Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Διαβάσαμε - Παρασκευή 25/6/2021

Διαβάσαμε - Παρασκευή 25/6/2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα τα μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2020. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις και συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρονται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται με το υψηλότερο στοκ κόκκινων δανείων, σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, παρά τις τιτλοποιήσεις ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ, τις διαγραφές δανείων 3,8 δισ. ευρώ και τις συνολικές ρυθμίσεις ύψους 28 δισ. Αναγνωρίζεται το γεγονός ότι το 2020 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν περαιτέρω, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2020 το συνολικό απόθεμά τους να διαμορφωθεί σε 47,2 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 31,1% ή 21,3 δισεκ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2019 (68,5 δισεκ. ευρώ). Όμως, το ποσοστό των κόκκινων δανείων ως ποσοστό στο σύνολο των χορηγήσεων ανήλθε στο 30,1% τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 2,58%. Δηλαδή, στην Ελλάδα το ποσοστό των κόκκινων δανείων είναι μεγαλύτερο περισσότερο από 10 φορές, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. (εδώ)

 

Σαρωτικές επί τα χείρω αναθεωρήσεις του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το τρέχον έτος αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σύμφωνα με τα οποία ο λογαριασμός του δημοσίου για μέτρα στήριξης «βαθαίνει» κατά 8,3 δισ. ευρώ εκτροχιάζοντας τον προϋπολογισμό.Με βάση τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτινάσσεται στα 17 δισ. ευρώ ή στο 9,9% του ΑΕΠ έναντι 11, 6 δισ. ευρώ ή 6,7% που προβλέπονταν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Αντίστοιχη επιδείνωση της τάξης των 5,656 δισ. ευρώ καταγράφεται και στο πρωτογενές έλλειμμα που αυξάνει στα 12,247 δισ. ευρώ ή στο 7,1% του ΑΕΠ από 6,591 δις. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα ο πήχης των φορολογικών εσόδων κατεβαίνει αισθητά στα 45,530 δισ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 47,836 δισ. ευρώ με την «τρύπα» στους φόρους να φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ και να κατανέμεται ως εξής:481 εκ. ευρώ από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών από τα οποία τα 468 εκ. ευρώ προέρχονται από το ΦΠΑ με τις συνολικές εισπράξεις να εκτιμώνται στα 25,919 δις. ευρώ από 26,401 δις. ευρώ.1,717 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Τα έσοδα από αυτή τη πηγή προσγειώνονται στα 13,023 δισ. ευρώ από 14,741 δις. ευρώ.Οι μεγαλύτερες απώλειες ύψους 1,108 δισ. ευρώ καταγράφονται στο φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων ενώ σε 608 εκ. ευρώ υπολογίζεται η υστέρηση από το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.α.) (εδώ)

 

Μετά από δέκα χρόνια σφοδρής κρίσης, βραχύβιας ανάκαμψης και νέας βαθιάς ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί στη διετία 2021-22 περισσότερο από σχεδόν κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης αλλά και περισσότερο από την παγκόσμια οικονομία. Έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με μεγαλύτερη ετήσιο ρυθμό από την παγκόσμια οικονομία. Το 2006 το ελληνικό ΑΕΠ έτρεξε με +5,65% και η παγκόσμια οικονομία με +4,37%, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2003, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 40 ετών με +5,8%, όταν η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με 2,96%. Σύμφωνα με τη Citi, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,1% το 2021 και 6,5% το 2020, γράφοντας νέο ρεκόρ άνω των 40 ετών, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με 6% το 2021 και 4,2% το 2022. Μεγαλύτερη ανάπτυξη στη διετία προβλέπεται μόνο για την Ισπανία, η οποία ωστόσο βίωσε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από τη χώρα μας το 2020.(εδώ)

 

Στη διεκδίκηση όλων των μεγάλων έργων -δημοσίων και ΣΔΙΤ-, ύψους 4-5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα βρίσκεται ο κατασκευαστικός όμιλος Άβαξ, ο οποίος ήδη διατηρεί ανεκτέλεστο υπόλοιπο της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΑΞ Κ. Μιτζάλης, στο περιθώριο της τακτικής Γ.Σ. της εταιρίας, σημείωσε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ υπάρχει μεγάλος αριθμός έργων που έχουν εξαγγελθεί και δημοπρατούνται (δημόσια και ΣΔΙΤ), οπότε μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται, για τουλάχιστον 6-8 έργα, είτε να ζητηθούν οικονομικές προσφορές είτε να δημοπρατηθούν. (εδώ)

