Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τα ορόσημα του Ιουλίου για την οικονομία

Τα ορόσημα του Ιουλίου για την οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα ορόσημα του Ιουλίου για την οικονομία

Θερμός και από πλευράς εξελίξεων για την οικονομία, θα είναι ο Ιούλιος παρά το γεγονός ότι προηγείται του Αύγουστου, μήνα των διακοπών για όλα τα ευρωπαϊκά όργανα όταν όλες οι διεργασίες "παγώνουν" μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Η πρώτη πολύ σημαντική εξέλιξη,  είναι η τελική έγκριση και η ουσιαστική έναρξη υλοποίησης,  του ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Στο ECOFIN στις 13 του μήνα, το ελληνικό πρόγραμμα θα εγκριθεί μαζί με τα προγράμματα άλλων 11 χωρών από το ECOFIN. Λίγες μέρες μετά, θα εκδοθεί και η τελική γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ελληνικό πρόγραμμα. Στην συνέχεια,  θα υπογραφεί η επιχειρησιακή συμφωνία του προγράμματος μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν,  η οποία θα περιλαμβάνει και την δανειακή σύμβαση των 12,7 δισ. ευρώ,  που θα αξιοποιήσει η Ελλάδα για ιδιωτικές επενδύσεις.

Μετά από αυτό το στάδιο, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα και ο χρόνος για την εκταμίευση των 4 δισ. της προκαταβολής μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Επίσης,  μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα, αναμένεται το ελληνικό σχέδιο να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια,  με διαδικασίες εξπρές,  Τούτο διότι,  υπάρχει πίεση στις Βρυξέλλες να φανεί ότι το τεράστιο αναπτυξιακό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα,  παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις,  προχωρά στην φάση της υλοποίησης.

Η ρύθμιση των χρεών της πανδημίας

Η επόμενη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας,  ως γνωστό δεν συνδέεται με την καταβολή δόσης από τα κέρδη των ομολόγων και επιπλέον δεν θα έχει μεγάλα θέματα. Μετά και την υλοποίηση του συνόλου του πτωχευτικού νόμου μένει πλέον να εκκαθαριστούν με ταχύτερους ρυθμούς περίπου 70.000 εκκρεμείς υποθέσεις του παλιού νόμου Κατσέλη,  μια διαδικασία που είχε παγώσει λόγω του κλεισίματος των δικαστηρίων που επέβαλε η υγειονομική κρίση. Ωστόσο, έχει την σημασία της καθώς θα συζητηθούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2021. Σε αυτό το πλαίσιο,  η ελληνική πλευρά θα ξετυλίξει και την ατζέντα ρυθμίσεων και μειώσεων φόρων, που σχεδιάζεται για εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι ηγεσία του υπουργείου οικονομικών έχει προϊδεάσει για μια ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας. Το θέμα συζητείται εδώ και καιροί και αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες αφού πρώτα πάρει την έγκριση από τους θεσμούς.

Επίσης,  το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ,  μετά την προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές. Τι θα γίνει τελικά με τον συμπληρωματικό φόρο και αν τελικά υπάρχει περιθώριο με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο,  να προχωρήσει σε μια οριζόντια,  μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022 όπως είναι και η προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης.

Τα μέτρα του 2022

Το τρίτο σημαντικό γεγονός,  είναι το Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Εκεί οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης,  θα συζητήσουν ξανά για την επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για τον επόμενο χρόνο. Στην κατεύθυνση αυτή θα συζητήσουν για τα ελάχιστα όρια δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να εμφανίσει κάθε χώρα για το επόμενο χρόνο,  ώστε να υπάρχουν τα περιθώρια να επανέλθουν σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικών κανόνων από το 2023. Η συζήτηση αυτή ενδιαφέρει την Ελλάδα που θέλει να μάθει τα όρια που θα της τεθούν μετά το τέλος της πανδημίας για το 2022 και πολύ περισσότερο για το 2023 .

 

Του Τάσου Δασόπουλου

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text