Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πόροι 5,5 δισ. ευρώ για έργα ψηφιοποίησης

Πόροι 5,5 δισ. ευρώ για έργα ψηφιοποίησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πόροι 5,5 δισ. ευρώ για έργα ψηφιοποίησης

Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ «ζεσταίνουν» την αγορά με 5,5 δισ. ευρώ για ψηφιακά έργα, με τις εταιρείες να παίρνουν «θέση μάχης». Συνολικά σχεδιάζονται 450 έργα από την Ψηφιακή Βίβλο, από τα οποία ήδη 105 είναι σε εξέλιξη.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μαζί με τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ θα κάνουν πραγματικότητα την μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή. Ο Καθ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, σε δικτυακή συζήτηση με θέμα «Ελλάδα 2.0 – Από το Σχέδιο στην Πράξη», στο πλαίσιο του παγκόσμιου event HPE Discover 2021, ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 450 έργα ενταγμένα στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με τα 105 να είναι ήδη σε εξέλιξη.

Εταιρείες όπως ο ΟΤΕΟΤΕ -4,87%, η Vodafone, η Wind, η Forthnet, η Ventage Towers, η HPE, η Microsoft αλλά και εκατοντάδες ακόμα από το κλάδο της πληροφορικής έχουν εκδηλώσει επίσημα την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην διεκδίκηση των δημοσίων έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ξεκινήσουν άμεσα να βγαίνουν στον «αέρα».

Τα έργα, όπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, περιλαμβάνουν οριζόντιες δράσεις οι οποίες κρίνονται αναγκαίες και αφορούν συνολικά το δημόσιο, καθώς και ταμειακές δράσεις.

Ειδικότερα, ο Καθ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε σε κομβικής σημασίας έργα που οδηγούν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και στην απλούστευση των διαδικασιών.

Μεταξύ αυτών το gov.gr, το CRM του δημοσίου, το υπό υλοποίηση έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ - το οποίο διασυνδέει όλο το δημόσιο με 35.000 σημεία – καθώς και έργα που σχετίζονται με τομείς όπως η φορολογία, τα τελωνεία της χώρας, η δικαιοσύνη, η κοινωνική ασφάλιση (όπως το e-ΕΦΚΑ), η νέα γενιά, η απασχόληση (με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΕΡΓΑΝΗ).

«Σε ένα σύνολο τομέων έχουμε προγραμματίσει έργα τα οποία μεταβάλλουν τον τρόπο παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη, έτσι ώστε να φθάνει το κράτος σε αυτόν ενεργητικά, να του δίνει κάτι το οποίο χρειάζεται - όπως ακριβώς λειτουργεί το SMS του εμβολιασμού - και αυτή η προσέγγιση να διαχέεται σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης αλλά και της οικονομίας», τόνισε.

Μιλώντας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, ανέφερε ότι οι πόροι που αφορούν την ψηφιοποίηση – και τη διαχείριση των οποίων πιθανώς να αναλάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το σύνολο του δημοσίου - είναι γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ, που πρόκειται να προστεθούν στο 1 δισ. ευρώ που υπολογίζεται από το ΕΣΠΑ.

Τα ώριμα έργα

Η ψηφιοποίηση των αρχείων του Κτηματολογίου και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης. το πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού είναι ορισμένα μόνο από τα έργα που είναι ώριμα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