 

Με αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά περίπου 20% έκλεισε το πρώτο φετινό πεντάμηνο για την Έλαστρον, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αθανάσιος Καλπίνης, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης. Σύμφωνα με τον κ. Καλπίνη, μπορεί η αύξηση αυτή να συγκρίνεται με μια αντίστοιχα πιεσμένη περυσινή περίοδο, ωστόσο από το δεύτερο μισό του 2020 έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην αγορά ένα κλίμα αισιοδοξίας και μια αυξημένη ζήτηση που οφείλεται σε ιδιωτικά έργα. Πέραν αυτού, το +20% του όγκου των πωλήσεων του πρώτου φετινού πενταμήνου συνοδεύτηκε και από την εκτίναξη των τιμών του χάλυβα (με ό,τι αυτό σημαίνει για τα περιθώρια κέρδους). (εδώ)

 

Την δημιουργία μιας ηγέτιδας δύναμης στον κατασκευαστικό κλάδο προωθεί με μεθοδικές κινήσεις η διοίκηση της Intrakat, διεκδικώντας με αξιώσεις σημαντικό μερίδιο της πίτας των έργων αξίας 10 δισ. ευρώ που αναμένεται να βγουν μέχρι και το 2022. ‘’Η Intrakat διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, γνώση και εμπειρία ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα σημαντικό ποσοστό των έργων που αναμένονται στο επόμενο διάστημα. Σήμερα το ανεκτέλεστο μας ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ. Εφόσον προχωρήσουν τα έργα των 10 δισ. που προανέφερα, αναμένουμε έως το τέλος του 2022 το ανεκτέλεστό μας να διαμορφωθεί σε πάνω από 1 δισ. Ανεκτέλεστο το οποίο θα προέλθει από Δημόσια Έργα, ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις αλλά και από την Ενέργεια και το Περιβάλλον.’’ (εδώ)

 

Μετά τον πολλαπλασιασμό των κερδών που σημειώθηκε το 2020, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Byte Computer Σπύρος Βυζάντιος εξέφρασε την αισιοδοξία του τόσο για τις φετινές επιδόσεις της εισηγμένης εταιρίας όσο και για τις ευρύτερες προοπτικές του κλάδου, χωρίς ωστόσο να αποφύγει να αναφερθεί και σε ενδεχόμενες μελλοντικές προκλήσεις.Ειδικότερα, η Βyte Computer μετά τη μεγάλη άνοδο των περυσινών κερδών (έσοδα 31,7 από 29,7 εκατ., EBITDA 3,45 από 1,98 εκατ., καθαρό αποτέλεσμα 1,66 εκατ. από 599 χιλ. ευρώ και αρνητικό καθαρό δανεισμό) προχώρησε φέτος στη διανομή μερίσματος ύψους 0,032 ευρώ ανά μετοχή.Αναφερόμενη στο μέλλον, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών της κυμαίνεται φέτος στα 20 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχου περυσινού ποσού 14 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των κερδών σε σχέση με την αντίστοιχη άνοδο του κύκλου εργασιών αποτελεί σύνηθες γνώρισμα σε εταιρίες του κλάδου πληροφορικής. Η εταιρία βρίσκεται στη φάση της διεκδίκησης πολλών έργων του δημοσίου, συνολικού ποσού 100 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και αυτό της έκδοσης των ταυτοτήτων-διαβατηρίων. Τα έργα του δημόσιου τομέα δεν έχουν καλά καλά ξεκινήσει, με το 75% του κύκλου εργασιών του 2020 να προέρχεται για την Byte από τον ιδιωτικό τομέα. Παρατηρείται κάποια τόνωση της ζήτησης και στα έργα του ιδιωτικού τομέα. (εδώ)

 

