Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Με φορο-ελαφρύνσεις και εξειδικευμένα στελέχη η Ελλάδα μετατρέπεται σε ευρωπαϊκή Silicon Valley, προσελκύοντας γερμανικές εταιρείες πληροφορικής

Με φορο-ελαφρύνσεις και εξειδικευμένα στελέχη η Ελλάδα μετατρέπεται σε ευρωπαϊκή Silicon Valley, προσελκύοντας γερμανικές εταιρείες πληροφορικής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με φορο-ελαφρύνσεις και εξειδικευμένα στελέχη η Ελλάδα μετατρέπεται σε ευρωπαϊκή Silicon Valley, προσελκύοντας γερμανικές εταιρείες πληροφορικής

Γερμανικές επιχειρήσεις θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μετά την επένδυση της Microsoft σύμφωνα με ρεπορτάζ του ARD.

«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει εταιρείες τεχνολογίας στη χώρα με φορολογικές ελαφρύνσεις και καλά εκπαιδευμένους ειδικούς ώστε να πραγματοποιήσει το «όνειρο» να καταστεί η Silicon Valley της Ευρώπης.

Γερμανικές εταιρείες πληροφορικής ανακαλύπτουν την Ελλάδα ως επενδυτική έδρα για τις ίδιες, επισημαίνει σε ανταπόκρισή του από την Ελλάδα το πρώτο Γερμανικό Κανάλι ARD.

To ρεπορτάζ αναφέρεται καταρχάς στα Ιωάννινα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κι ως η Silicon Valley της Ευρώπης αναφέροντας το παράδειγμα ενός Έλληνα μετανάστη.

Ο Αθανάσιος Μουσούλης ήταν σίγουρος ότι δεν θα βρει καλή δουλειά στην Ελλάδα που πλήττεται από κρίσεις.

Γι 'αυτό έφυγε από τη χώρα το 2015, έκανε Masters του στη Μεγάλη Βρετανία και μετά εργάστηκε εκεί ως προγραμματιστής λογισμικού.

Πριν από ένα χρόνο επέστρεψε στην πατρίδα του στα Ιωάννινα επειδή πήρε δουλειά στην Teamviewer.

Η εταιρεία από το Göppingen στο Baden-Württemberg έχει γίνει γνωστή για λύσεις λογισμικού που καθιστούν δυνατή την απομακρυσμένη πρόσβαση σε συσκευές, που δίνει την δυνατότητα εξ'αποστάσεως εργασίας από οπουδήποτε.

Κόμβος τεχνολογίας τα Ιωάννινα

«Όταν άκουσα ότι η Teamviewer ερχόταν στα Ιωάννινα, σκέφτηκα: Αλήθεια; Αυτή ήταν μια πολύ ωραία έκπληξη», λέει ο Μουσούλης.

Ακόμα και για τον Philipp Deutscher, επικεφαλής του ελληνικού κλάδου, τα Ιωάννινα ως έδρα τεχνολογίας δεν ήταν κατ 'ανάγκη μια προφανής επιλογή στην αρχή.

«Κοιτάξαμε αρκετές τοποθεσίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια κάποια στιγμή το ερώτημα ήρθε φυσικά: Ιωάννινα, πού είναι αυτή η πόλη; Έχει σημασία;»

Ο Deutscher ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα για ενάμιση χρόνο.

Η πόλη βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα, περίπου τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη.

Ένας αποφασιστικός παράγοντας για τη μετακίνηση της τοποθεσίας εδώ είναι η εγγύτητα με τα τέσσερα πανεπιστήμια, λέει

Σύμφωνα με τον Oliver Steil, Διευθύνοντα Συμβούλο της Teamviewer «στη Γερμανία είναι δύσκολο να βρεθούν προγραμματιστές, αλλά υπάρχουν πολλοί καλά εκπαιδευμένοι και καινοτόμοι άνθρωποι στα Ιωάννινα.

Είπαμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά κάπου για να βρούμε άλλες τοποθεσίες και μετά είδαμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ, με κίνητρα, καινοτόμοι».

Δεν πρόκειται πλέον για μια «Ελλάδα της κρίσης», αλλά για μια Ελλάδα που αναπτύσσεται

Η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πολύ να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ARD πως ο πρώτος στόχος του είναι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει στους νέους Έλληνες την ευκαιρία να αναπτύξουν μια καριέρα εδώ, στην Ελλάδα.

Για να επιτευχθεί αυτό, η χώρα εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από επενδυτές από το εξωτερικό.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι διαδικασίες δημόσιας διοίκησης είχαν ήδη αρχίσει να ψηφιοποιούνται πριν από την πανδημία.

Τώρα διατίθενται πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να προωθήσουν αυτόν τον μετασχηματισμό ακόμη περισσότερο.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Δεν πρόκειται πλέον για μια «Ελλάδα της κρίσης», αλλά για μια Ελλάδα που αναπτύσσεται ραγδαία και είναι ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις.

Όλο και περισσότερες εταιρείες ανακαλύπτουν την Ελλάδα ως έδρα.

Για παράδειγμα, η Microsoft σχεδιάζει να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή τριών κέντρων δεδομένων για την πλατφόρμα της Azure.

Αλλά και η Teamviewer σχεδιάζει μια έδρα στα Ιωάννινα.

Η εταιρεία ξεκίνησε με 18 υπαλλήλους, τώρα είναι 50.

Μεσοπρόθεσμα, 150 έως 200 εργαζόμενοι πρόκειται να έχουν την έδρα τους εκεί.

 

Πηγή: bankingnews.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text