Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Επενδυτικό αποτύπωμα και αναπτυξιακά μηνύματα από τις εισηγμένες

Επενδυτικό αποτύπωμα και αναπτυξιακά μηνύματα από τις εισηγμένες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδυτικό αποτύπωμα και αναπτυξιακά μηνύματα από τις εισηγμένες

Η εβδομάδα ξεκίνησε με πραγματικά « θερινή»  συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και παρότι πλησιάζουμε στο κλείσιμο μήνα, κατεγράφη ο χαμηλότερος  τζίρος  των τελευταίων 94 συνεδριάσεων και με την ΑΜΚ της Alpha Bank να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η συσσώρευση πάνω από τις 900 μονάδες συνεχίζεται χωρίς  προφανή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι οι ειδήσεις συνεχίζουν να συντηρούν είτε ένα κλίμα κάλυψης του επενδυτικού κενού μέσω  της αναμενόμενης έλευσης επενδυτικών σχεδίων εκ μέρους ξένων και Ελλήνων επενδυτών, είτε ένα κλίμα αβεβαιότητας που αφορά τις ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις  και την συνεχιζόμενη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα».  Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο στόχος των τουριστικών εισπράξεων για το σύνολο της χρονιάς θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Σε  αυτό το πλαίσιο και ανατρέχοντας στις γενικές συνελεύσεις εισηγμένων με επενδυτικό αποτύπωμα, θέτουμε στο μικροσκόπιο τρεις ισχυρές εισηγμένες που φιλοδοξούν να εκφράσουν τον αναπτυξιακό τους χαρακτήρα και το αφήγημά τους για τα επόμενα χρόνια, εξετάζοντας ταυτόχρονα και την διαγραμματική τους συμπεριφορά.

ΛΑΜΔΑ

Οι υπογραφές για το εμβληματικό έργο του Ελληνικού έπεσαν και στην Γενική Συνέλευση της προηγούμενης Παρασκευής  ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Οδυσσέας Αθανασίου , έκανε  λόγο για άμεσες δημοπρατήσεις έργων υποδομών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι αλλά και επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ στην προσεχή 10ετία, τόσο από τη Lamda Develοpment όσο και από τους τρίτους συνεργαζόμενους ομίλους. Ξεχωριστή θέση στο έργο καταλαμβάνουν οι κτιριακές αναπτύξεις των οποίων ο προϋπολογισμός για την πρώτη πενταετία τοποθετείται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Αθανασίου έκανε λόγω για ζήτηση κατοικιών «που υπερβαίνει τις όποιες προσδοκίες», οδηγώντας την εταιρεία να προγραμματίσει την ανέγερση 1.000 ακόμη κατοικιών (πέραν των 400 αρχικώς προγραμματισμένων). Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για εντυπωσιακές επιδόσεις όσον αφορά τις προπωλήσεις κατοικιών και ανέφερε ότι με αυτά τα δεδομένα  η μετοχή της εταιρείας είναι από τις πλέον υποτιμημένες του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η μετοχή κινείται εντός ανοδικού σφηνοειδούς σχηματισμού D1-D2, με στόχο την πλήρωση του χάσματος  του Φεβρουαρίου του 2020 ( 7,88-8,18 ευρώ). Ανοδική λύση του σχηματισμού θα προσδώσει νέα δυναμική στην κίνηση του τίτλου με στόχο τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2020 στα 8,85 ευρώ. Σημαντική η στήριξη  των 7,45 ευρώ σε ενδεχόμενο διόρθωσης, που αν συντελεστεί με ταυτόχρονη καθοδική λύση του σχηματισμού θα επιφέρει μεγάλες πιέσεις στη μετοχή προς τα 6,67 ευρώ. Να σημειωθεί η ενεργοποίηση της ανοδικής διάσπασης του απλού κινητού μέσου των 200 εβδομάδων από αυτόν των 50 εβδομάδων ( golden cross).

MYTILINEOS

Μόνον για το 2021 οι προγραμματισμένες επενδύσεις της Mytilineos θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Το cash flow της εταιρίας υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στα 500 εκατ. ευρώ και υφίστανται γραμμές για άλλα 2 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας προ δυο εβδομάδων, διατυπώνοντας την εκτίμηση , ότι η κερδοφορία του 2022 θα είναι διπλάσια του 2020. «Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη μου για το 2022, θα ακολουθήσει η απογείωση της Mytilineos» σημείωσε. Ανακοίνωσε επίσης την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ με την Αλουμίνιο της Ελλάδος για το νέο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος της βιομηχανίας.

Σημαντική και η ανακοίνωση της συμφωνίας με την Glencore, για πώληση αλουμίνας και αλουμινίου, συνολικής αξίας πλέον του 1,5 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι τιμές πώλησης της αλουμίνας θα είναι σταθερές για την επόμενη 4ετία. Έγινε ήδη η αποκοπή του μερίσματος ύψους 0,364 ευρώ ανά μετοχή, με έναρξη καταβολής την 1η Ιουλίου.

Η μετοχή από τον Νοέμβριο του 2020 κινείται  έντονα ανοδικά σε μια κίνηση που ορίζεται από τη γραμμή τάσης F2. Οσο δεν διασπάται καθοδικά η γραμμή τάσης F2 τα απόλυτα ιστορικά υψηλά της μετοχής στα 16,05  του Οκτωβρίου του 2007 βρίσκονται υπό απειλή. Σημαντική η στήριξη των 15,09 ευρώ και ισχυρή αυτή των 14,40 ευρώ στο ενδεχόμενο διόρθωσης.

ΕΥΔΑΠ

Στην εταιρεία μια εκκρεμότητα επτά χρόνων φαίνεται να ολοκληρώνεται καθώς προωθήθηκε προς κατάθεση σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας η τροπολογία που ενεργοποιεί τη διαδικασία της υπογραφής της συμφωνίας της εταιρείας με το Δημόσιο για το κόστος του αδιύλιστου νερού. Η ΕΥΔΑΠ  ενέγραψε  ως πρόβλεψη για το κόστος του ακατέργαστου ύδατος το ποσό των 157 εκατ. ευρώ στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020. Η συμφωνία διασφαλίζει μία τιμή αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2021-2040, η οποία, μεσοσταθμισμένα, θα είναι περίπου κατά 35% χαμηλότερη, σε σχέση με την τιμή της αμέσως προηγούμενης περιόδου 2013-2020.

Επιπροσθέτως βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για έργα στην Ανατολική Αττική ύψους 462 εκατ. ευρώ. Από τις 30/7 θα διαπραγματεύεται χωρίς το μικτό μέρισμα των 0,24 ευρώ (καθαρό 0,228 ευρώ) ενώ έχει αποφασιστεί και επιστροφή κεφαλαίου 0,23 ευρώ, με το ΔΣ να καλείται να ορίσει την ημερομηνία αποκοπής.

Η μετοχή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 μετά από πολύμηνη συσσώρευση μια έντονα ανοδική κίνηση , διασπώντας διαδοχικά σημαντικές αντιστάσεις ( 7,45 και 8,35 ευρώ) .Βρίσκεται στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2014 με επόμενο στόχο τα 9,95 ευρώ του Ιουλίου του 2014. Τα 8,35 δεν πρέπει να παραβιαστούν, διαφορετικά θα επανέλθουν οι πιέσεις στη μετοχή προς την στήριξη των 7,45 ευρώ.

 

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Πηγή: Liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text