Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός από τις ΗΠΑ δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την Ευρωζώνη

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός από τις ΗΠΑ δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την Ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός από τις ΗΠΑ δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την Ευρωζώνη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ανάγκασε την Federal Reserve να αλλάξει πρόσφατα την στάση της σε ότι αφορά τους κινδύνους από το ανοδικό ράλι στις τιμές, θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η μετακύλιση [των ανοδικών πιέσεων] μπορεί να γίνει "μέσω απευθείας καναλιών όπως τα εισαγόμενα αγαθά από τις ΗΠΑ και μέσω αρκετών έμμεσων μηχανισμών στο εμπόριο και τις προσδοκίες", δήλωσε μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συνολικά πάντως, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης "αναμένεται να είναι μέτριος".

Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη".

"Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ενισχυθούν κάπως αυτό το έτος λόγω των προσωρινών περιορισμών στην προσφορά και της ανάκαμψης στην εγχώρια ζήτηση, αλλά αναμένεται να παραμένουν ασθενείς", σημείωσε.

Η Λαγκάρντ σημείωσε εξάλλου ότι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ από την πανδημία έχει προχωρήσει περισσότερο απ' ό,τι στην Ευρωζώνη.

"Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα την κατάσταση στις ΗΠΑ με την κατάσταση στην Ευρωζώνη. Είναι διαφορετικές καταστάσεις σε όρους [οικονομικού] κύκλου, σε όρους πληθωρισμού και σε όρους πληθωριστικών προσδοκιών", ανέφερε.

Σημείωσε τέλος ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί με προσοχή τις µισθολογικές διαπραγµατεύσεις για πιθανούς κινδύνους στις τιμές, αν και επισήμανε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν βλέπουν σοβαρούς λόγους "για να πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις στους μισθούς είναι σε επίπεδα που θα οδηγούσαν σε ισχυρότερους παράγοντες στον υποκείμενο πληθωρισμό".

 

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text