Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Πυκνώνουν τα σύννεφα για διόρθωση στις αγορές μετοχών

Πυκνώνουν τα σύννεφα για διόρθωση στις αγορές μετοχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πυκνώνουν τα σύννεφα για διόρθωση στις αγορές μετοχών

Το ερώτημα είναι πόσο κοντά βρίσκεται μια διόρθωση; - Για ορισμένους μια διόρθωση 10% στην Wall και διεθνώς θα απορροφηθεί από τις αγορές.

Τα πακέτα στήριξης συντηρούν την Wall Street παρά τις ανησυχίες για υπερπληθωρισμό.

Ενώ σημειώθηκε μια επική μείωση στα κρυπτονομίσματα χάθηκαν σχεδόν 800 δισεκ. και ήδη υπάρχουν ανησυχίες για τα μέταλλα και τα ακίνητα… και ασκούνται πιέσεις στην ΕΚΤ να εγκαταλείψει την τοξική νομισματική της χαλαρή πολιτική με αθρόα διοχέτευση ρευστότητας και παρέμβαση στις αγορές ομολόγων μέσω των αγορών στις δευτερογενείς αγορές… ακόμη διόρθωση δεν έχουμε δει..

Το ερώτημα είναι πόσο κοντά βρίσκεται μια διόρθωση;

Για ορισμένους μια διόρθωση 10% στην Wall και διεθνώς θα απορροφηθεί από τις αγορές.

Πάντως ενώ εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν δείκτες που προϊδεάζουν για επικείμενη διόρθωση στην φουσκωμένη Wall Street… και με εξαίρεση τον Nasdaq, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δεν έχουν διορθώσει.

Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 ότι στο τέλος του 2021 θα προσεγγίσει τις 4.400 με 4.500 μονάδες.

Αυτό σημαίνει ότι από τα τρέχοντα επίπεδα των 4.221 μονάδων υποδηλώνει άνοδο +6%.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά και πως συνδέονται με το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ισολογισμοί κεντρικών τραπεζών 27 τρισεκ.

Όλα ξεκίνησαν από την ωμή παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών στις αγορές, μέσω της νέας νομισματικής θεωρίας και της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ουσιαστικά αθρόο χρήμα, που δεν αντιστοιχεί σε αξία, έχει πλημμυρίσει τις αγορές και τις οικονομίες.

Έως το τέλος του 2021 οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών θα έχουν εκτιναχθεί στα 27,4 τρισεκ. δολάρια αγοράζουν μαζικά καθολικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Χειραγωγούν τις τιμές των ομολόγων με ένα σκοπό να συντηρήσουν χαμηλά τα επιτόκια των ομολόγων για να μπορούν κράτη και επιχειρήσεις να δανείζονται.

Τα zombie κράτη και οι zombies εταιρίες συντηρούνται σε ένα περιβάλλον ακραίου νομισματικού προστατευτισμού.

Το 2020 και 2021 θα δοθεί ρευστότητα 30 τρισεκ.

Μόνο το 2020 διοχετεύτηκαν στο διεθνές σύστημα 22 τρισεκ. δολάρια εκ των οποίων 14 τρισεκ. νομισματικά κίνητρα και 8 τρισεκ. δημοσιονομικά κίνητρα.

Για το 2021 από ότι φαίνεται θα προσεγγίσουν τα 7,6 με 8 τρισεκ. δηλαδή την διετία 2020 και 2021 κεντρικές τράπεζες και δημοσιονομικά κίνητρα – που δημιουργούν ακραία ελλείμματα και χρέος – θα φθάσουν τα 30 τρισεκ. δολάρια δηλαδή 1,5 φορά το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Κάτι μας διαφεύγει

Έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές ότι ο δείκτης S&P5 500 ο δείκτης με τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες στην Wall Street έχει αποτίμηση 36 τρισεκ. δολάρια.

Αυτή η αποτίμηση δεν δικαιολογείται με παραδοσιακούς όρους και μοντέλα αποτίμησης όταν το P/E π.χ. φθάνει στο 23 με την Tesla και παρά την διόρθωση να βρίσκεται στα 593 δισεκ. δολάρια με P/E 1.000, επίπεδα ακραία αδικαιολόγητα.

Η Apple έχει 2,2 τρισεκ. δολάρια αποτίμηση δηλαδή η χρηματιστηριακή αξία της Apple είναι 10 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος.

