Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ελ-Εριάν: Η Fed υποτιμά τον κίνδυνο του πληθωρισμού

Ελ-Εριάν: Η Fed υποτιμά τον κίνδυνο του πληθωρισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Διαχωρίζει πλήρως τη θέση του με έτερους οικονομικούς αναλυτές, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, προειδοποιώντας τη Federal Reserve πως υποτιμά τον κίνδυνο του πληθωρισμού και πως ρισκάρει να σύρει τις ΗΠΑ σε μια ακόμη ύφεση!

Οι περισσότεροι διεθνείς τραπεζίτες επιμένουν πως η ανοδική πορεία των τιμών, σαν αποτέλεσμα της ανάκαμψης των οικονομιών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, θα υποχωρήσει, κυρίως από την επόμενη χρονιά. Όμως, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν διαφωνεί.

«Έχω σοβαρές ανησυχίες με το ζήτημα του πληθωρισμού» τόνισε μιλώντας στο CNBC και εξηγώντας πως κάθε μέρα βλέπει αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός και πως η Fed πέφτει έξω, με αποτέλεσμα να πρέπει μετά να επιταχύνει σημαντικά για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Τι σημαίνει αυτό; Πως αν πράγματι η Fed έχει κινηθεί λανθασμένα, υποτιμώντας τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια πιο γρήγορα προχωρώντας νωρίτερα από ότι θα ήθελε σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη.

«Κανονικά, καταλήγουμε σε μια ύφεση γιατί πρέπει να πατήσεις απότομα τα φρένα σε αντίθεση με το να βγάλεις αργά το πόδι σου από το γκάζι, κάτι που πιστεύουμε ότι θα συμβεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε τεχνικό επίπεδο, η αμερικανική οικονομία παραμένει σε καθεστώς ύφεσης, η οποία ξεκίνησε από το Φεβρουάριο του 2020. Ωστόσο, το πραγματικό ΑΕΠ βρίσκεται ακριβώς κάτω από εκεί που ήταν όταν ξεκίνησε η ύφεση και είναι πιθανό να ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά όταν δημοσιευθούν τα δεδομένα του δεύτερου τριμήνου.

Ο πληθωρισμός, ωστόσο, έχει αποτρέψει την ανάκαμψη κατά το παρελθόν και τα πρόσφατα δεδομένα παραπέμπουν σε αντικρουόμενα στοιχεία για τον τωρινό ρυθμό ενίσχυσης του. Για παράδειγμα ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών, που μετρά ιδιαίτερα η Fed στον υπολογισμό του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση το Μάιο, ένα ποσοστό πάνω από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η κεντρική τράπεζα και που είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το 1992.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε σε συνέχεια της αύξησης κατά 5% στο δείκτη τιμών καταναλωτών και κατά 6,6% του δείκτη τιμών παραγωγού, επίπεδα που έχουν να βιώσουν οι ΗΠΑ τουλάχιστον πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ωστόσο, η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων εντοπίζεται κυρίως σε τομείς που θίγουν την οικονομική ανάκαμψη, όπως οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οι αεροπορικοί ναύλοι, οι τιμές ξενοδοχείων κλπ.

Αν και παράγοντες της Fed θεωρούν πως τα πεδία αυτά ανησυχίας θα καταλαγιάσουν τους επόμενους μήνες, ο Ελ Εριάν δεν είναι σίγουρος. «Εάν πραγματικά εξετάζατε τα στοιχεία του πληθωρισμού, θα αρχίζατε να έχετε σοβαρές αμφιβολίες στο μυαλό σας για το κατά πόσο παροδικός είναι ο πληθωρισμός», σχολίασε ο κ. Ελ-Εριάν, επισημαίνοντας εξάλλου πως αυτό που πιστεύει η Fed, είναι και αυτό που λαμβάνουν υπόψη τους οι αγορές.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text