Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | EBRD: Προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τις 37 χώρες της (upd)

EBRD: Προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τις 37 χώρες της (upd)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
EBRD: Προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τις 37 χώρες της (upd)

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις 37 χώρες της περιοχής της, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη ανεβάζει ρυθμούς, αν και ο τουρισμός και οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι ακόμη σε χαμηλή βάση.

Η EBRD, η οποία καλύπτει τις οικονομικές τάσεις στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική, αναμένει ότι η ανάπτυξη στην περιοχή θα διαμορφωθεί στο 4,2% σε σχέση με την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου για 3,6%.

Πέρυσι είχε σημειωθεί ύφεση 2,3%.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, δέχθηκαν τις μεγαλύτερες ανοδικές αναθεωρήσεις, κατά σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η υψηλή παγκόσμια ζήτηση για εμπορεύματα και παραγόμενα αγαθά, είχε προσφέρει ώθηση σε κάποιες οικονομίες στην περιοχή, ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Beata Javorcik.

"Η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται υψηλότερα ή τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τα προ πανδημίας επίπεδα, οι πωλήσεις λιανικής έχουν ανακάμψει και οι εξαγωγές επίσης”, ανέφερε η Javorcik.

Ωστόσο, με τον τουρισμό ακόμη να βρίσκεται σε αδιέξοδο, και τις προοπτικές για ταξίδια αναψυχής εξαιρετικά αβέβαιες, οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο -Κροατία, Γεωργία, Αίγυπτος, Τυνησία- αισθάνονται ακόμη τις επιπτώσεις, πρόσθεσε.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις εντείνουν το όλο κλίμα, παραμένοντας στο περίπου 80% των προ πανδημίας επιπέδων.

Σε περιφερειακό επίπεδο, μόνο η Νότια και η Ανατολική Μεσόγειος υπέστησαν μια πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, με την Ιορδανία, την Τυνησία και το Λίβανο, να βλέπουν τις προοπτικές τους να υποβαθμίζονται.

Η Τουρκία, η μεγαλύτερη χώρα στην οποία επιχειρεί η EBRD, αναμένεται να αναπτυχθεί τώρα κατά 5,5% το 2021.

 

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text