Ενώ ούτε οι τιμές των ομολόγων δικαιολογούνται να βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα, προφανώς τα επιτόκια των ομολόγων πρέπει να βρίσκονται πολύ υψηλότερα και οι τιμές χαμηλότερα… ούτε οι τιμές των μετοχών και χρηματιστηρίων…

Πως εξηγείται το φαινόμενο;

Στις ΗΠΑ έχουν ανοίξει 13,7 εκατ νέοι κωδικοί και κατά βάση μικροί επενδυτές – μικρομέτοχοι – έχουν εισέλθει στο Βασίλειο του πλούτου της Wall.

Τι έχει αλλάξει;

Οι αμερικανοί έχουν υποστηριχθεί με πλεονάζουσα ρευστότητα από Trump και Biden και σημαντικό μέρος της ρευστότητας αυτής τοποθετείται στο Bitcoin και στα κρυπτονομίσματα και στην Wall Street.

Οι νέοι επενδυτές αδιαφορούν για τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών, αγνοούν και δεν τους ενδιαφέρει εάν η Tesla έχει P/E 1000 ή εάν το Bitcoin δεν αντιστοιχεί σε καμία πραγματική παραγόμενη αξία.

Οι νέοι επενδυτές τους είναι αδιάφορο εάν η Gamestop βγάζει κέρδη – που δεν βγάζει αλλά εάν δει κανείς το ράλι, το κραχ και ξανά το ράλι που έχει σημειωθεί – έχει πλέον 15,6 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία – αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι επενδυτές αδιαφορούν για τους ισολογισμούς, είναι ένας παιχνίδι ισχύος και τζόγου.

Από τα 347 δολάρια, υποχώρησε στα 40 δολάρια εκτινάχθηκε στα 265 δολάρια για να υποχωρήσει στα 223 δολάρια η μετοχή της GameStop και όλα αυτά σε λίγες εβδομάδες.

Αυτό που έχει αλλάξει είναι η αντίληψη για τις επενδύσεις.

Υποστηρίζουν μερικοί ότι

Η Apple θα φθάσει σε αποτίμηση 3 τρισεκ. δολάρια, να σημειωθεί ότι για να φθάσει η Apple στο πρώτο 1 τρισεκ. Αποτίμηση χρειάστηκε πάνω από 20 χρόνια και για να φθάσει στο δεύτερο τρισεκατομμύριο αποτίμηση χρειάστηκε 9 μήνες.

Το Bitcoin θα φθάσει στα 100.000 δολάρια από 38.000 δολάρια της τρέχουσας περιόδου.

Η χρηματιστηριακή αξία του S&P 500 θα φθάσει στα 37,5 τρισεκ. δολάρια.

Πολλά μπορεί να συμβούν αλλά η αλήθεια είναι μια…

Η Wall βιώνει την περίοδο πριν το 1999 της Ελλάδος με την διαφορά είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο κοντά στο 1999 είμαστε… εννοούμε δηλαδή εάν βρισκόμαστε στη διαδρομή για το 1999 ή φθάσαμε στο 1999.

Εάν βρισκόμαστε στην διαδρομή για το 1999… η Wall θα καθυστερήσει να διορθώσει.

Εάν φθάσαμε στο 1999 η Wall θα είναι κοντά σε μια επική διόρθωση.

Ο ελληνικός μικρόκοσμος… σενάρια και κερδοσκοπία

Στον ελληνικό μικρόκοσμο… έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι άπαξ και η οικονομία θα ακολουθήσει ανοδική πορεία για χρόνια λόγω των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες που ενεργοποιούνται… το χρηματιστήριο θα συνεχίσει ανοδικά… θα δούμε τις 1000 μονάδες, τις 1500 μονάδες και ήδη κάποιοι μιλούν για 2.500 μονάδες στα μέσα του 2023.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν από διάφορους σενάρια ότι η Εθνική θα πάει στα 5 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 22 ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 14 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 18 με 20 ευρώ.

Όλες αυτές οι τιμές όμως είτε δεικτών, είτε μετοχών προσκρούουν σε ένα εμπόδιο και αυτό σχετίζεται με τον ετεροχρονισμό φάσης που μπορεί να σημειωθεί ή κατά το ορθότερο θα σημειωθεί με τα βεβαιότητας μεταξύ των διεθνών αγορών και του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η Wall θα διορθώσει αργά ή γρήγορα.

