Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Credit Suisse: Αναζητεί σανίδα σωτηρίας υπό ασφυκτική πίεση

Credit Suisse: Αναζητεί σανίδα σωτηρίας υπό ασφυκτική πίεση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Credit Suisse: Αναζητεί σανίδα σωτηρίας υπό ασφυκτική πίεση

Ισχυρότατες πιέσεις για ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης δέχεται η διοίκηση της Credit Suisse, με τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι να περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τη μεγάλη ανταγωνίστριά της UBS. Αυτό μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης. Οπως εξηγούσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο οι πηγές, εκφράζονται φόβοι στους κόλπους της ελβετικής τράπεζας για πιέσεις από τους επενδυτές να «σπάσει» σε κομμάτια, αλλά και για συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησής της μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε από την έκθεσή της στο family office Archegos. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο της έχει στοιχίσει τουλάχιστον 5 δισ. δολ. Παράλληλα έρχεται αντιμέτωπη με δικαστικές περιπέτειες επειδή βοήθησε πελάτες να επενδύσουν 10 δισ. δολάρια σε ομόλογα, που εξέδωσε η χρεοκοπημένη Greensill Capital.

O νέος πρόεδρος, Antonio Horta-Osorio, ανακοίνωσε μια στρατηγική επαναξιολόγηση της τράπεζας στα τέλη Απριλίου, λέγοντας στους επενδυτές πως θα χρειαστεί χρόνος για να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, ενώ άλλες πηγές με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν πως οι επικεφαλής της τράπεζας επιθυμούν να εξετάσουν προτάσεις αναδιάρθρωσης στις αρχές Ιουλίου.

Η μετοχή της Credit Suisse έχει χάσει το 25% της αξίας της από τις αρχές Μαρτίου, όταν τα προβλήματα της Greensill ήρθαν στο φως. «H Credit Suisse έχει άμεση ανάγκη μία συμφωνία συγχώνευσης» είπε μία εκ των πηγών στο Reuters. «Υπάρχει φόβος στη Ζυρίχη ότι θα την κυνηγήσουν οι ακτιβιστές επενδυτές, αν συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής» συμπλήρωσε. Αλλη πηγή τόνισε ότι ορισμένα στελέχη έχουν εξετάσει ήδη το spin off των ελβετικών δραστηριοτήτων για να προωθήσουν προς συγχώνευση τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Ακόμη μία επιλογή στο τραπέζι, σύμφωνα με τρίτη πηγή, είναι να πουλήσει τις αμερικανικές δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι συζητήσεις σχετικά με τα σχέδια αναδιάρθρωσης είναι σε προκαταρκτικό στάδιο, γι’ αυτό και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία συγκεκριμένη απόφαση. Μια συγχώνευση με τη UBS αποτελεί ένα πιο «αποδεκτό» πλάνο, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου.

«Στην Ελβετία γνωρίζουν ότι χωρίς μια εγχώρια συγχώνευση, η Credit Suisse μπορεί να καταλήξει σε ξένα χέρια». Ωστόσο, μια ενδεχόμενη συγχώνευση μεταξύ Credit Suisse και UBS μπορεί να την καταστήσει απόλυτο κυρίαρχο της αγοράς, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές, οι οποίες επίσης μπορεί να ζητήσουν τη δημιουργία ενός ομίλου που θα στηρίξει τα κεφάλαιά της. Σημειώνεται μάλιστα πως ένας τέτοιος όμιλος θα περιλαμβάνει 110.000 εργαζομένους, ενώ η κεφαλαιοποίησή του θα ξεπεράσει τα 85 δισ. δολ. Ερωτηθείς, νωρίτερα φέτος, για το ενδεχόμενο μιας συγχώνευσης με την Credit Suisse, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Ραλφ Χάμερς, επεσήμανε πως η τράπεζα προτιμά την «οργανική ανάπτυξη».

Νωρίτερα χθες, οι μετοχές της Credit Suisse σημείωναν άνοδο 2,8%, όταν της UBS κινούνταν πτωτικά 0,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι θετικά επέδρασε για την τράπεζα το γεγονός ότι προσφάτως η Fed διενήργησε stress tests στη θυγατρική της στις ΗΠΑ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τα επίπεδα κεφαλαίων της μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή οικονομική κρίση. Σημειώνεται πως προσφάτως ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου της τάξεως του 1,9 δισ. δολ. για να αποκαταστήσει τη βλάβη από τα διαδοχικά πλήγματα της ανάμειξής του στα επενδυτικά κεφάλαια Archegos Capital και Greensill Capital.

 

Πηγή: Kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text