Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ο Γ.Δ. κάτω από τις 900 μονάδες - Γιατί πέφτει η αγορά;

Ο Γ.Δ. κάτω από τις 900 μονάδες - Γιατί πέφτει η αγορά;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μετά από παραμονή 16 ημερών πάνω από τις 900 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης, σήμερα βρέθηκε, για μία ακόμη φορά κάτω από το κρίσιμο -αλλά και ψυχολογικό- αυτό επίπεδο.

Έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις ότι, οι 900 μονάδες, “παιδεύουν” το ελληνικό Χρηματιστήριο επί πολλές δεκαετίες τώρα, το επίπεδο αυτό κατέληξε να αποτελεί το διαχωριστικό όριο μιας αγοράς που “κινδυνεύει” (κάτω από τις 900 μονάδες), από μία αγορά που “έχει προοπτικές” (πάνω από τις 900 μονάδες).

 

Σήμερα, καταγράφηκε η 4η συνεχόμενη πτώση. Μέσα στο 2021, το οποίο θεωρήσαμε ως ένα “καλό έτος” και αυτό είναι σχετικά σπάνιο. Μέχρι τώρα, υπήρξε ένα σερί 5 πτωτικών συνεδριάσεων (μεταξύ 17 και 23 Μαρτίου) και ένα σερί 4 (μεταξύ 16 και 19 Φεβρουαρίου).

Επίσης, επιδεινώνεται η σχέση ανοδικών / πτωτικών συνεδριάσεων, η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Από τις 118 συνεδριάσεις του 2021, οι 67 (56,8%) ήταν ανοδικές και οι 51 (43,2%) ήταν πτωτικές.

 

Όμως, το πιο ανησυχητικό στοιχείο αυτών των ημερών είναι η πτώση των συναλλαγών. Χθες, η αξία των συναλλαγών ήταν € 35,7 εκατομμύρια, η τρίτη μικρότερη κατά το 2021. Σήμερα, η συνολική αξία συναλλαγών είναι υψηλότερη (€ 55 εκατομμύρια), κάτι που κάποιοι θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν ως αρνητικό στοιχείο -όμως, τελικά πτώση με αξία συναλλαγών χαμηλότερη από 70 ή 80 εκατομμύρια, δεν έχει κάποια σημασία.

Περισσότερη σημασία δίνουμε στη “διαταραχή” της τάσης της αξίας των συναλλαγών, κάτι που άλλωστε φαίνεται και στους κινητούς μέσους όρους της αξίας συναλλαγών που παρακολουθούμε.

 

 

Γιατί πέφτει η αγορά; Και μάλιστα, γιατί πέφτει σε μία μέρα που το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών ανεβαίνει -και μάλιστα, με ικανοποιητικά υψηλά ποσοστά;

 

Πέφτει, επειδή, η όξυνση των επιδημιολογικών συνθηκών, περιορίζει τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας κατά τους μήνες του καλοκαιριού και ενδεχομένως και άλλων μηνών. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το πώς θα κινηθεί η οικονομία φέτος, επειδή οι αποκλίσεις στις προβλέψεις των διαφόρων φορέων ή επενδυτικών οίκων, είναι πολύ μεγάλες. Κατά την άποψή μας, ουδεμία πρόβλεψη δε θα μπορέσει να γίνει, πριν από την έλευση του χειμώνα.

 

Παράλληλα, εκτιμούμε ότι πέφτει, επειδή το κυβερνητικό επιτελείο αντιμετωπίζει προβλήματα για το πώς θα κινητοποιήσει τους μηχανισμούς της οικονομικής ανάπτυξης. Τα δημοσιεύματα για “αντιθέσεις” και “αντιπαραθέσεις” που υφίστανται μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, δε μπορεί να είναι χωρίς αντίκρυσμα.

 

Πρέπει να μας ανησυχεί η σημερινή εξέλιξη;

 

Σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο ή θετικό. Όταν ο Γενικός Δείκτης διαρκώς (για 5η φορά από την αρχή του έτους) αποτυγχάνει να σταθεί πάνω από τις 900 μονάδες, δεν θα πρέπει να πανηγυρίζουμε. Η εξέλιξη αυτή δείχνει αδυναμίες της αγοράς που αντικατοπτρίζουν έκτακτες ή και γνωστές αδυναμίες της οικονομίας.

 

Όμως, όσο και αν η 5η συνεχής πτώση του ΓΔ κάτω από τις 900 μονάδες σε διάστημα 6 μηνών είναι κάτι κακό, δε νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μία φάση που θα μπορούσε να μετατραπεί σε αρνητική.

 

Εκτιμούμε ότι, θα το ξεπεράσουμε.

 

Θετική εικόνα έρχεται από τη συμπεριφορά της μετοχής της ΑΛΦΑ. Η σημερινή εξέλιξη δείχνει ότι, η τιμή έκδοσης θα είναι κάτω από το € 1,10, ενώ, αν πιστέψουμε τα όσα γράφονται, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη του ποσού. Η εξέλιξη αυτή, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι θετική αφού, αν εξαιρέσουμε τον αρχικό “άτσαλο” τρόπο που ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η συνέχεια κύλησε πολύ ομαλά, χωρίς “παρατράγουδα”, παρά το πολύ αρνητικό προηγούμενο της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο είχε μόλις προηγηθεί.

 

Ο ΚΜΟ-200 του Γενικού Δείκτη βρίσκεται στις 779,55 μονάδες και απέχει 12,76% από την καμπύλη του ΓΔ. Καμία ανησυχία από την πλευρά αυτή.

 

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, σε μία πορεία ανόδου, όλες οι μέρες δεν είναι ευχάριστες. Έρχονται και μέρες που προβληματίζουν, αλλά και μέρες που είναι δυσάρεστες. Να θεωρούμε τους εαυτούς μας ευτυχείς που, έχουμε ένα “εργαλείο” -το “απόλυτο σύστημα”- το οποίο λειτουργεί ως “πλοηγός” και μας βοηθά να κινηθούμε πιο εύκολα στο δύσκολο περιβάλλον των χρηματοοικονομικών αγορών. Δε γνωρίζουμε αν είναι το καλύτερο, όμως έχει αποδειχθεί ως αξιόπιστο και κερδοφόρο.

 

Αύριο θα γνωρίζουμε τον αριθμό των μετοχών της ΑΛΦΑ που θα λάβουμε. Θα τις συμπληρώσουμε, με την ένδειξη “υπό παραλαβή” στο χαρτοφυλάκιό μας.

 

Καλό σας απόγευμα.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

 

Διαβάστε πρωινό άρθρο με τίτλο: "Η ιστορική εξέλιξη του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και η συμμετοχή στην α.μ.κ. της Alpha Bank", εδώ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text