Τον Μάρτιο του 2020 υποχώρησε στα 21,4 τρισεκ. δολάρια η χρηματιστηριακή αξία του δείκτη S&P 500 και τον Ιούνιο 2021 έφθασε στα 36 τρισεκ. δολάρια αύξηση δηλαδή 15 τρισεκ. δολαρίων.

Η χρηματιστηριακή αξία του δείκτη S&P 500 αναλογεί 180 φορές το ελληνικό ΑΕΠ ή 180 φορές την ελληνική οικονομία.

Αυτό είναι ακραίο και αποδεικνύει ότι η Wall Street είναι ακραία φούσκα.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις τράπεζες;

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ενώ η μεγάλη εικόνα της χώρας αλλά και η γενική εικόνα των τραπεζών βελτιώνεται αυτό δεν θα μεταφραστεί σε ράλι στις τραπεζικές μετοχές;

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

1)Οι τράπεζες ενώ έχουν εντυπωσιακά μειώσει τα NPEs τους… ακόμη δεν έχουν εξυγιανθεί.

Υπάρχει μια αβεβαιότητα όχι για τα νέα NPEs αλλά το 5% NPEs ratio πόσα κεφάλαια ακόμη θα χρειαστεί να δαπανηθούν;

2)Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι θα επιτύχουν υψηλά κέρδη η Eurobank 500 εκατ το 2022, η Alpha bank 600 εκατ το 2024, η Πειραιώς 350 εκατ το 2022 και η Εθνική 490 εκατ το 2022.

Ωστόσο αυτά αποτελούν εκτιμήσεις, για το 2021 πάλι οι μισές τράπεζες εάν όχι όλες ζημίες θα εμφανίσουν.

3)Το ζήτημα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης είναι καίρια χρηματιστηριακό και όχι εποπτικό.

Η μεγάλη παρουσία του DTC λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας χρηματιστηριακά.

Το DTC μειώνεται είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, είτε μέσω ισχυρής κερδοφορίας.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες δυνητικά το 2022 θα επιτύχουν σοβαρά κέρδη άρα τότε θα καταγραφεί η πρώτη ουσιώδης μείωσης του DTC προς τα ίδια κεφάλαια.

4)Μπορεί οι 2 από τις 4 μεγάλες τράπεζες να υλοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου 1,38 δισεκ. η Πειραιώς και 800 εκατ η Alpha bank αλλά αυτές οι αυξήσεις είναι προπομποί, προεόρτια, είναι τροχιοδεικτικά και βραχυπρόθεσμα απορροφούν ρευστότητα από την αγορά.

Στο τέλος του 2022 και έως τα μέσα του 2023 δηλαδή ένα διάστημα 6 με 8 μήνες θα δούμε μεγάλης κλίμακας αυξήσεις κεφαλαίου 6 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Εκτιμούμε ότι

Η Eurobank στο τέλος του 2022 θα υλοποιήσει αναπτυξιακή αύξηση 1,5 δισεκ. και θα επιτύχει κέρδη 500 εκατ οπότε θα μειώσει το DTC 1,2 δισεκ. ευρώ.

Η Εθνική θα υλοποιήσει αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ και θα επιτύχει επίσης κέρδη 450 με 500 εκατ ευρώ μειώνοντας το DTC κατά 1,2 δισεκ. ευρώ.

Η Πειραιώς έως τα μέσα του 2023 θα υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου 1,8 δισεκ. ευρώ και

H Alpha bank επίσης θα πραγματοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ.

Συμπέρασμα

Όλα αυτά έρχονται με πιθανότητα επιβεβαίωσης πολύ μεγάλη και εφόσον δεν συμβεί κάτι αρνητικό στις αγορές ή στην οικονομία.

Π.χ. η Eurobank εκτιμούμε ότι για τους επόμενους 6 μήνες θα κινείται σε μια διακύμανση 0,80 με 0,88 ευρώ και από τις αρχές του 2022 θα αλλάξει η διακύμανση σε 0,85 με 0,95 ευρώ με προοπτική να φθάσει στο 1 ευρώ ή εύρος 0,95 με 1,05 ευρώ προς το τέλος του 2022.

Το σενάριο αυτό φαντάζει πιο ρεαλιστικό σε σχέση με ένα πιο εμπροσθοβαρές πλάνο ανάκαμψης της μετοχής της Eurobank.

Αυτό που θα συμβεί στην Eurobank θα επαναληφθεί πλήρως και στις άλλες τράπεζες.

 

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text