Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κίνα, Ρωσία, Ανατολική Ευρώπη: Πώς ''ξεκλειδώνουν'' τουριστικές αγορές 150 εκατ. ευρώ

Κίνα, Ρωσία, Ανατολική Ευρώπη: Πώς ''ξεκλειδώνουν'' τουριστικές αγορές 150 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κίνα, Ρωσία, Ανατολική Ευρώπη: Πώς ''ξεκλειδώνουν'' τουριστικές αγορές 150 εκατ. ευρώ

Με την τουριστική σεζόν να έχει ξεκινήσει και οι πρώτες μαζικές κρατήσεις να αναμένονται από τις αρχές Ιουλίου, η χώρα σχεδιάζει να προσελκύσει όσους περισσότερους τουρίστες γίνεται για τη φετινή σεζόν.

Στην προσπάθεια αυτή πέντε εμβόλια κατά του κορονοϊού που δεν έχουν εγκριθεί από τον EMA, και τα οποία θα αποδέχεται η χώρα, δημιουργούν προσδοκίες για έσοδα που μπορεί να  αγγίξουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τα εμβόλια Biontech, Novavax, Sputnik, Sinopharm και CanSino Biologics, τα οποία στην ουσία ξεκλειδώνουν τις αγορές της Κίνας, της Ρωσίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι εμβολιασμένοι με τα παραπάνω εμβόλια θα μπορούν να μπαίνουν από τα χερσαία σύνορα, ενώ ιδιαίτερη μνεία θα γίνει σε όσους επιλέγουν την κρουαζιέρα, με τα μέτρα να αναμένεται να  επικαιροποιηθούν.

Σύμφωνα με πηγές της τουριστικής αγοράς, ένας εφικτός  στόχος είναι φέτος οι Κινέζοι τουρίστες να αγγίξουν τους 50.000, σε μία αγορά οι τουρίστες της οποίας αφήνουν κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ ανά ταξίδι. Σημειώνεται πως κατά μέσο όρο οι τουρίστες στη χώρα μας αφήνουν περίπου 600 ευρώ, επομένως αν και αριθμητικά οι Κινέζοι τουρίστες δεν είναι αρκετοί, εντούτοις προσφέρουν στη χώρα σημαντικά έσοδα.

Η δυσκολία ως προς την ακριβή καταγραφή των αφίξεων των Κινέζων έχει σχέση με το γεγονός πως έρχονται συνήθως από ευρωπαϊκές πόλεις στη χώρα μας, ωστόσο εκτιμάται πως το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα έως 150.000 τουρίστες, ενώ πέρυσι μόλις 25.700.

Ενας μεγάλος αριθμός τους επισκέφθηκε τη Σαντορίνη, ενώ τα χρήματα που αφήνουν στην ελληνική οικονομία είναι αρκετά καθώς πολλοί κάνουν τα ψώνια τους στο Κολωνάκι σε ακριβές boutique.

Από την άλλη πλευρά, η αποδοχή του εμβολίου Sputnik ανοίγει για τη χώρα μας και την αγορά της Ρωσίας. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς  φέτος θα μπορούσαν να έρθουν στη χώρα περίπου 100.000 Ρώσοι τουρίστες, ενώ το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημική κρίση, οι Ρώσοι που ήρθαν στη χώρα μας για διακοπές ήταν περίπου 580.000.

Όπως και με τους Κινέζους, έτσι και με τους Ρώσους, σε απόλυτα νούμερα δεν είναι μια αγορά που ξεχωρίζει, ωστόσο κατά μέσο όρο δαπανούν πάνω από 1.000 ευρώ ανά ταξίδι, γεγονός που τους κατατάσσει στην κατηγορία των «καλοπληρωτών».

Μία ανερχόμενη αγορά που ευνοείται από την απόφαση της χώρας να δέχεται μη εγκεκριμένα εμβόλια από τον EMA είναι αυτή της Ανατολικής Ευρώπης. Η αγορά της Πολωνίας είναι πολλά υποσχόμενη, με νησιά όπως η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη να έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτήν.

Φορείς της αγοράς εκτιμούν πως η απόφαση για αποδοχή των παραπάνω εμβολίων θα οδηγήσει σε αύξηση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα, σε μία περίοδο που άλλες χώρες της Ευρώπης ίσως να μην προβούν στην αποδοχή των παραπάνω εμβολίων.

Σε κάθε περίπτωση οι τουρίστες από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να είναι περισσότεροι συγκριτικά με πέρυσι και ίσως προσεγγίσουν το 30-40% των αφίξεων πριν την πανδημική κρίση.

Ωστόσο, αστάθμητος παράγοντας είναι οι αεροπορικές συνδέσεις με τη χώρα μας, καθώς η Ρωσία δεν έχει αρκετά δρομολόγια, ενώ οι κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» θα κυριαρχήσουν τη φετινή σεζόν και ουδείς μπορεί να  γνωρίζει τις προθέσεις των τουριστών με ακρίβεια.

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text