Σε χρονιά ιστορικά υψηλών οικονομικών επιδόσεων αναμένεται να εξελιχθεί το 2021 για την Profile με τις περαιτέρω προοπτικές της εισηγμένης να διαγράφονται ακόμη καλύτερες μέσα στην επόμενη τριετία. Η εταιρία καταγράφει ρεκόρ στην υπογραφή νέων συμβάσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και έργα που αναλαμβάνονται για πρώτη φορά σε συγκεκριμένες χώρες (π.χ. Ρωσία και Μάλτα), αλλά και μια πολύ σημαντική σύμβαση με μεγάλη κεντρική τράπεζα σε χώρα της Μέσης Ανατολής, όπου ο πελάτης επιθυμεί να μην ανακοινωθεί το όνομά του. Το 65%-70% των εσόδων της Prοfile έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Οι φετινές επιδόσεις θα ενισχυθούν από αυτές της Centevo, εταιρίας που εξαγοράστηκε στις αρχές του έτους και δραστηριοποιείται στις τέσσερις χώρες της σκανδιναβικής χερσονήσου (δυνατότητα πολύ μεγάλων συνεργειών, με την Prοfile να έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες επαφές, προκειμένου να διαθέσει στους πελάτες της Centevo τα προϊόντα της). Τα φετινά αποτελέσματα δεν αναμένεται να επηρεαστούν από έκτακτους παράγοντες όπως έγινε πέρυσι, με την καταγραφή αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών (γενικότερα, η περυσινή λογιστική υστέρηση της κερδοφορίας της εισηγμένης σε σχέση με το 2019 οφειλόταν σε μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες). Διευρύνεται και ενισχύεται συνεχώς το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου, με τη θυγατρική Prοfile Technology στη Θεσσαλονίκη να έχει ήδη αρχίσει να συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. (εδώ)

 

Σχεδόν επτά χρόνια απ’ τη στιγμή που έπεσαν οι πρώτες υπογραφές μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το μεγάλο πρότζεκτ του Ελληνικού, οι δύο πλευρές ουσιαστικά θα ολοκληρώσουν εκείνη τη συμφωνία υπογράφοντας τη μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικό Α.Ε.». Μέσα στον Ιούλιο θα γίνουν οι δημοπρατήσεις, τα έργα υποδομών της πρώτης πενταετίας ύψους 500 εκατ. ευρώ θα δημοπρατηθούν το 2021- 2022 και από αυτά τα μισά άμεσα, εντός του 2021 (οδικά, δίκτυα κ.α.). Οι κτιριακές αναπτύξεις της πρώτης φάση 2022- 2025 είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ μόνο από τη Lamda χωρίς να περιλαμβάνονται τα κεφάλαια από τρίτους. Τα έργα της πρώτης πενταετίας καλύπτουν όλη την ακτογραμμή κι επίσης τα έργα στη Λ. Βουλιαγμένης. Επιπλέον υπολογίζεται ότι 250 στρέμματα επίσης αθλητικών εγκαταστάσεων θα δοθούν στο κοινό, ενώ «λόγω της πέρα από κάθε προσδοκίας ζήτησης για τις κατοικίες στην παραλιακή ζώνη, δηλαδή τον Πύργο θα προχωρήσουμε και στην ανάπτυξη 1.000 κατοικιών που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό. Αυτό δεν ήταν στα σχέδιά μας, ήταν για αργότερα, ωστόσο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις κατοικίες», είχε πει ο κ. Αθανασίου. (εδώ)

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ, με την απολιγνιτοποίηση να προχωρά κανονικά και νέα έργα ΑΠΕ στα σκαριά, γεγονός που θα αποτυπωθεί σε κερδοφορία 1,1 δισ (EBITDA) μέχρι το 2023. Στην από εδώ και πέρα πορεία της επιχείρησης, στα υφιστάμενα καθώς και τα νέα projects που αυτή δρομολογεί, αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της ετήσιας γενικής της συνέλευσης, ο επικεφαλής της Γιώργος Στάσσης, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι μέσα στο 2021 θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις από τις Βρυξέλλες όσον αφορά το αίτημα που έχει καταθέσει η Ελλάδα για αποζημίωση όσων λιγνιτικών μονάδων αποσύρονται.Ο επικεφαλής της ΔΕΗ στάθηκε ιδιαίτερα στην εμπιστοσύνη των αγορών προς την επιχείρηση, όπως εκφράστηκε με την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας ύψους 775 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημερών (από τις οποίες αντλήθηκαν 150 εκατ. το. Νοέμβριο) και την υπογραφή της αντίστοιχης τιτλοποίησης για απαιτήσεις άνω των 90 ημερών από την οποία αναμένονται μέχρι 325 εκατ. ευρώ, αλλά και τις συμβάσεις χρηματοδότησης που υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.(εδώ)

