Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Oxford Economics: "Ανεβάζει" ταχύτητα ο τουρισμός στην Ελλάδα, "σήμα" για έναν πολύ καλό Αύγουστο

Oxford Economics: "Ανεβάζει" ταχύτητα ο τουρισμός στην Ελλάδα, "σήμα" για έναν πολύ καλό Αύγουστο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Oxford Economics: "Ανεβάζει" ταχύτητα ο τουρισμός στην Ελλάδα, "σήμα" για έναν πολύ καλό Αύγουστο

Η ανάκαμψη στον ευρωπαϊκό τουρισμό φαίνεται να "ανεβάζει" ταχύτητα, ενώ εκτιμάται ότι οι διανυκτερεύσεις στους τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης θα φτάσουν έως και 85% των επίπεδων προ πανδημίας, σύμφωνα με το νέο δείκτη υπολογισμού της τουριστικής κίνησης, Tourism Tracker, της Oxford Economics, που καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ο δείκτης αυτός, ο οποίος βασίζεται σε δεδομένα σε τέσσερις βασικές κατηγορίες - υγεία, κινητικότητα, περιορισμοί και διαδικτυακή δραστηριότητα, δείχνει πως συνολικά ο τουρισμός βρίσκεται έως και 20% υψηλότερα έως τώρα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, ενώ στα τουριστικά hotspots της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 36% κατά μέσο όρο από τον Μάρτιο (σε σχέση με το 2020).

γηφ

Όπως επισημαίνει η Oxford Economics, για πολλές οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, η ανάκαμψη εξαρτάται από τη διάσωση της τουριστικής περιόδου το 2021. Για τον Ιούνιο, ο οίκος εκτιμά ότι οι συνολικές διανυκτερεύσεις στην ΕΕ ήταν στο 45% των επιπέδων πριν από την πανδημία και θα μπορούσαν να φθάσουν περίπου το 75% -85% τον Αύγουστο -υψηλότερα από ό,τι το 60% τον Αύγουστο του περασμένου έτους, σε σχέση με το 2019.

/΄λ

Ωστόσο, όπως τονίζει η Oxford Economics, δεν αναμένονται τα μεγέθη του τουρισμού να φτάσουν τα επίπεδα προ πανδημίας το 2021, πράγμα που σημαίνει ότι η απασχόληση στα τουριστικά hotspots όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κροατία, θα εξακολουθήσει να κινείται σε σχετικά υποτονικά επίπεδα φέτος. Αν και το "Πράσινο Διαβατήριο" της Ε.Ε θα βοηθήσει τα ταξίδια εντός της ΕΕ, ορισμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί  θα παραμείνουν και ο ισχυρότερος εγχώριος τουρισμός δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει πλήρως το έλλειμμα.

Όπως επισημαίνεται, η τουριστική δραστηριότητα αποκρίνεται γρήγορα καθώς τα κρούσματα υποχωρούν, ενώ αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη και οι περιορισμοί χαλαρώνουν. Η ανάκαμψη του διεθνούς και του εγχώριου τουρισμού θα ενισχύσει τις εξαγωγές και την κατανάλωση υπηρεσιών, με αυξημένες πιθανότητες για ακόμη καλύτερη πορεία, ιδιαίτερα για τις εξαγωγές. Η Oxford Economics προβλέπει ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών στα τουριστικά hotspots θα φθάσουν το 85% των επιπέδων του 2019 έως το τέλος του 2021, προσθέτοντας περίπου το 2% του ΑΕΠ το 2020.

Όπως αναφέρεται, η τουριστική δραστηριότητα στην Κροατία και την Πορτογαλία φαίνεται να σημειώνει πρόοδο. Η Πορτογαλία επωφελείται από τη μείωση των κρουσμάτων στο προηγούμενο διάστημα,  αν και η πρόσφατη αύξηση που έχει παρατηρηθεί είναι ανησυχητική, ενώ η Κροατία υστερεί στην κάλυψη εμβολίων. Η τουριστική δραστηριότητα ανακάμπτει επίσης στην Ελλάδα, ενώ η ανάκαμψη στην Ιταλία και την Ισπανία φαίνεται πιο αργή.

Οι περισσότερες μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού παραμένουν κατά την Oxford Economics o κύριος κίνδυνος για τον τουρισμό στην Ε.Ε και ειδικά στις χώρες του Νότου, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν νέους περιορισμούς στα ταξίδια. Επιπλέον, η έλλειψη τουριστικών ροών από χώρες με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που αντιπροσωπεύει το 5% -15% των συνολικών τουριστικών δαπανών, θα πλήξει τη Νότια Ευρώπη.

 

Πηγή: capital.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text