Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Νέο ''άνοιγμα'' στα φωτοβολταϊκά με έργα 144 MW

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Νέο ''άνοιγμα'' στα φωτοβολταϊκά με έργα 144 MW

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Νέο ''άνοιγμα'' στα φωτοβολταϊκά με έργα 144 MW

Νέο σημαντικό επενδυτικό άνοιγμα κάνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Συγκεκριμένα, εξασφάλισε από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για τέσσερα νέα projects συνολικής ισχύος 144 MW. Τα έργα αφορούν τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών σε τρεις περιοχές της χώρας, ενώ ξεχωρίζει εκείνο που πρόκειται να κατασκευαστεί στις Σάπες Ροδόπης με εγκατεστημένη ισχύ 90 MW. Το δεύτερο μεγαλύτερο προορίζεται για την περιοχή Φερών Μαγνησίας και θα είναι 35 MW, ενώ τα άλλα τρία έργα (10 MW, 7 MW, 2 MW) αφορούν περιοχές των Φαρσάλων Θεσσαλίας.

Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ στις 4 Φεβρουαρίου και οι άδειες έχουν 25ετή διάρκεια (μέχρι τις 18/6/2046).

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΝΕΡΓ έχει εξασφαλίσει βεβαίωση παραγωγού και για ένα ακόμη μεγάλο φωτοβολταικό σταθμό ισχύος 72 MW στην περιοχή Τοπείρου Ξάνθης.

Ο όμιλος διαθέτει σήμερα σε λειτουργία τρία φωτοβολταικά πάρκα συνολικής ισχύος 8,5 MW, σε Αττική και Αιτωλοακαρνανία, ενώ έχει υπό αδειοδότηση έργα συνολικής ισχύος 1,7 GW. Κάτι που δείχνει ότι, πέραν της αιολικής ενέργειας όπου κατέχει τη θέση leader και με μεγάλη απόσταση από τον ανταγωνισμό, μπαίνει δυναμικά και στο πολλά υποσχόμενο πεδίο της ηλιακής.

Στις σημαντικότερες επενδυτικές κινήσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο συγκεκριμένο πεδίο περιλαμβάνονται αναμφισβήτητα τα τρία αδειοδοτημένα projects πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW. Πρόκειται ειδικότερα για την εγκατάσταση 120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου στο Αγρίνιο, 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου στην Άρτα και 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου στο Αγρίνιο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι και τα τρία έργα βρίσκονται εκτός περιοχών Natura και προβλέπεται ποσοστό κάλυψης που δεν υπερβαίνει το 5,5%, σύμφωνα με τις Διεθνείς Πρακτικές Βιωσιμότητας.

Tα πλωτά φωτοβολταϊκά αποτελούν ένα νέο μοντέλο ΑΠΕ για την Ελλάδα, που καθίσταται ελκυστικό καθώς δεν απαιτούν αγορά γης, ενώ η σκίαση που προκαλεί το πάνελ στην υδάτινη επιφάνεια μειώνει τον ρυθμό εξάτμισης του νερού. Επίσης μπορούν να εγκατασταθούν πιο γρήγορα και είναι πιο εύκολα στη διαχείριση, ενώ το κόστος, αν και μεγαλύτερο σε σχέση με τα χερσαία φωτοβολταικά, βαίνει μειούμενο λόγω εξέλιξης της σχετικής τεχνολογίας.

Προς την ίδια κατεύθυνση έχει ενεργοποιηθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (για έργα 50MW στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα και σε λιμνοδεξαμενή της Φλώρινας), ενώ «προθερμαίνονται» και διεθνείς παίκτες με δραστηριότητα στην Ελλάδα όπως η πορτογαλική EDP, η γαλλική Akuo και η γερμανική BayWa r.e.

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text