Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Eurasia: Επιφυλακτικά αισιόδοξη για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0

Eurasia: Επιφυλακτικά αισιόδοξη για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eurasia: Επιφυλακτικά αισιόδοξη για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0

Σε ανάλυση και βαθμολογία των σχεδίων ανάκαμψης της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας προχωρά η Eurasia, σε ό,τι αφορά την πιθανή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Όπως επισημαίνει, είναι επιφυλακτικά αισιόδοξη για την Ελλάδα και βαθμολογεί με την υψηλότερη βαθμολόγια την πιθανή πρόοδο βραχυπροθέσμα και μεσοπρόθεσμα, δηλαδή το 2021-2022, και δίνει μέτριο βαθμό σε ό,τι αφορά τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές που αφορούν το 2023. Όπως ωστόσο τονίζει, οι πρόωρες εκλογές μπορεί να θέσουν κινδύνους στην εφαρμογή του σχεδίου, ενώ δίνει τα δύο σενάρια για το πότε μπορεί οι Έλληνες να πάνε ξανά στις κάλπες.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Eurasia, η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στο σχέδιο ανάκαμψης που ονόμασε "Ελλάδα 2.0". Οι αρχές το βλέπουν ως ζωτικό συστατικό της ανάκαμψης τόσο της χώρας όσο και των προσπαθειών της να μεταμορφώσει το οικονομικό της μοντέλο με τρόπο που απέτυχαν να το κάνουν τα τρία πακέτα διάσωσης.

Η πρόταση είναι φιλόδοξη και όσο πιο λεπτομερής θα μπορούσε να είναι σε αυτό το στάδιο, τονίζει. Η αποτελεσματική εφαρμογή της θα είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι το τεράστιο φορτίο χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει βιώσιμο τα επόμενα χρόνια. Θα φέρει τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων που έχει λάβει ποτέ η χώρα: 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026, αποτελούμενα από περίπου 18 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, με την κυβέρνηση να στοχεύει να διπλασιάσει σχεδόν το ποσό αυτό σε περίπου 60 δισ. ευρώ με την προσθήκη ιδιωτικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρει ο οίκος, το σχέδιο ανάκαμψης θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη έως και 7% τα επόμενα έξι χρόνια (πάνω από τον "φυσιολογικό" ρυθμό ανάπτυξης της χώρας) και θα δημιουργήσει 180.000-200.000 θέσεις εργασίας. Έργα όπως αυτοκινητόδρομοι, που δεν ήταν σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση, κόπηκαν. Άλλα επανεκτιμήθηκαν επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι ήταν υπερτιμημένα.

Οι δεσμεύσεις δαπανών είναι σύμφωνες με τις προτεραιότητες της ΕΕ και το σχέδιο προβλέπει περίπου 67 μεταρρυθμίσεις σύμφωνες με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμη και τις αμφισβητούμενες, όπως οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις και η αξιολόγηση των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Η Ελλάδα έχει κακές επιδόσεις όσον αφορά την αποτελεσματική διάθεση των κονδυλίων της ΕΕ, τα οποία συνήθως εκταμιεύονται με καθυστέρηση πολλών ετών λόγω γραφειοκρατίας, αναφέρει η Eurasia. Αρκετές μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση διοικητικών σημείων συμφόρησης χρειάζονται χρόνο για να αποφέρουν αποτελέσματα και πιθανότατα θα είναι εν μέρει αποτελεσματικές, όπως εκτιμά.

Η διάθεση συνεπώς αυτών των πόρων της Ε.Ε θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί να λάβει διπλάσιο ποσό από τα κονδύλια της ΕΕ που λαμβάνει συνήθως κάθε χρόνο (5 δισ. ευρώ) και να τηρήσει τις πολύ αυστηρές προθεσμίες. Πρέπει επίσης να επιβλέψει μια σημαντική αύξηση (περίπου 30%) στις ιδιωτικές επενδύσεις, μια πρόκληση για την κακή διοικητική της ικανότητα, επισημαίνει ο οίκος, ενώ προσθέτει πως η κυβέρνηση δημιουργεί επί του παρόντος μια ειδική ομάδα για τον συντονισμό της εφαρμογής του εθνικού ταμείου ανάκαμψης, η οποία θα έχει προσωπικό 40 ατόμων.

Οι ελληνικές αρχές αναμένεται να σημειώσουν ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του 2021, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα ήταν πάντα η εφαρμογή. Ενώ πέρασαν οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταστήσουν την αγορά εργασίας πιο ανταγωνιστική - είναι ήδη κάπως ευέλικτη λόγω της υψηλής ανεργίας και των μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί από τις διαδοχικές διασώσεις της Ελλάδας. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους αναμένεται επίσης να είναι δύσκολη, καθώς τα κεκτημένα συμφέροντα θα συνεχίσουν να αντιτίθενται.

Το σχέδιο "Ελλάδα 2.0", σημειώνει η Eurasia, περιλαμβάνει έργα για τον επανασχεδιασμό του ηλεκτρικού δικτύου για τη μεταφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εγκατάσταση ασύρματων δικτύων οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας και 5G σε όλη τη χώρα, την αναδάσωση 16.500 εκταρίων καμένης γης, τη βελτίωση της ψηφιακής διασύνδεσης των νησιών και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. H Eurasia παραμένει επιφυλακτικά αισιόδοξη για την ικανότητα της κυβέρνησης να παραδώσει όλα αυτά τα έργα έγκαιρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί σε έργα πράσινης μετάβασης, καθώς και βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες όπως η αναμόρφωση ειδικών μηχανισμών χρηματοδότησης για έργα ανανεώσιμης ενέργειας. Το χρονικό πλαίσιο για έργα όπως η απλοποίηση της αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ασαφές.

Ο δεύτερος κύριος πυλώνας είναι η ψηφιοποίηση. Αυτό περιλαμβάνει τη διάθεση του 5G, την ψηφιοποίηση της κυβέρνησης, των νοσοκομείων και των σχολείων, τον εξορθολογισμό των κρατικών υπηρεσιών, και ψηφιοποίηση του… Βυζαντίου που είναι σήμερα το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας. Ως μέρος των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων, οι εισπράξεις και οι καταχωρήσεις φόρων θα γίνονται online, ενισχύοντας την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όπως καταλήγει η Eurasia, μεσοπρόθεσμα, η εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν υπάρξουν εκλογές στη χώρα, οι οποίες θα δελεάσουν την κυβέρνηση να χαλαρώσει περαιτέρω τους κανόνες για να κερδίσει περισσότερη υποστήριξη ενώ μπορεί να υπάρξουν διχασμοί σχετικά με την πολιτική. Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια εκλογών, όπως τονίζει: Εάν η χώρα έχει μια καλή τουριστική περίοδο και τα χρήματα της ΕΕ αρχίσουν να ρέουν, οι εκλογές μπορεί να γίνουν το φθινόπωρο. Εναλλακτικά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιμένει μέχρι το επόμενο έτος.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text