περιορισμού θα ξεκινήσει μετά τη μεθεπόμενη συνεδρίαση της FED, στις 21-22 Σεπτεμβρίου.

Άσχετα από τις ημερομηνίες ή τις λεπτομέρειες, η ουσία είναι ότι, η διαδικασία διακοπής της πλημμυρίδας των οικονομιών με πολύ και εύκολο χρήμα, κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον, θα εισέλθει στη διαδικασία τερματισμού. Αυτό θα είναι μία πολύ μεγάλων διαστάσεων εξέλιξη για το σύνολο των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα επεκταθεί προς τα κράτη και τις κοινωνίες.

Δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα και ούτε θα συμβεί απότομα. Όποτε και αν ξεκινήσει, η διαδικασία περιορισμού των μέτρων που πάρθηκαν στα πλαίσια των προγραμμάτων “ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing - QE), αυτή θα εξελιχθεί προσεκτικά και με την παρακολούθηση των αρχών των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διορθωτικές κινήσεις.

Είναι κάτι που γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί και που όμως, αρεσκόμαστε να ζούμε (και να επενδύουμε) ωσάν να πιστεύουμε ότι δε θα συμβεί ποτέ.

Αποδεχόμαστε βεβαίως ότι είναι αρκετά νωρίς για να σχολιάζουμε και να πιθανολογούμε. Όμως, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει, σιγά σιγά, να λαμβάνουμε υπόψη μας, όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη οπτική μας. Οι μετοχές και όλες οι χρηματοοικονομικές αξίες, θα πρέπει πλέον να “σταθούν” στις αγορές μόνες τους, βασισμένες στα θεμελιώδη μεγέθη τους και όχι στην εύκολη δυνατότητα κάποιων να τις αγοράσουν.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text