Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | DBRS: Ερχεται έκρηξη επενδύσεων, άντεξε στην κρίση η ελληνική οικονομία

DBRS: Ερχεται έκρηξη επενδύσεων, άντεξε στην κρίση η ελληνική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ελληνική οικονομία έχει δείξει αξιοσημείωτη αντοχή στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, κάτι που οδηγεί σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους.

Την ίδια στιγμή αναμένονται σημαντικές νέες επενδύσεις στη χώρα μας απόρροια του Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρει η Σπυριδούλα Τζίμα, Αssistant Vice President, Global Sovereign Ratings της DBRS Morningstar σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal Markets.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατο report της η DBRS εκτιμά πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί με ρυθμό 5% το 2021 και το 2021, με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης να αναφέρει πως υπάρχει και το αρνητικό σενάριο για μικρότερη ανάπτυξη. Επίσης, οι αναλυτές της DBRS με πρόσφατη ανάλυσή τους εκτιμούν πως οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν αύξηση 2%.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Kυρία Τζίμα, πρόσφατα δημοσιοποιήσατε ένα report για την άνοδο των τιμών στα ακίνητα της χώρας. Γιατί εκτιμάτε πως υπάρχει αύξηση των τιμών στην ελληνική αγορά;

Η αύξηση των τιμών στα ακίνητα στην Ελλάδα προκαλείται για μια σειρά από λόγους.

Πρώτον υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος για ακίνητα τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από το εξωτερικό.

Δεύτερον, η χώρα παρουσιάζει ανάπτυξη στο real estate και βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα.

Οι τιμές των ελληνικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης παρά την απουσία ξένων αγοραστών εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών, επέδειξαν αξιοζήλευτη αντοχή. Αυτή οφείλεται τόσο στην προσφορά και στη ζήτηση ακινήτων στη χώρα, όσο και στην οικονομική στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Προβλέπετε ανάπτυξη εκτός των οικιστικών ακινήτων και των ξενοδοχειακών ακινήτων και logistics;

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε κάνουμε προβλέψεις για συγκεκριμένους τομείς. Παράγοντες όπως η προσφορά και η ζήτηση και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σίγουρα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία των τιμών ακινήτων και του real estate γενικότερα.

Η ελληνική οικονομία κινείται στη σωστή κατεύθυνση; Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την ανάπτυξή της φέτος και το 2022;

Παρά το γεγονός πως η πανδημική κρίση δημιούργησε προβλήματα διεθνώς και τα περιοριστικά μέτρα έχουμε αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις μας για την ελληνική οικονομία.

Η οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και αυτό οδηγεί σε αναβάθμιση των προσδοκιών μας για το σύνολο του έτους.

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμμτος και τις επιδόσεις του τουριστικού κλάδου τη φετινή σεζόν. Επίσης, πρέπει να δούμε και την αντοχή ορισμένων κλάδων που «χτυπήθηκαν» περισσότερο από την πανδημική κρίση, όταν η κρατική στήριξη υποχωρήσει.

Τέλος, ποιος ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομική ανάπτυξη;

Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αν όμως συνδυαστεί με δομικές μεταρρυθμίσεις.

Θα υπάρξουν επενδύσεις, αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το «κενό» επενδύσεων έχει μεγαλώσει, καθώς η χώρα προέρχεται από μια δεκαετή κρίση. Θεωρούμε πως τα χρήαμτα του Next Generation Fund αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει την οικονομία της, αν υπάρξει απορρόφηση των κονδυλίων αυτών.

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text