Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Γιατί έχει προβάδισμα η Ελλάδα σε οικονομική ανάπτυξη και χρηματιστήριο

Γιατί έχει προβάδισμα η Ελλάδα σε οικονομική ανάπτυξη και χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με δεδομένη την άμεση έκθεση των αναδυόμενων - κυρίως - οικονομιών στην πανδημία και τις συνέπειές της, η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι μεταλλάξεις του ιού αποτελούν το κυριότερο εμπόδιο στην κατά τα άλλα αισιόδοξη υπολογιζόμενη παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση.

Αναλυτικότερα, η πρόσφατη έκθεση της ΕΚΤ κάνει λόγο για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,2% εντός του 2021, μια αναθεώρηση σαφώς βελτιωμένη λόγω της ισχυροποίησης της δραστηριότητας στον δευτερογενή τομέα και της εξωτερικής ζήτησης, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, η αυξητική τάση των τιμών λόγω της αντίστοιχης ακραία ανοδικής τάσης των τιμών των εμπορευμάτων, αντανακλά τη γενικότερη ανησυχία περί πληθωριστικών πιέσεων, τόσο εντός ευρωζώνης, όσο και σε όλες τις μεγάλες οικονομίες.

Επιστρέφοντας στον κίνδυνο των μεταλλάξεων, η ΕΚΤ υπολογίζει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες πλήττονται περισσότερο ως προς την οικονομική ανάκαμψη, κάτι που συσχετίζεται με την ούτως ή άλλως παρατηρηθείσα απόκλιση της ευαισθησίας τους σε εξωτερικά σοκ.

Επομένως, έχοντας κατά νου πως η οποιαδήποτε διαταραχή στη συνολική ζήτηση θα επιφέρει είτε αποστράγγιση θετικών χρηματοροών είτε και καθυστέρηση σε εισροές νέων κεφαλαίων, είναι κρίσιμο να συνδεθεί η προσδοκώμενη μεγέθυνση με το ρυθμό των κρουσμάτων σε αυτές τις χώρες, εντός ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα υπερισχύει έναντι σχεδόν όλων των κρατών - μελών, καθώς έχει επιδείξει ανθεκτικότητα. Εξάλλου, συνυπολογίζοντας την επίδραση του τουρισμού στο συνολικό ΑΕΠ και τη σχέση των τουριστικών ροών με την υγειονομική ασφάλεια, φαίνεται ότι μπορεί να υποστηριχτεί η ενδυνάμωση της πιθανότητας να συνεχίσουμε να υπεραποδίδουμε, τόσο σαν οικονομία, όσο και σαν Χρηματιστήριο.

Τα παραπάνω σχετίζονται με την εμφάνιση νέου στελέχους Δέλτα (ινδικό στέλεχος), που παραδόξως είχε και τη μικρότερη επίδραση στις χρηματαγορές. Φαίνεται πως η οικονομική μεγέθυνση είναι συμπαγής και τα ευρήματα ως προς τις προβλέψεις αρκετά ισχυρά.

Το μόνο που μένει είναι να δούμε το μέγεθος της με μοναδικό μας εχθρό τον χρόνο, καθώς ήδη έχουμε εισέλθει σε τουριστική περίοδο, ώστε οποιαδήποτε εκτροπή να κοστίσει - σε εμάς - περισσότερο από ό,τι θα κόστιζε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text