  • Ψηφιοποίηση αρχείων Κτηματολογίου: Εντάσσεται στο ευρύτερο έργο ψηφιοποίησης αρχείων του κράτους σε διαφόρους τομείς (δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ, κά.) και ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα. Συνολικό ύψος 565 εκατ. ευρώ.
  • Δια βίου μάθηση και εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων: Αφορά τη διαρκή αξιολόγηση των παρόχων υπηρεσιών δια βίου μάθησης, συνδέει την αμοιβή τους και την αμοιβή των καταρτιζομένων με πιστοποιημένη από τρίτους απόκτηση δεξιοτήτων και διασφαλίζει τη διαρκή σύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Επίσης η μεταρρύθμιση προβλέπει τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου για τις Δεξιότητες. Ταυτόχρονα θα τρέξει οριζόντιο πρόγραμμα κατάρτισης σε νέες δεξιότητες (ψηφιακές, πράσινες και ήπιες) για το εργατικό δυναμικό της χώρας μέσα από ένα στοχευμένο σύστημα ανάλυσης των κενών στις δεξιότητες και των αναγκών κάθε ομάδας.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός εκπαίδευσης: Αφορά το αύριο της εκπαίδευσης. Ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού και περιεχόμενου, ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις για διαδραστικό μάθημα και αντίστοιχος αναβαθμισμένος εξοπλισμός στα εργαστήρια, voucher για απόκτηση τεχνολογικών εργαλείων για τους μαθητές, robotics, STEM εργαλεία, μαζί με ψηφιακά και τεχνολογικά εργαλεία για μαθητές με αναπηρία, επανακατάρτιση των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες και εργαλεία που ενσωματώνονται στην εκπαίδευση, ανάμεσα στις επιδοτούμενες επενδύσεις.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός δημοσιονομικής διαχείρισης κράτους: Αφορά στην δημιουργία ενός «ψηφιακού βιβλίου αποθήκης» για το κράτος. Στόχος, ο μετασχηματισμός της δημοσιονομικής διαχείρισης του κράτους, ο εκσυγχρονισμός του, η βελτίωση των διαδικασιών και η λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού (ERP) για την υποστήριξη της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης της Κεντρικής Κυβέρνησης και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός συστήματος μετανάστευσης και ασύλου: Ψηφιοποίηση των διαδικασιών μετανάστευσης και του αρχείου ασύλου. Στόχος, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτήσεων και η ταχύτερη ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων. Το έργο θα βοηθήσει σε καλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αλλά και θα διευκολύνει εκείνους που νομίμως θέλουν να μεταναστεύσουν στην χώρα μας. Προϋπολογισμός, 42 εκατ. ευρώ

Η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων

Η σημασία που έχει η στρατηγική κατεύθυνση των επενδύσεων, ώστε να ενισχυθεί η ψηφιακή ωριμότητα κράτους και επιχειρήσεων αποτέλεσε βασικό σημείο αναφοράς.

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης διετίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και θα αγγίζουν το ύψος των 435 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως επεσήμανε ο Δρ. Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, έρευνα του Συνδέσμου έδειξε ότι το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων αναγνωρίζει ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση θα αλλάξει μεν σημαντικά τις επιχειρήσεις αλλά μόνο το 50% έχει σχέδιο για να μεταβεί στην νέα ψηφιακή εποχή.

Έτσι, οι επιχειρήσεις βρίσκονται ακόμα σε στάδιο διερεύνησης των ευκαιριών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ενδεικτικά, μόνο το 3% των επιχειρήσεων προχωρά σε επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη έναντι 45% στην ΕΕ.

«Είναι σημαντικό οι πόροι από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης να ωθήσουν τις επιχειρήσεις σε νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν το ψηφιακό άλμα, παρά σε τεχνολογίες με παρωχημένες δυνατότητες. Επιπλέον, χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση των δεξιοτήτων, διαφορετικά η ψηφιακή μετάβαση θα είναι δύσκολη».

Ο κ. Μ. Κασιμιώτης Managing Director της HPE για την Ελλάδα και την Κύπρο, με τη σειρά του, υπογράμμισε ότι όλη η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα βασιστεί στην αξιοποίηση δεδομένων.

Γι’ αυτό και χρειάζεται υιοθέτηση πολιτικών από τη φάση του σχεδιασμού που θα ενθαρρύνουν τη χρήση open data. Παράλληλα, ανέφερε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η χρήση μοντέλων as-a-Service που έχουν ενσωματωμένη την αναγκαία ελαστικότητα, σε μια λογική ΣΔΙΤ προσαρμοσμένη στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας. Επιπλέον, σημείωσε ως σημαντική τη μείωση χάσματος περιφέρειας – κέντρου και το να σχεδιαστούν ψηφιακές δράσεις που θα καλύπτουν όλη την Ελλάδα

«Όταν θα ανοίξουν τα νέα έργα, θα είμαστε μέλη μιας συζήτησης που ήδη εξελίσσεται στην Ευρώπη, με πρωτοβουλίες όπως το GAIA-X, το οποίο εν τέλει αφορά στο πώς αναπτύσσουμε την οικονομία μας πάνω στα δεδομένα που έχουμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε και να αξιοποιήσουμε. Θα πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάθετους τομείς της οικονομίας στους οποίους θα θέλαμε η Ελλάδα να αποκτήσει την ταυτότητα του εξειδικευμένου διαχειριστή δεδομένων και πάνω σε αυτή τη λογική να χτίσουμε μια πιο δυναμική εξαγωγική φιλοδοξία για τη χώρα», δήλωσε.

 

Μαρία Μόσχου

Πηγή: Euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text