Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK, η "καχεξία" της αγοράς και τα άσχημα που έρχονται...

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK, η "καχεξία" της αγοράς και τα άσχημα που έρχονται...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK, η "καχεξία" της αγοράς και τα άσχημα που έρχονται...

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK

 

Έχουμε δεχθεί πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΛΦΑ και για το εάν θα πρέπει κάποιος να συμμετάσχει σ’ αυτή.

Τα τεχνικά ζητήματα της αύξησης είναι τόσο αδιευκρίνιστα, τόσο σύνθετα, και τόσο “πονηρά” διατυπωμένα, ώστε δε νομίζουμε ότι μπορεί κάποιος να απαντήσει με βεβαιότητα, τί θα μπορούσε να συμβεί.

Ίσως τελικά αποδειχθεί ότι, αν κάποιος αγοράσει απ’ ευθείας από την αγορά μετοχές, να καταλήξει να αγοράσει στην ίδια τιμή της αύξησης ή και σε μικρότερη.

Το μόνο δεδομένο είναι αυτό που δημοσίευσε η Τράπεζα χθες, σχετικά με την ανώτατη τιμή, η οποία ορίστηκε στο € 1,20. Καθώς όμως δεν έχει οριστεί κατώτατη τιμή, τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν και η τιμή έκδοσης να κλείσει (στη δημόσια προσφορά) οπουδήποτε.

 

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στην αγορά κατά τις τελευταίες μέρες, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα μπορούσε να κυμανθεί από € 1,05 έως € 1,10. Θα μας εξέπληττε αν κατέληγε υψηλότερα από το € 1,10 (χωρίς κάποιος να μπορεί να το αποκλείσει), ενώ δε θα μας εξέπληττε, αν κατέληγε χαμηλότερα από το € 1,05.

 

Για τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς (δηλαδή για το πώς θα μπορούσε να εγγραφεί κάποιος) θα ασχοληθούμε την προσεχή Δευτέρα.

 

Σε γενικές γραμμές πάντως, η διαδικασία θα είναι όπως είναι και η διαδικασία των “δημοπρασιών” ανοίγματος ή κλεισίματος. Δηλαδή, κάποιος θα γραφτεί για έναν αριθμό μετοχών σε μία ορισμένη τιμή. Η τιμή έκδοσης θα οριστικοποιηθεί στο σημείο που η υψηλότερη τιμή “καλύπτει” τα € 800 εκατομμύρια που θέλει να μαζέψει η Τράπεζα.

 

Αξίζει κάποιος να συμμετάσχει;

Με βάση τα όσα αναφέρουμε παραπάνω, δε ξέρουμε τί θα μπορούσε να κερδίσει από την τιμή, αν συμμετείχε μέσω της αύξησης ή εάν τελικά αγόραζε ή αγοράσει μετοχές από την ίδια την αγορά.

Συνεπώς, το ερώτημα καταλήγει στο εάν  κάποιος επιθυμεί να έχει μία τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό του.

Για πολλούς λόγους, εδώ και καιρό, η δική μας απάντηση ήταν “ναι”. Μπορεί να περάσαμε τις αγωνίες μας, όμως, ακόμη και μετά την τεράστια διακύμανση της ΑΛΦΑ, δε χάσαμε από την επιλογή μας.

Από την άλλη πλευρά, η απάντησή μας στο άλλο ερώτημα για το ποιά τράπεζα πρέπει να κατέχει κάποιος (που επιθυμεί να έχει τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό του), ήταν επίσης ξεκάθαρη, αφού επί 3 χρόνια τώρα, δείχνουμε την προτίμησή μας στη ΑΛΦΑ.

 

Συνεπώς, η απάντησή μας είναι ότι, ναι, αξίζει να συμμετάσχουμε. Ή απλά, να διατηρήσουμε το ποσοστό της ΑΛΦΑ σταθερό στο χαρτοφυλάκιό μας. Αυτό κάναμε εμείς στο χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος” το οποίο κινούμε.

 

Η “καχεξία” της αγοράς

 

Για μία ακόμη φορά, η αγορά αποδεικνύει ότι πάντα κάποιος λόγος υπάρχει για κάθε της κίνηση. Έτσι, καθώς βλέπουμε το άσχημο ξεκίνημα του τουρισμού, αλλά και τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στις μετακινήσεις, ακόμη και εντός της Ευρώπης, αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει να “μικρύνουμε” τα όνειρα για την ανάπτυξη φέτος κι’ ας γράφουν ό,τι θέλουν οι διάφοροι οίκοι.

 

Παράλληλα, η αντίληψη της επικινδυνότητας των μεταλλάξεων του ιού και η εμβολιαστική γύμνια του τόπου, μας δείχνει ότι, το “παιχνίδι” δεν κερδήθηκε ακόμη. Γι’ αυτό άλλωστε, στον τομέα της εξέλιξης του ΑΕΠ, από την πλευρά μας, πάντα κρατούσαμε μικρό καλάθι για το 2021.

 

Όμως, το ότι παρά τις αρνητικές οικονομικές ειδήσεις, η αγορά διατηρείται, με αρκετή άνεση, πάνω από τις 900 μονάδες, είναι ένα καλό σημάδι, που δείχνει την ισχύ και τη διάθεση της αγοράς να κινηθεί ψηλότερα.

 

Τα άσχημα που έρχονται

 

Η άνεση με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, πάντα μας έκανε εντύπωση. Ήδη, από την άνοιξη του 2020, όταν ακόμη η πανδημία βρισκόταν στην πρώτη της φάση, εκφράσαμε τους φόβους μας για το τί θα μπορούσε να συμβεί μετά (εδώ).

 

Σήμερα, σε άρθρο του Capital, πήραμε την πρώτη δόση της ψυχρολουσίας: Citi: Γιατί ξαφνικά "ξεφορτώνεται" τα ελληνικά ομόλογα (εδώ - από τη μεταφορά του στο site μας).

Τώρα, αν όλα αυτά τα συνδυάσουμε και με το τί λέει αριστερά και δεξιά ο κ. Άρμιν Λάσετ (εδώ), ο οποίος έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο διάδοχος της κας Μέρκελ, θα καταλάβουμε ότι, σχετικά σύντομα, η ψυχρολουσία θα μεταφερθεί στον κ Μητσοτάκη και το οικονομικό του επιτελείο και -σταδιακά- στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

 

Με άλλα λόγια, δε ξέρουμε τί ανάπτυξη θα υπάρξει στο μέλλον που έρχεται, αλλά σίγουρα, το μέλλον αυτό, θα είναι ενδιαφέρον.

 

Στην περίπτωση που ο κ. Λάσετ θα εκλεγεί, δε θα πρόκειται για κάτι αρνητικό για το ελληνικό Χρηματιστήριο -αντίθετα μάλιστα, μπορεί να είναι και για καλό, αφού η χρηματιστηριακή αγορά πάντα αγαπά την αλήθεια και το ρεαλισμό.

 

Η στήλη “ακούστηκε ότι…” (τελικά έτσι αποφασίσαμε να ονομάσουμε τη στήλη “Τί συμβαίνει”) θα δημοσιευθεί αύριο το βράδυ.

 

Καλό -και δροσερό- Σαββατοκύριακο!

 

Γιάννης Σιάτρας





Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text