Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Alpha Bank: Υπερκάλυψη της ιδιωτικής τοποθέτησης από την πρώτη μέρα της ΑΜΚ

Alpha Bank: Υπερκάλυψη της ιδιωτικής τοποθέτησης από την πρώτη μέρα της ΑΜΚ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Alpha Bank: Υπερκάλυψη της ιδιωτικής τοποθέτησης από την πρώτη μέρα της ΑΜΚ

Με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών επενδυτών που είναι και βασικοί μέτοχοι της Alpha Bank, ξεκίνησε χθες η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπερκαλύφθηκε ήδη στο σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Εκτός από το ΤΧΣ, τον Τζον Πόλσον και την Schroder που είναι οι κύριοι μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5%, κατά την πρώτη ημέρα της ιδιωτικής τοποθέτησης εγγράφησαν το Vanguard Group, η Norges Bank Investment Management, η Capital Research and Management Company, η BlackRock και η Amundi Asset Management, αλλά και άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές που είναι ήδη μέτοχοι με μικρότερα ποσοστά. Ενδιαφέρον υπήρξε και από νέους μετόχους, μεταξύ των οποίων η Ολλανδική Reggeborgh Invest.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζον Πόλσον μέσω κεφαλαίων της Paulson & Co κατέχει 100.148.001 μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 5,6% των μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και το ΤΧΣ κατέχει σήμερα 169.175.146 μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 10,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Με βάση την ομόφωνη απόφαση του Γενικού του Συμβουλίου, το Ταμείο θα μειώσει το ποσοστό του στο 9%, κίνηση που επιδιώκει να δώσει ένα θετικό σήμα στην αγορά για την πρόθεσή του να αποεπενδύσει μερικώς από την Τράπεζα. Η Schroder διαθέτει ποσοστό 5,2% και όλοι οι υπόλοιποι υφιστάμενοι μέτοχοι ποσοστά κάτω του 4%.

Οι τρεις βασικοί μέτοχοι δεσμεύτηκαν για την πρόθεσή τους να κλειδώσουν τη συμμετοχή τους και στο ανώτατο όριο τιμής της μετοχής, δηλαδή το 1,20 ευρώ ανά μετοχή και άρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στο εύρος τιμής με βάση την οποία εγγράφονται οι υπόλοιποι μέτοχοι. Οι προσφορές αυτές θα κλειδώσουν και την τιμή βάσει της οποίας που θα κλείσει η ΑΜΚ, καθώς και τον αριθμό μετοχών που θα εκδοθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές κινούνται σε ένα εύρος μεταξύ 1 και 1,10 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με discount σε σχέση με το ανώτατο όριο τιμής διάθεσης, ενώ υπάρχουν και προσφορές οριακά χαμηλότερα. Η μετοχή έκλεισε χθες στο 1,109 ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 1,25%.

Η διαδικασία της ΑΜΚ θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 30 Ιουνίου και  γίνεται μέσω συνδυασμένης προσφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι το 80% των νέων μετοχών θα διατεθούν στην ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και το 20% στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι περί τα 640 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από το εξωτερικό, ενώ περί τα 160 εκατ. ευρώ – εφόσον ασκηθούν όλα τα δικαιώματα – θα αντληθούν από το εσωτερικό. Η τελική κατανομή είναι αποτέλεσμα της ζήτησης που θα καταγραφεί στη συνδυασμένη προσφορά.

Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank , οι νέες μετοχές κατανέμονται κατά προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά ή στην ιδιωτική τοποθέτηση (book building). Η κατά προτεραιότητα κατανομή των νέων μετοχών στην τιμή διάθεσης προς τους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι συμμετέχουν στην ΑΜΚ και αιτούνται να εγγραφούν για νέες μετοχές κατ’ αναλογία με την υφιστάμενη συμμετοχή τους, θα είναι τέτοια ούτως ώστε το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας να παραμένει αμετάβλητο μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ (ή στην περίπτωση συμμετοχής τους για ποσοστό μικρότερο από την κατ’ αναλογία συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο, μέχρι του ποσοστού αυτού). Επί της ουσίας, η κατά προτεραιότητα κατανομή διασφαλίζει ότι οι κατά αναλογία συμμετέχοντες μέτοχοι διατηρούν το ποσοστό της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ αμετάβλητο.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στις 13 Ιουλίου 2021.

 

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πηγή: moneyreview.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text