Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Barclays: Το μέλλον του PEPP - Νέο waiver στην Ελλάδα από την ΕΚΤ το οποίο θα συνδέεται με την εφαρμογή του σχεδίου "Ελλάδα 2.0"

Barclays: Το μέλλον του PEPP - Νέο waiver στην Ελλάδα από την ΕΚΤ το οποίο θα συνδέεται με την εφαρμογή του σχεδίου "Ελλάδα 2.0"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Barclays: Το μέλλον του PEPP - Νέο waiver στην Ελλάδα από την ΕΚΤ το οποίο θα συνδέεται με την εφαρμογή του σχεδίου "Ελλάδα 2.0"

Μετά το καλοκαίρι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό αλλά και την "τύχη" της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί εν μέσω της πανδημίας, λαμβάνοντας τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον και τη μορφή του "κλασσικού" QE αλλά και του PEPP. Όπως σημειώνει η Barclays, η κεντρική τράπεζα είναι αντιμέτωπη με λεπτές ισορροπίες ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η οποία δεν μπορεί να συμμετέχει στο QE μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος PEPP, και αναμένεται να προσφέρει περαιτέρω ευελιξίες και waiver τα οποία θα συνδέονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Barclays, η "Αναθεώρηση της Στρατηγικής" της ΕΚΤ, την οποία συζητούν αυτό το διάστημα οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας και θα ακολουθήσουν αποφάσεις τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να οδηγήσει σε υιοθέτηση ενός "συμμετρικού" στόχου του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα. Θα υπάρχει ανοχή για υπέρβαση του 2% και θα συνεπάγεται παρατεταμένη περίοδο νομισματικής χαλάρωσης, η οποία θα παρέχεται μέσω αρνητικών επιτοκίων, QE και TLTRO τα οποία και θα γίνουν πλέον συμβατικά μέσα πολιτικής.

Η Barclays αναμένει ότι η Αναθεώρηση της Στρατηγικής θα καταλήξει στο ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων APP, το "κλασσικό" QE, θα χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει την πολιτική για να ωθήσει τις πληθωριστικές τάσεις προς το επίπεδο του ορισμού της σταθερότητας των τιμών. Μέσω του APP, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί καθοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων σε όλη τη διάρκεια της καμπύλης, και ιδίως στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Η βρετανική τράπεζα δεν αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα σαφές πλαίσιο ελέγχου της καμπύλης απόδοσης, καθώς αυτή η προσέγγιση παραμένει αμφιλεγόμενη στο Διοικητικό Συμβούλιο και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, δεδομένης της ύπαρξης 19 καμπύλων απόδοσης στη ζώνη του ευρώ.

Η Barclays εκτιμά επίσης ότι η ΕΚΤ θα αποσαφηνίσει πως ορισμένοι από τους αυτό-επιβαλλόμενους περιορισμούς (όρια εκδότη / έκδοσης / ποιες διάρκειες αγοράζονται) μπορούν να χαλαρώσουν και ότι είναι δυνατή μια πιο ευέλικτη προσέγγιση της κλείδας κεφαλαίου (capital key). Σε αρκετές ομιλίες, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αναφέρει ότι η ΕΚΤ συγκρίνει τα κριτήρια του capital key στον όγκο των ομολόγων που διακρατεί, επιτρέποντας κάποια απόκλιση από αυτά σε μηνιαία βάση. Προ-πανδημίας, αυτά θεωρήθηκαν ως δεσμευτικοί περιορισμοί για την επέκταση του QE λόγω της έλλειψης γερμανικών ομολόγων στην αγορά. Μετά την πανδημία, όχι μόνο έχει αυξηθεί το απόθεμα των γερμανικών ομολόγων, αλλά ένα μεγαλύτερο μέρος των αγορών μπορεί τώρα να κατευθυνθεί πλέον προς υπερεθνικά ομόλογα και τα ομόλογα της ΕΕ (ομόλογα έως 800 δισ. ευρώ θα εκδοθούν από την ΕΕ κατά την περίοδο 2021-2026), ανακουφίζοντας τις ανησυχίες των αγορών γύρω από το περιθώριο που έχει η ΕΚΤ για αύξηση των αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, μία μεγάλη πρόκληση για την ΕΚΤ είναι η απόφαση για τη συμπερίληψη ή όχι των κρατικών ομολόγων με αξιολόγηση χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα. Κατά την εκτίμησή της, η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ένα waiver και πάλι και θα αγοράζει αυτά τα ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν και εφαρμόζονται. Αυτό, όπως επισημαίνει είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία έχει καταστεί επιλέξιμη για το PEPP αλλά δεν περιλαμβάνεται στα κλασσικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την Barclays, το PEPP είναι πιθανό να παραμείνει ένα προσωρινό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης που θα χρησιμοποιείται ως απάντηση σε ένα συμμετρικό σοκ. Στόχος του θα παραμένει η αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας της αγοράς, η αποφυγή του κατακερματισμού της αγοράς και η επαναφορά του πληθωρισμού στην προ της κρίσης τάση του. Σε σύγκριση με το APP, θα διατηρήσει μεγαλύτερη ευελιξία, ιδίως όσον αφορά την απόκλιση από τα κριτήρια του capital key και τους τίτλους που αγοράζει, ανεξάρτητα από την αξιολόγηση της χώρας από τους οίκους.

Το θέμα του PEPP, της λήξης και της συνέχειάς του κατά κάποιον τρόπο, ή όχι, αναμένεται να απασχολήσει έντονα την αγορά όσο πλησιάζουμε τον Μάρτιο του 2022, και όταν η ΕΚΤ αρχίσει το tapering, που αναμένεται κατά το τέλος του έτους. Όπως σημείωσε χθες και η Citigroup, τα ελληνικά ομόλογα είναι ευάλωτα στο τέλος του PEPP και προέβλεψε τέλος στη "νίκη" τους έναντι των ιταλικών ομολόγων για το υπόλοιπο του έτους, αλλά και το 2022-2025.

Αν και το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές αποδόσεις κινήθηκαν χαμηλότερα από τις ιταλικές σε όλες τις διάρκειες των ομολόγων, ωστόσο η αρχή της μείωσης του ρυθμού αγορών της ΕΚΤ υπό το PEPP, το γνωστό tapering, αναμένεται να επηρεάσει τους ελληνικούς τίτλους περισσότερο, όπως σημείωσε. Συγκεκριμένα τόνισε πως τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε ένα tapering του PEPP λόγω της μη επιλεξιμότητάς τους στο "κλασσικό" QE, και θα μπορούσαν να υποαποδώσουν έναντι των ιταλικών ομολόγων τους επόμενους μήνες. Όπως εκτιμά, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων φέτος θα κινηθούν σε μέσο όρο στο 0,92%, έναντι 0,86% στα ιταλικά, το 2022 στο 1,06% έναντι 1,02%, το 2023 στο 1,17% έναντι 1,14% για ιταλικά, το 2024 στο 1,41% έναντι 1,37% και το 2025 στο 1,61% έναντι 1,57%. Συνολικά βλέπει σταδιακή άνοδο των αποδόσεων σε όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης κατά την επόμενη πενταετία, με το γερμανικό 10ετές να "γυρίζει" σε θετικά επίπεδα από το 2023.

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text