Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | "Καμπανάκι" ΤτΕ για τη μείωση της απασχόλησης των νέων λόγω υγειονομικής κρίσης

"Καμπανάκι" ΤτΕ για τη μείωση της απασχόλησης των νέων λόγω υγειονομικής κρίσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Καμπανάκι" ΤτΕ για τη μείωση της απασχόλησης των νέων λόγω υγειονομικής κρίσης

Τη μείωση της απασχόλησης των νεότερων ηλικιών καταδεικνύει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική 2020-2021.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "ένα χαρακτηριστικό της υγειονομικής κρίσης είναι ότι επιβάρυνε ιδιαίτερα τις νεότερες ομάδες του πληθυσμού".

"Συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής των νεότερων (έως 44 ετών) μειώθηκε και ειδικότερα για την ηλικιακή ομάδα 25- 29 ετών υποχώρησε σημαντικά κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες", τονίζει η ίδια έκθεση.

Από πλευράς ΤτΕ επισημαίνεται πως "η συμμετοχή ιδίως των νέων στο εργατικό δυναμικό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η γήρανση του πληθυσμού ενδέχεται να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και η παρατεταμένη αποχή από την αγορά εργασίας vα απαξιώσει τις δεξιότητές τους.

Η ίδια έκθεση τονίζει πως "η απασχόληση και η συμμετοχή των νέων στην αγορά εργασίας προϋποθέτει την ενίσχυση της ζήτησης αυτών σε κλάδους και εργασίες με υψηλή προστιθέμενη αξία, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την τόνωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας".

Κατά άλλα, η ΤτΕ δίνει έμφαση στις ακόλουθες εξελίξεις που αποτυπώνονται φέτος:

- Την αύξηση της παραγωγικότητας και την μείωση του κόστους εργασίας

- Την αύξηση απασχόλησης στο εμπόριο, την υγεία-μέριμνα και στη δημόσια διοίκηση

- Την υποχώρηση του ποσοστού μερικής απασχόλησης

Πιο αναλυτικά, η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει σε σχέση με τα παραπάνω, τα ακόλουθα:

Αυξάνεται η παραγωγικότητα, μειώνεται το κόστος εργασίας

"Το 2021 αναμένεται συγκρατημένη ανάκαμψη του συνόλου των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας, αντανακλώντας μικρή άνοδο τόσο της μισθωτής απασχόλησης (μετά την ήπια μείωση του 2020) όσο και των αμοιβών ανά μισθωτό (που ήταν στάσιμες το 2020)", σύμφωνα με την ΤτΕ.

Η ίδια έκθεση τονίζει πως "λόγω της προβλεπόμενης ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, θα αυξηθεί αισθητά και η παραγωγικότητα (που είχε υποχωρήσει σημαντικά το 2020).

Έτσι, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, μετά τη μεγάλη περυσινή άνοδο, αναμένεται να εμφανίσει αξιόλογη μείωση.

Εξάλλου, οι λόγοι για τους οποίους το τρέχον έτος 2021 προβλέπεται μόνο συγκρατημένη ανάκαμψη των μεγεθών αυτών είναι η επίδραση των περιοριστικών μέτρων σε τμήμα της χρονικής περιόδου καθώς και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας (κυρίως λόγω της εμφάνισης των μεταλλάξεων του ιού παγκοσμίως) και του τουρισμού.

Το α΄ τρίμηνο του 2021 οι συνολικές αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 4,9%, κυρίως λόγω υποχώρησης του αριθμού των απασχολούμενων μισθωτών, ενώ οι αμοιβές ανά μισθωτό μειώθηκαν μόνο κατά 0,6%.

Αισθητή αύξηση εμφάνισε το α΄ τρίμηνο η παραγωγικότητα (με ετήσιο ρυθμό 2,5%), με αποτέλεσμα την υποχώρηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 3,1%".