 

Από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαγράφονται Παρασκευή 25 Ιουνίου, οι μετοχές των εταιριών Νεώριον Α.Ε., Η Ναυτεμπορική και Euromedica Α.Ε. Η απόφαση, η οποία είχε ανακοινωθεί από τις 10 Ιουνίου, ελήφθη εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επίμαχες μετοχές τελούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. (εδώ)

 

Στο 1,2 ευρώ ορίστηκε η ανώτατη τιμή ανά νέα μετοχή που θα διατεθεί στο πλαίσιο της συνδυασμένης προσφοράς κατά τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Ως ημερομηνία καταγραφής για την κατά προτεραιότητα κατανομή ορίστηκε η 28η Ιουνίου 2021. Η Δημόσια Προσφορά αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάδας που αρχίζει την 28η Ιουνίου 2021, ενώ η παράδοση των νέων μετοχών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου. (εδώ)

 

Tο κράτος επιθυμεί τη σταδιακή αποχώρησή του από το μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών η επιδίωξη μείωσης του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank από το 10,95% στο 8%-9%, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η άσκηση, σύμφωνα με πηγές, δεν είναι εύκολη καθώς από την πλευρά του ΤΧΣ υπήρξαν διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι φέρονταν να επιμένουν στη διατήρηση του ποσοστού (σ.σ. 10,95%) και μετά την αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν πως εντέλει το ποσοστό του Ταμείου θα περιοριστεί στο 8%-9%. (εδώ)

 

Η Εθνική τράπεζα ούτε λίγο ούτε πολύ συγκέντρωσε 2 δισεκ. ευρώ και ουσιαστικά υλοποιώντας άτυπα μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και όλα αυτά από τις αρχές του 2020 δηλαδή σε διάστημα 18 μηνών.Μάλιστα αυτό συνέβη σε τρεις δόσεις εξου και η αναφορά σε κρυφές και άτυπες αυξήσεις κεφαλαίου. Μόνο το 2021 θα επιτύχει κέρδη 850 εκατ ευρώ με 491 εκατ έκτακτα που αυτό μεταφράζεται σε συνολικά καθαρά κεφάλαια 5,85 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 5,47 δισεκ. στο α΄ τρίμηνο του 2021. Με αποτίμηση στο χρηματιστήριο 2,3 δισεκ. και δυνητικά κεφάλαια 5,85 δισεκ. η σχέση P/BV διαμορφώνεται σε 0,39 και καθίσταται σχετικά φθηνή μετοχή έναντι των άλλων βασικών ανταγωνιστών της δηλαδή Alpha bank και Eurobank. Η Εθνική τράπεζα σχεδιάζει επιστροφή κεφαλαίου έως 500 εκατ ευρώ ή 0,54 ευρώ ανά μετοχή το 2022 υπό τρεις όρους: Να επιτύχει κέρδη 490 εκατ που έχει θέσει ως στόχο, Το NPEs ratio να διαμορφωθεί στο 6% ή 1,8 δισεκ. το 2022, Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προχωρήσει το placement του 20% της Εθνικής τράπεζας. (εδώ)

 

Μπορεί οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία να μην επηρέασαν ιδιαίτερα την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης και ο δεύτερος γύρος να αναμένεται να έχει επίσης περιορισμένο αντίκτυπο, ωστόσο οι κίνδυνοι αυξάνονται για τους κρατικούς τίτλους της ευρωπεριφέρειας και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, όπως σημειώνει η Citigroup. Τα ομόλογα της περιφέρειας έδειξαν περιορισμένη ευαισθησία στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, με τους πιθανούς κινδύνους να μεταφέρονται πιο μακροπρόθεσμα και συγκεκριμένα στις βουλευτικές εκλογές του 2022, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα κατακερματισμένης Βουλής.Κατά την Citi, τα πορτογαλικά και τα ελληνικά ομόλογα ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στο tapering της ΕΚΤ από ό,τι τα ιταλικά. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, όπως τονίζει η Citi,  θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε ένα tapering του PEPP λόγω της μη επιλεξιμότητάς τους για το κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και είναι πιθανό να υποαποδώσουν έναντι των ιταλικών ομολόγων τους επόμενους μήνες. (εδώ)

