Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μικρά σημάδια ανάκαμψης της αεροπορικής κίνησης

Μικρά σημάδια ανάκαμψης της αεροπορικής κίνησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μικρά σημάδια ανάκαμψης της αεροπορικής κίνησης

Σταδιακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης, εσωτερικού και εξωτερικού, για το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου μαρτυρούν τα στοιχεία, με την απουσία της βρετανικής αγοράς, ωστόσο, να είναι εμφανής ειδικά στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες 15 ημέρες του πρώτου μήνα του καλοκαιριού ολοκληρώθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με μείωση περίπου 60% σε επίπεδο επιβατικής κίνησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όταν το ίδιο ποσοστό τον Μάιο είχε διαμορφωθεί στο 74,4%.

Αντίστοιχα, το διάστημα Ιανουαρίου-15 Ιουνίου, η επιβατική κίνηση κατέγραψε πτώση 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου να σημειώνεται πτώση 82% συγκριτικά με το 2019.

Σε επίπεδο πτήσεων, το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου καταγράφηκε πτώση περίπου 35% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, ενώ ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων εμφάνισε μείωση περίπου 40%, με τα νέα δρομολόγια και την επαναφορά πτήσεων που είχαν διακοπεί τους τελευταίους 15 μήνες να δρουν καταλυτικά στην έστω και μικρή αναθέρμανση της επιβατικής κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Πιο έντονη είναι η απουσία των Βρετανών ταξιδιωτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece διαμορφώθηκε για το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα του Μαΐου, δηλαδή στο -80% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Στο -70% σε σχέση με το 2019 φαίνεται, μάλιστα, ότι διαμορφώνεται η κίνηση των επιβατών για το διάστημα Ιανουαρίου-15 Ιουνίου.

Επανέναρξη πτήσεων από τη Volotea

Ενθαρρυντικά, πάντως, για την αναζωπύρωση του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό αναμένεται να λειτουργήσει η επανεκκίνηση των πτήσεων της Volotea -η εταιρεία που συνδέει πόλεις μεσαίου μεγέθους στην Ευρώπη- η οποία φέτος θα πετά από την Αθήνα σε 11 προορισμούς (Μπάρι, Ντουμπρόβνικ, Ηράκλειο, Λυόν, Μασσαλία, Μύκονος, Ρόδος, Σαντορίνη, Στρασβούργο, Βενετία, Βερόνα), προσφέροντας συνολικά 350.000 θέσεις και δίνοντας τη δική της ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.

Από την έναρξη της δραστηριοποίησής της στην Αθήνα το 2015, η Volotea έχει προσφέρει συνολικά 1,3 εκατ. θέσεις, ενώ για το 2022, η εταιρεία ήδη διαθέτει στο σύστημα πωλήσεών της 3 νέα δρομολόγια: το Κάλιαρι, τη Γένοβα και το Σπλιτ.

Η εταιρεία θα πετά από τη βάση της στην Αθήνα με στόλο που αποτελείται εξολοκλήρου από Airbus, καθώς αντικατέστησε τα Boeing 717 με 2 αεροσκάφη A319, προσφέροντας περισσότερες θέσεις ανά πτήση (156 έναντι 125 θέσεων).

Επιστρέφουν οι Ολλανδοί

Περαιτέρω τόνωση του τουριστικού ρεύματος προσδοκούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς από την Κυριακή θα μπορούν να ταξιδεύουν και πάλι ελεύθερα στην Ελλάδα, εκτός από την Αττική, οι Ολλανδοί τουρίστες, με μεγάλους tour operators που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά να έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες πτήσεις τους στα ελληνικά νησιά.

Οι Ολλανδοί ταξιδιώτες, κατά τις πληροφορίες, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους, ούτε να υποβληθούν σε τεστ για τη διάγνωση της νόσου COVID-19.

Ιδιαίτερη είναι η δυναμική της ολλανδικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό, με δεδομένο ότι το 2018 οι Ολλανδοί που ταξίδεψαν στη χώρα μας ξεπέρασαν το 1 εκατ., ενώ πέρυσι την Ελλάδα επισκέφτηκαν μόνο 257.000 Ολλανδοί.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των Ολλανδών στην Ελλάδα σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, και τα Ιόνια Νησιά, με τη Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη τους για το 2019 να έχει ανέλθει στα 652,7 ευρώ, υψηλότερη κατά 15,7% από τη Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας (564 ευρώ).

 

Εύα Δ. Οικονομάκη

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text