Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 229 | ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: Ιστορίες Φούσκας

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: Ιστορίες Φούσκας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: Ιστορίες Φούσκας

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Ιστορίες φούσκας

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού και της δράσης των “retail investors”, δηλαδή, των ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι αγοράζουν και πουλούν μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά μέσα -μεταξύ των οποίων και “κρυπτονομίσματα”- μαζικά, μετά από συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών, μέσα από τη διαστρέβλωση των τιμών. Το φαινόμενο αυτό, πρωτοφανές στη σύγχρονη επενδυτική κοινότητα, κερδίζει δημοσιότητα, η οποία τελικά βοηθά στον πολλαπλασιασμό του.
Οι περισσότεροι αναλυτές, η ιστορία και η λογική, αναφέρουν ότι, καθώς στις αγορές, τελικά επικρατούν η λογική και η πραγματική αξία, πιθανότατα θα λήξει άδοξα, σε κάποια στιγμή ευρύτερης κρίσης των αγορών. Όμως, θα έχει αφήσει ένα “σημάδι” στις κοινωνίες, το οποίο ουδείς γνωρίζει πόσο μεγάλο θα είναι και πού μπορεί να οδηγήσει.

Για άλλους είναι περίεργο, ενώ για άλλους είναι απλά θλιβερό, να βλέπουν νέους -κυρίως στις ηλικίες των 20 έως 35 ετών, οι οποίοι συχνά είναι άνεργοι- να μιλούν μία “περίεργη” γλώσσα και, μέσα από περίεργες ή και ύποπτες πλατφόρμες συναλλαγών, να καταθέτουν διάφορα ποσά -τα οποία συχνά μπορεί να είναι και μεγάλα- για να αγοράσουν μετοχές με σαθρά θεμελιώδη στοιχεία, ή απίθανα “κρυπτονομίσματα” από τον αχανή και διαρκώς διογκούμενο κόσμο των “κρυπτονομισμάτων”. Δεν είναι μόνον η πλάνη, για το τί είναι επένδυση ή έστω και “trading”, των νέων αυτών που προβληματίζει, αλλά κυρίως είναι η αντίληψη που αποκτούν για την ίδια τη ζωή και η πίστη τους ότι μπορούν, έτσι χωρίς γνώσεις ή και κόπο, να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους.

Όσοι μπλέκουν με τέτοια αντικείμενα συναλλαγών, πιστεύουν ότι μπορούν, αυτοί, να νικήσουν τη στατιστική -και η στατιστική λέει ότι, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% όσως συναλλάσσονται σ’ αυτές τις πλατφόρμες καταλήγουν να χάσουν χρήματα. Όμως, τη στατιστική δύσκολα μπορεί να τη νικήσει κάποιος.

****

Στα 5.799 είχαν φτάσει τα αποκαλούμενα “κρυπτονομίσματα”, έως το μεσημέρι της 15/6/2021. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 547 μεγαλύτερος από τον αριθμό των “κρυπτονομισμάτων”, ένα μήνα νωρίτερα, στις 14/5/2021, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός τους πλέον αυξάνεται κατά 17 έως 18 κάθε μέρα! Δηλαδή, κάθε μέρα, 17 άτομα, ή ομάδες ατόμων, σε κάποιο μέρος της γης, αποφασίζουν να εκδώσουν ένα “νόμισμα”, το οποίο, ως δια μαγείας, αποκτά κάποια αξία, που μάλιστα μπορεί να φτάσει σε ύψος δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό, κάποιοι -συνήθως απ’ αυτούς που συχνάζουν σε ομάδες στο Facebook, όπως αυτή εδώ- το θεωρούν λογικό και δέχονται να “ποντάρουν” (επειδή βέβαια δεν πρόκειται για επένδυση, όπως νομίζουν ή αρέσκονται να λένε) τα χρήματά τους, συχνά μέσω κάποιας αμφισβητούμενης πλατφόρμας, που αύριο απλά μπορεί να μην υπάρχει.

****

Στο προηγούμενο τεύχος, είχαμε αναφερθεί στο “κρυπτονόμισμα” Internet Computer, το οποίο λανσαρίστηκε στις 10/5/2021 και που μέσα σε λίγες μέρες, πέτυχε κεφαλαιοποίηση ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το “κρυπτονόμισμα”, το οποίο δημιουργήθηκε ώστε οι κάτοχοί του να μπορούν να ...δημιουργούν νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς τους τιτάνες του Ίντερνετ (εδώ), δε στάθηκε τόσο τυχερό, αφού η τιμή του κατέρρευσε γρήγορα και η κεφαλαιοποίησή του φτάνει πλέον μόνο (!) στο ποσό των 7,31 δισεκατομμυρίων δολαρίων (εδώ). Βέβαια, αυτοί που το δημιούργησαν και το λάνσαραν, μάλλον δεν άφησαν την ευκαιρία της ζωής τους να πάει χαμένη.

****

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των υποστηρικτών του bitcoin για την πρώτη στην ιστορία υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος ως επίσημου νομίσματος μιας χώρας, του Ελ Σαλβαδόρ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρενέβη με ένα διπλωματικό, αλλά αρκούντως αυστηρό μήνυμα - τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο της χώρας. “Η υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημου νομίσματος εγείρει έναν αριθμό μακροοικονομικών, χρηματοπιστωτικών, και νομικών ζητημάτων που θα απαιτήσουν πολύ προσεκτική ανάλυση”, τόνισαν εκπρόσωποι του Ταμείου στη τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ υπογράμμισε ότι το Ταμείο παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του με τις αρχές της χώρας, η οποία -ας σημειωθεί- διαπραγματεύεται δάνειο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από το Ταμείο. (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text