 

Ο νέος δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης μειώθηκε ξανά τον Μάιο, επεκτείνοντας την πτώση από τον προηγούμενο μήνα παρά το ότι η Ένωση ξεκίνησε ανάκαμψη από την πανδημία που προκάλεσε ύφεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, η μηνιαία ροή δανείων προς τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης ήταν αρνητική κατά 3 δισ. Ευρώ, έναντι των -24 δισ. Ευρώ πριν από ένα μήνα, υποδηλώνοντας ότι οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές στην επέκταση της πίστωσης. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του εταιρικού δανεισμού υποχώρησε στο 1,9% από το 3,2% πριν από ένα μήνα. (εδώ)

 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή οικονομική ύφεση, καθώς όλες τους πέρασαν με ευκολία τα stress tests για το 2021. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των stress tests που δημοσίευσε η Fed, και τα 23 κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ εμφάνισαν "πολύ υψηλότερα” από τα ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας στο πλαίσιο ενός σεναρίου σοβαρής οικονομικής ύφεσης. Οι παραδοχές στο σενάριο της "σοβαρής οικονομικής ύφεσης" ήταν ότι ο αμερικανικό ΑΕΠ θα σημειώσει πτώση κατά 4%, η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 10,75% και η χρηματιστηριακή αγορά θα καταγράψει "βουτιά" 55%, ενώ οι κλάδοι των εμπορικών ακινήτων και του εταιρικού χρέους θα υποστούν σφοδρό πλήγμα. (εδώ)

 

Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη στην Ευρωζώνη κατατείνουν σε μια περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης ισχυρότερης από όσο είχαμε προβλέψει έως τώρα. Αναβαθμίζουμε την πρόβλεψή μας και προβλέπουμε πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2022 κατά 4,9%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για 4,6%. Εκτιμούμε πως φέτος η Ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη 4,7% ανακάμπτοντας από τη βαθιά ύφεση 6,7% που γνώρισε το 2020. Συνολικά βλέπουμε συμπαγή ανάπτυξη και σταδιακή επιστροφή σε πληθωρισμό γύρω στο 1,5% στα τέλη του 2022 και εκτιμούμε πως έτσι θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος των μετοχών και των αποδόσεων των ομολόγων. Προβλέπουμε επίσης ενίσχυση του ευρώ στο 1,30 δολ. στα τέλη του 2022.Προβλέπουμε επίσης ενίσχυση του ευρώ στο 1,30 δολ. στα τέλη του 2022. Η τουριστική περίοδος στις μεσογειακές χώρες θα κινηθεί ανάμεσα στο 50% και στα 2/3 του συνήθους επιπέδου της φέτος. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ και δεδομένης της πρόβλεψής μας για αύξηση ΑΕΠ κατά 7,1% φέτος και κατά 4,6% το 2022, αλλά και με κάποια επιτάχυνση του πληθωρισμού, εκτιμούμε πως η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο αυξήσεις επίσης κατά 25 μ.β. μέσα στο 2023 (εδώ)

 

Επιβεβαίωσε, με ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings την πιστοληπτική αξιολόγηση A+/A-1 για την Κίνα με σταθερές προοπτικές.Όπως αναφέρεται, η χώρα είναι πιθανόν να διατηρήσει μια πάνω από τον μέσο όρο οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με άλλες μεσαίου εισοδήματος οικονομίες τα επόμενα χρόνια.«Αυτό εν μέρει οφείλεται στον αποτελεσματικό περιορισμό της πανδημίας της COVID-19 και της ταχείας κυκλοφορίας των εμβολίων», αναφέρεται στην έκθεση του οίκου. «Αναμένουμε η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 8,3% φέτος, πριν μετριαστεί περίπου στο 5% από το 2022-2024», πρόσθεσε. (εδώ)

 

