Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Πρόβλεψη για καθαρές εκταμιεύσεις τραπεζικών δανείων μέχρι 2,5 δισ. το 2021

Πρόβλεψη για καθαρές εκταμιεύσεις τραπεζικών δανείων μέχρι 2,5 δισ. το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρόβλεψη για καθαρές εκταμιεύσεις τραπεζικών δανείων μέχρι 2,5 δισ. το 2021

Το 2020, την χρόνια της πανδημίας, ο καθαρός δανεισμός των τεσσάρων τραπεζών προς την οικονομία ( net delta ), δηλαδή τα ποσά μετά τις αποπληρωμές των παλαιότερων δανείων, ανήλθε σε 7 δισ. ευρώ.

Για τη φετινή χρονιά, η πρόβλεψη στην οποία προχωρεί προς το bankingnews ανώτερο στέλεχος τράπεζας είναι ότι, στο σύνολο της αγοράς οι καθαρές εκταμιεύσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ!

Το συγκεκριμένο ποσό θεωρείται χαμηλό ακόμα και για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας ωστόσο αφορά μόνο τα καθαρά ποσά εκταμιεύσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αφού αφαιρεθούν προηγουμένως οι αποπληρωμές παλαιότερων δανείων εντός της φετινής χρονιάς.

Άλλωστε, για την περίοδο, όμως, 2020-2021 μόνο η συμβολή της κρατικής στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι επιστρεπτεές προκαταβολές, αλλά και οι χορηγήσεις δανείων μέσω και των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής τράπεζας υπολογίζονται απο τραπεζικές πηγές να έχουν ξεπεράσει τα 16-17 δισ. ευρώ.

Oι υφιστάμενες πιέσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και εκπροσώπων επιχειρήσεων για να προχωρήσουν οι τράπεζες σε δανειοδοτήσεις αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, αν και από την άλλη πλευρά ο αντίλογος από τις τράπεζες είναι ότι, οι ισολογισμοί εξυγιαίνονται και εξ αυτών δεν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο πιστωτικό ρίσκο, ιδιαίτερα όταν οι χρηματοδοτήσιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις 25 χιλιάδες.

Πώς δημιουργείται η σύγχυση στην χρηματοδότηση

Ο καθαρός δανεισμός μετά τις αποπληρωμές των παλαιότερων δανείων αποτελεί το μόνο αξιόπιστο εργαλείο για την μέτρηση της πιστωτικής επέκτασης καθώς σε μια χρονιά οι τράπεζες, όχι μόνο εκταμιεύουν χορηγήσεις, αλλά και εισπράττουν παλαιότερα δάνεια.

Πρόσφατα λ.χ με το πράσινο ομολογιακό δάνειο της ΔΕΗ η επιχείρηση δανείστηκε μεν 725 εκατ. ευρώ, αλλά τα κεφάλαια προήλθαν απο τις διεθνείς αγορές, ενω με τα χρήματα αποπληρώθηκαν 300-400 εκατ ευρώ δανείων προς ελληνικές τράπεζες.

Στο πρόσφατο παρελθόν, επίσης, αρκετά κεφάλαια απο τα ομολογιακά δάνεια της ελληνικής αγοράς ομολόγων κατευθύνθηκαν για την αποπληρωμή τραπεζικών υποχρεώσεων. Όταν λοιπόν εντός της ίδιας χρονιάς μια ελληνική επιχείρηση εκταμιεύει γραμμές χρηματοδότησης και παράλληλα δανείζεται από άλλες πηγές για να αποπληρώσει δάνεια δεν θα πρέπει να υπολογίζεται το σύνολο της χρηματοδότησης, αλλά τα καθαρά υπόλοιπα.

Υπό αυτή την έννοια, οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες για δάνεια 22 -24 δισ. δάνεια μέσα στην επόμενη τριετία δημιουργούν μια σύγχυση σε όλους τους συμμετέχοντες και δεν συμβάλλουν στην αξιοπιστία και την διαφάνεια της αγοράς.

Σε πλήρη εξέλιξη οι ομολογιακές εκδόσεις

Για φέτος οι ομολογιακές εκδόσεις στην ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο και συνολικά να κινηθούν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ εφόσον οι συνθήκες στις αγορές παραμείνουν ευνοϊκές και δεν υπάρχει αναταραχή είτε πτώσης των αγορών είτε μιας ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων προσελκύοντας ακόμα και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ήδη η Motor Oil προχώρησε σε έκδοση 200 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η ναυτιλιακή Costamare με έκδοση 100 εκατ. ευρώ, ενω ομολογιακό 300 – 400 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Prodea, ένα ομολογιακό 40 -50 εκατ. ευρώ η Φουρλής για την επένδυση στο ελληνικό.

Προς την εταιρική αγορά ομολόγων προσανατολίζονται και δυο άλλες ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων.

Δημήτρης Παφίλας

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text