Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΕ: Άντλησε 15 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

ΕΕ: Άντλησε 15 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΕ: Άντλησε 15 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Το ποσό των 15 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), συγκέντρωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη δεύτερη έξοδό της στις αγορές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η σημερινή συναλλαγή αφορά ένα πενταετές ομόλογο 9 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 6 Ιουλίου 2026 και ένα 30ετές ομόλογο, 6 δισ. ευρώ, που λήγει στις 6 Ιουλίου 2051. Και οι δύο δόσεις προσέλκυσαν πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Η συναλλαγή υπεγράφη πάνω από 11 φορές και με προσφορές άνω των 170 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή πέτυχε πολύ ευνοϊκές συνθήκες τιμολόγησης, βασιζόμενη στην επιτυχημένη πρώτη έκδοση για το NextGenerationEU, στις αρχές Ιουνίου, αλλά και στην εξαιρετική απόδοση του προγράμματος SURE.

Πρόκειται για τη δεύτερη συναλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, μετά το 10ετές ομόλογο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξέδωσε η Επιτροπή στις 15 Ιουνίου 2021 εξ ονόματος της ΕΕ. Με τη σημερινή συναλλαγή, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 35 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: "Είναι η δεύτερη φορά που η Επιτροπή πήγε στις αγορές για να δανειστεί στο πλαίσιο του NextGenerationEU και πάλι έχουμε λάβει μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές μας. Χαίρομαι που τα χρήματα που συγκεντρώνονται σήμερα θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης".

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν τώρα για τις πρώτες εκταμιεύσεις από το Μέσο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και διάφορα προγράμματα προϋπολογισμού της ΕΕ που χρηματοδοτούνται από το NextGenerationEU.

Η πρώτη εκταμίευση στο NextGenerationEU πραγματοποιήθηκε ήδη χθες. Στις 28 Ιουνίου, η Επιτροπή χορήγησε 800 εκατομμύρια ευρώ στην REACT-EU - το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί στοχευμένα μέτρα για τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.

Ως το τέλος του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021. Το ακριβές ποσό των ομολογιών της ΕΕ και των γραμματίων της θα εξαρτηθούν από τις ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης και η Επιτροπή θα αναθεωρήσει την αρχική της αξιολόγηση το φθινόπωρο.

Το NextGenerationEU είναι ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε τρέχουσες τιμές, για να υποστηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορονοϊού και να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης. Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - εξ ονόματος της ΕΕ - θα συγκεντρώσει από τις κεφαλαιαγορές έως περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ από τώρα έως το τέλος του 2026. Τα 407,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα για επιχορηγήσεις (στο πλαίσιο του RRF και άλλων προγραμμάτων προϋπολογισμού της ΕΕ) και τα 386 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δάνεια. Αυτό μεταφράζεται σε όγκο δανεισμού κατά μέσο όρο περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

 

Πηγή: Capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text