Η αναμενόμενη σημαντική επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας το καλοκαίρι του 2021 απέκτησε πρόσφατα περαιτέρω δυναμική, χάρη στους φθίνοντες αριθμούς των κρουσμάτων και, κατά συνέπεια, στην άρση των μέτρων της καραντίνας. Παρά την αναμενόμενη ανομοιογενή οικονομική ανάκαμψη σε μεμονωμένες χώρες τους επόμενους μήνες, για το υπόλοιπο διάστημα του έτους, η Allianz Global Investors προβλέπει σταδιακή μείωση των διαφορών σε περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.Μετά τη σταθερή πρόοδο των εμβολιασμών, τη σταδιακή αντιστροφή των περιοριστικών μέτρων, την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης και τη συνεχιζόμενη επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, αναμένει παγκόσμια  ανάπτυξη άνω του 6% σε πραγματικούς όρους για το 2021, την υψηλότερη αύξηση που σημειώθηκε σε διάστημα μεγαλύτερο από τέσσερις δεκαετίες. (εδώ)

 

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής του χρέους τους και με μια νέα οικονομική κρίση μέχρι τη διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου τον Αύγουστο, αν τα μέλη του Σώματος δεν επισπεύσουν την αύξηση του ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, όταν σε ακρόασή της ενώπιον της Γερουσίας τόνισε πως η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους θα ήταν «αδιανόητη» και «θα είχε απολύτως καταστροφικές οικονομικές συνέπειες». Η κ. Γέλεν προσέθεσε ότι προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές, το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει νέα νομοθεσία σχετικά με το όριο δανεισμού – επιτρέποντας στο υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τον δανεισμό του πριν από την εκπνοή της τελευταίας αναστολής στις 31 Ιουλίου. (εδώ)

 

Αφού η εταιρία οικιακών συσκευών Hisense έγινε ο πρώτος κινεζικός χορηγός για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 2016, ακόμη τρεις κινεζικές εταιρίες υπέγραψαν συνεργασίες για το φετινό Euro 2020. Η Hisense είπε ότι έως το 2025, στοχεύει στις μακρινές αγορές ώστε να αποκομίσει το ήμισυ των συνολικών εσόδων, στα 23,5 δισ. δολάρια. Αυτό είναι ένα τριπλάσιο μέγεθος συγκριτικά με τα 7,93 δισ. δολάρια του 2020. Ο κατασκευαστής τηλεοράσεων και οικιακών συσκευών ισχυρίζεται ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι ευρωπαϊκές πωλήσεις του υπερδιπλασιάστηκαν συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πριν από ένα χρόνο, λόγω και της υψηλής αύξησης στη ζήτηση ψυγείων στη Γαλλία. (εδώ)

 

Σε απόφαση ορόσημο η οποία έχει στόχο να περιορίσει την παντοδυναμία μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρίες όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, προχώρησε η Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά από δύο ημέρες ψηφοφοριών κατά τις οποίες εγκρίθηκαν τέσσερα μέτρα με άμεσο στόχο τις Big Tech. Με ψήφους 21 υπέρ και 20 κατά η Επιτροπή ψήφισε νομοσχέδιο, με το οποίο οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί θα υποχρεούνται να επιλέξουν μια συγκεκριμένη πλατφόρμα και να δραστηριοποιούνται σε αυτή, αφήνοντας έτσι χώρο στους ανταγωνιστές τους. (εδώ)

 

Η τιμή του χρυσού έχει πάρει την κατιούσα από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έκανε…νεύμα ότι πλησιάζει η ώρα αύξησης των επιτοκίων λόγω των προσδοκιών για άνοδο του πληθωρισμού, όμως η απόδοση του κίτρινου μετάλλου εξαρτάται από μια πολύπλοκη σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων των ομολόγων, της προσφοράς χρήματος και της “δύναμης” του δολαρίου. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε από περίπου 1.895 δολάρια η ουγγιά που ήταν στις 11 Ιουνίου στα 1.765 δολάρια μια εβδομάδα αργότερα, καταγράφοντας πτώση 6,9%, για να ενισχυθεί ελαφρώς στα 1.776,70 δολάρια. Ο χρυσός κινείται 14% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 2.067 δολαρίων που κατέγραψε τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 5.000% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 1970, την στιγμή που ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έχει γράψει κέρδη 4.080%. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text