Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ομόλογα: Νέες εκδόσεις έως 3,5 δισ. το β΄ εξάμηνο αναμένουν οι οίκοι

Ομόλογα: Νέες εκδόσεις έως 3,5 δισ. το β΄ εξάμηνο αναμένουν οι οίκοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ομόλογα: Νέες εκδόσεις έως 3,5 δισ. το β΄ εξάμηνο αναμένουν οι οίκοι

Νέες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές βλέπουν Citigroup και JP Morgan για την άντληση 1-3,5 δισ. ευρώ περαιτέρω, έστω κι αν το ελληνικό Δημόσιο έχει σχεδόν ολοκληρώσει το εμπροσθοβαρές δανειακό πρόγραμμα για το 2021. Αν και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα υπάρξει νέα έκδοση στο υπόλοιπο του έτους, οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός αγορών το επόμενο εξάμηνο. Πιο αναλυτικά, η Citigroup εκτιμά πως η Ελλάδα θα βγει τον Σεπτέμβριο και πάλι στις αγορές με το άνοιγμα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου του Μαΐου  –η οποία έσπασε κάθε ρεκόρ, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μηδενικό κουπόνι– με την αύξηση του μεγέθους της στα 4 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Κατά την JP Morgan, η Ελλάδα θα ξαναβγεί φέτος στις αγορές για την άντληση έως 3,5 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμά ότι το 2021 συνολικά οι εκδόσεις ελληνικών ομολόγων θα κινηθούν τα 15 δισ. ευρώ (από 11,5 δισ. ευρώ σήμερα).

Οπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, τα ελληνικά spreads τα οποία διαμορφώνονται σήμερα στις 96 μονάδες βάσης, έχουν συρρικνωθεί σημαντικά από τα μέσα Μαΐου και κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Τα επίπεδα αυτά δικαιολογούνται από τα ισχυρά μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, τα οποία θα ενισχυθούν περαιτέρω από τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη σημαντική στήριξη από τις αγορές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό το πρόγραμμα PEPP, για το υπόλοιπο του 2021. Ο οίκος ωστόσο αποφασίζει να μειώσει σε ουδέτερη (από θετική) τη στάση του για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμά ότι τα spreads θα κινηθούν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες. Για τους επενδυτές που θέλουν πάντως να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, η JP Morgan συνιστά την αγορά των ελληνικών ομολόγων διάρκειας 7-9 ετών τα οποία είναι ελκυστικά σε σχέση με την υπόλοιπη περιφέρεια.

Σύμφωνα με πηγές της «Κ», είναι δύσκολο να υπάρξει νέα κίνηση του ΟΔΔΗΧ εντός του καλοκαιριού, ενώ σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο του β’ εξαμήνου όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί το μέτωπο της πανδημίας και των εμβολιασμών, καθώς και η εικόνα του τουρισμού. Το βέβαιο είναι πάντως, όπως αναφέρουν, ότι τα έσοδα το επόμενο διάστημα θα είναι περισσότερα από τα έξοδα, με τον ΟΔΔΗΧ να στρέφεται σε κινήσεις που ενισχύουν την πρόοδο προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text