Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Τα βρήκαν ΕΕ-ΗΠΑ για τις επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing

Τα βρήκαν ΕΕ-ΗΠΑ για τις επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα βρήκαν ΕΕ-ΗΠΑ για τις επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing

Η συμφωνία-ορόσημο επετεύχθη στις Βρυξέλλες. Πλέον γυρίζει σελίδα και θέτει τις βάσεις για μια νέα φάση διατλαντικής συνεργασίας για τις κρατικές ενισχύσεις, σε μια εποχή που η Κίνα προσπαθεί να εκτοπίσει το ολιγοπώλιο των δύο επιχειρηματικών κολοσσών.

Συμφωνία που βάζει τέλος στον 17ετή πόλεμο σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις στις εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών Airbus και Boeing πέτυχαν ΕΕ και ΗΠΑ.

Η διαμάχη για να στηριχθούν οι «εθνικοί» πρωταθλητές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν στις αιχμές του εμπορικού πολέμου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Είχε οδηγήσει τις δυο πλευρές του συμμαχικού μετώπου της Δύσης σε εκατέρωθεν επιβολή δασμών σε εξαγωγές συνολικής αξίας 11,5 δισ. δολ, αναφέρει το Reuters.

Πλέον η συμφωνία-ορόσημο γυρίζει σελίδα και θέτει τις βάσεις για μια νέα φάση διατλαντικής συνεργασίας για τις κρατικές ενισχύσεις, σε μια εποχή που η Κίνα προσπαθεί να εκτοπίσει το ολιγοπώλιο των δύο επιχειρηματικών κολοσσών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρασε το βράδυ της Δευτέρας συζητώντας τη συμφωνία με τα κράτη-μέλη, ώστε να εγκρίνει τη συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται αργότερα την Τρίτη.

Επιπλέον οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να τερματίσουν επίσης τον πόλεμο σχετικά με τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν ως ένδειξη καλής διάθεσης και προόδου στην επαναφορά των σχέσεων των δύο συμμάχων. Ο πόλεμος των δασμών είχε δημιουργήσει διενέξεις, με την ΕΕ να παρεμβαίνει αναστέλλοντας σχετικές κινήσεις, από τις μοτοσικλέτες Harley-Davidson, το ουίσκι και τα μηχανοκίνητα σκάφη από τις ΗΠΑ, έως τα κραγιόν και τα αθλητικά παπούτσια.

Σύμφωνα με τη συμφωνία για τις Airbus και Boeing, όλα τα μελλοντικά επιβατικά αεροσκάφη θα πρέπει να κατασκευαστούν χωρίς επιδοτήσεις.

Ανοδικά αντέδρασε η μετοχή της Airbus, πιο χαλαρή η μετοχή της Boeing, στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς ήδη κερδίζει 15% από την αρχή του έτους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για την επίλυση της μακράς τους διαμάχης για αθέμιτες επιδοτήσεις στις αεροπορικές εταιρείες Airbus και Boeing.

«Η σύνοδος ξεκίνησε με μια σημαντική εξέλιξη για τα αεροσκάφη... Αποφασίσαμε από κοινού να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη. Σήμερα τηρήσαμε την υπόσχεσή μας», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν μετά την άφιξη του Αμερικανού Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο ΕΕ/ΗΠΑ. Οι δύο πλευρές δέχθηκαν να αναστείλουν για πέντε χρόνια τους τιμωρητικούς δασμούς που είχαν επιβάλει εκατέρωθεν στο πλαίσιο της διαμάχης.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ χαιρέτισε σήμερα την «καλή συμφωνία» μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη διαμάχη Airbus/Boeing και ζήτησε να «κλείσει οριστικά» το θέμα αυτό, σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Είναι «εξαιρετική είδηση για τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες», ήταν η αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

 

Πηγή: Euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text