Αύξηση απασχόλησης στο εμπόριο, την υγεία-μέριμνα και στη δημόσια διοίκηση

Από πλευράς ΤτΕ, τονίζεται πως "ο αριθμός των απασχολουμένων ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) της ΕΛΣΤΑΤ, υποχώρησε στον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα (-9,2% και -3,1% αντίστοιχα) το 2020 έναντι του 2019, ενώ αυξήθηκε οριακά στον τριτογενή τομέα (0,9%).

Σε κλαδικό επίπεδο η υποχώρηση της απασχόλησης την ίδια περίοδο προήλθε από τη μεγάλη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στις σχετικές με τον τουρισμό δραστηριότητες (-10,0%), αποτυπώνοντας τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στο συγκεκριμένο κλάδο, στις κατασκευές (-4,6%) και στη μεταποίηση (-1,6%).

Αντίθετα, αύξηση των απασχολουμένων καταγράφηκε στους κλάδους του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (3,2%), στις δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας (8,3%), στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες και στη δημόσια διοίκηση και άμυνα (5,2% και 2,7% αντίστοιχα)".

Υποχώρηση του ποσοστού μερικής απασχόλησης

Η νομισματική έκθεση της ΤτΕ αναφέρει πως "το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 16,3% από 17,3% το 2019, η δε απασχόληση μειώθηκε κατά 0,9%, ενώ το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 8,2%.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Μάρτιος 2021) δείχνουν οριακή αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 16,3% (εποχικώς διορθωμένα στοιχεία), από 16,1% το Μάρτιο του 2020.

Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη" δείχνουν ότι η χαμηλή κινητικότητα στην αγορά εργασίας που παρατηρήθηκε το 2020 συνεχίστηκε και τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021, όπως αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση τόσο των προσλήψεων (-16,9%) όσο και των αποχωρήσεων (-36,3%).

Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης το πρώτο τετράμηνο του 2021 ήταν υψηλότερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2020, γεγονός που υπο δηλώνει ότι τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης που ελήφθησαν βοήθησαν σημαντικά την αγορά εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 δημιουργήθηκαν 81.942 νέες θέσεις εργασίας, έναντι αρνητικού ισοζυγίου κατά 27.149 θέσεις την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ανήλθαν στο 63,1% του συνόλου, ενώ οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης έφθασαν στο 36,9% (έναντι 49,3% και 50,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2020).

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παρουσίασε σημαντική υποχώρηση στο 8,7% του συνόλου των απασχολουμένων το 2020 (από 9,2% το 2019), ενώ στα επιμέρους τρίμηνα του 2020 παρατηρείται σημαντική σταδιακή αποκλιμάκωσή του (8,2% και 7,8% το γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2020 αντίστοιχα).

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, καθώς η πλειοψηφία των νέων θέσεων ήταν πλήρους απασχόλησης (51,5%, έναντι 45,1% το 2019). Την ίδια περίοδο το ποσοστό ανεργίας αποκλιμακώθηκε σε 16,3% (από 17,3% το 2019). Υποχώρηση σημειώθηκε και στο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας (10,8%, έναντι 12,1% το 2019). Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 20-29 ετών αυξήθηκε σε 29,5% (από 28,4% το 2019), καθώς το β΄, γ΄ και κυρίως το δ΄ τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε σημαντικά σε ετήσια βάση".

Υπεγράφησαν 63 επιχειρησιακές συμβάσεις στο α' 4μηνο του 2021

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ, "στον επιχειρηματικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη", το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου υπογράφηκαν 63 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν 56.196 μισθωτούς.

Από αυτές, 15 συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις μισθών, πέντε προβλέπουν μείωση, ενώ σύμφωνα με τις υπόλοιπες οι αποδοχές παραμένουν αμετάβλητες.

Επίσης, συγκρατημένες αυξήσεις προβλέπουν και ορισμένες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που αφορούν το 2021 και επόμενα έτη.

Τέλος, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης η δαπάνη για αμοιβές προσωπικού αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3% το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 (μηνιαία ταμειακά στοιχεία)".

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text