Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 229 | MYTILINEOS: Η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, θα βάλει την εταιρία σε φάση “απογείωσης”

MYTILINEOS: Η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, θα βάλει την εταιρία σε φάση “απογείωσης”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
MYTILINEOS: Η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, θα βάλει την εταιρία σε φάση “απογείωσης”

 

 

 

MYTILINEOS

Η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, θα βάλει την εταιρία σε φάση “απογείωσης”

 

 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της MYTILINEOS, ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, έκανε μερικές πολύ σημαντικές επισημάνσεις, οι οποίες βοηθούν στη δημιουργία μιας ικανοποιητικά ακριβούς εικόνας για τις εταιρικές εξελίξεις, αλλά και την εξέλιξη των μεγεθών κατά την επόμενη διετία.
Τα κυριότερα σημεία των επισημάνσεων της Διοίκησης, ήταν:

- Το κύριο γεγονός για την εταιρία κατά το 2021 και 2022, θα είναι η ολοκλήρωση του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο. Το νέο εργοστάσιο θα είναι έτοιμο στο τέλος του έτους και θα μπει σε μία 5μηνη δοκιμαστική λειτουργία. Το εργοστάσιο θα είναι από τα πλέον αποδοτικά στην Ευρώπη. Θα δημιουργεί συνθήκες μεγάλης κατανάλωσης για τον Όμιλο και λόγω του πλεονεκτήματος που θα έχει στην τιμή παραγωγής, θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες. Το ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους που θα υπάρχει, θα βελτιώσει τα επίπεδα κερδοφορίας του Ομίλου.

- Αρνητικό στοιχείο είναι η αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων. Η εξέλιξη αυτή, πέραν του ότι επιβάλλει τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, επιβαρύνει όλους τους παραγωγούς ρεύματος από ορυκτά καύσιμα.

- Από το 2023, η εταιρία θα διακόψει τη συνεργασία της με τη ΔΕΗ, αφού ο Όμιλος θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το δικό του ρεύμα, το οποίο θα έχει καλύτερο κόστος.

- Η εταιρία έχει εισέλθει δυναμικά στον τομέα των ΑΠΕ. Ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή για ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος των 1480 MW για την Ελλάδα. Στο εξωτερικό, από το πρόγραμμα των 1.739 MW, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται μονάδες 107 MW, μονάδες 387 MW βρίσκονται υπό κατασκευή, μονάδες 444 MW θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται εντός του έτους, ενώ για ακόμη 788 MW, η κατασκευή θα αρχίσει στις αρχές του 2022. Παράλληλα, ένα μέγεθος 4.000 MW βρίσκονται υπό σχεδιασμό.

- Η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και το νέο εργοστάσιο θα δώσουν ένα πλεονέκτημα στην παραγωγή αλουμινίου (το εργοστάσιο καλύπτει 3 φορές των αναγκών του εργοστασίου αλουμινίου). Συνεπώς, η απεξάρτηση από τη ΔΕΗ είναι θετική.

- Το έτος 2021 είναι η “βαριά χρονιά” του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου, το οποίο ξεπερνά τα € 600 εκατομμύρια. Κατά το 2021 θα υπάρξουν και τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα.

- Το έτος 2021 θα είναι μια χρονιά αρκετά καλύτερη από το 2020. Κάθε τρίμηνο αναμένεται να είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

- Είναι κατόρθωμα το πώς η εταιρία κάνει ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα και παράλληλα επιτυγχάνει κέρδη. Αυτό οφείλεται στη διασπορά των δραστηριοτήτων της, σε διάφορους (πλην όμως συμπληρωματικούς μεταξύ τους) επιχειρηματικούς κλάδους.

- Κατά το 2021, η εταιρία βάζει τις βάσεις για την “απογείωσή” της, η οποία αναμένεται να συμβει΄στα επόμενα 2-3 χρόνια.

- Η εταιρία ελπίζει βάσιμα ότι, στα επόμενα 2 έως 3 χρόνια, θα υπάρξει διπλασιασμός των βασικών μεγεθών της εταιρίας.

- Τα κέρδη του 2022 μπορεί να είναι έως και διπλάσια των κερδών του 2020 (€ 142 εκατομμύρια). Αυτό αποτελεί εκτίμηση της Διοίκησης. Δηλαδή, μπορούν να φθάσουν έως και τα € 280 εκατομμύρια. Σε αυτό το επίπεδο κερδοφορίας, η (μελλοντική) σχέση Ρ/Ε, με βάση τη σημερινή κεφαλαιοποίηση (€ 2,2 δισεκατομμύρια), υπολογίζεται σε 7,80.

- Η δική μας εκτίμηση είναι ότι, για τη χρήση του 2021, είναι ότι τα κέρδη (μφ) θα κυμανθούν ανάμεσα στα € 160 έως € 170 εκατομμύρια, καθώς η φετινή χρονιά είναι επιβαρυμένη από το πρόγραμμα των επενδύσεων.

Εκτιμούμε ότι, η μετοχή της εταιρίας θα κινηθεί έντονα ανοδικά κατά το διάστημα των επομένων 12 έως 15 μηνών.

Θα τοποθετήσουμε τη μετοχή στο χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”, αντικαθιστώντας τη μετοχή της ΦΡΛΚ. Η αλλαγή θα γίνει με βάση τις σημερινές τιμές κλεισίματος.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text