Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στέλεχος ''Δ'': Πώς επηρεάζει τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Στέλεχος ''Δ'': Πώς επηρεάζει τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στέλεχος ''Δ'': Πώς επηρεάζει τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Σκιά αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία προκαλεί η ενδεχόμενη απειλή της μετάλλαξης «Δ» αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν εμφανίζεται απαισιόδοξο προς το παρόν, διατηρώντας τις προβλέψεις για την οικονομία και την πορεία του τουρισμού. Το όπλο των εμβολιασμών έχει ενεργοποιήσει την κυβέρνηση προκειμένου να δώσει κίνητρα επιτάχυνσης για το τοίχος ανοσίας, ούτως ώστε να προστατευτούν οι πολίτες, αλλά και να θωρακιστούν οι προσδοκίες για την φετινή ανάκαμψη.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έναν συντηρητικό αριθμό για τα φετινά έσοδα που φτάνουν στο 40-45% του 2019 -και έτσι το σενάριο για ανάκαμψη το 2021 κοντά στο 4% εμφανίζεται προς το παρόν ρεαλιστικό. Όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη αν τελικά ο τζίρος πάει καλύτερα και αυτό το ποσοστό ανέλθει δέκα μονάδες, κοντά στο 55%, αυτομάτως επιδρά θετικά στην οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός το 2019 ήταν περί στο 10% του ΑΕΠ, έτσι αν ο τουρισμός πάει καλύτερα κατά δέκα μονάδες αυτόματα συμβάλει μία μονάδα στο ΑΕΠ.

Η επέλαση όμως της μετάλλαξης προκαλεί κλυδωνισμούς στους στόχους των εσόδων για το 2021, και φαίνεται πως οι εκτιμήσεις για στόχο 50% του τζίρου του 2019 απομακρύνονται, ενώ υπάρχουν ανησυχίες και για υπονόμευση του 40%.

Σύμφωνα με την έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομική δραστηριότητα το β’ εξάμηνο του 2021 αναμένεται να υποστηριχθεί από την έναρξη της υλοποίησης των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από τη μερική επάνοδο, κοντά στο 40%,  των τουριστικών εισπράξεων συγκριτικά με τις εισπράξεις του 2019. Η πλήρης ανάκαμψη θα έρθει μετά από δύο χρόνια, ενώ, όπως τονίζεται, παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και έτσι η τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Οσον αφορά τις εισπράξεις από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του τουρισμού συναρτάται στενά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα με την πορεία του εμβολιασμού. Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 65% σε σχέση με το 2020, αλλά θα παραμείνουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το 2020 διαμορφώθηκαν στα 4.319 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 76,2% σε σύγκριση με το 2019 (18,17 δις. Ευρώ) Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα έσοδα θα φτάσουν το 2021, στα 7,12 δις. ευρώ ή περίπου στο 39,2% του 2019.

Αναθεώρηση για την ανάκαμψη προς τα πάνω;

Τα σημάδια από την κατανάλωση και τα στοιχεία των εσόδων του Μαΐου – Ιουνίου δίνουν τον τόνο αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας. Αναλόγως πως θα εξελιχθούν τα δεδομένα έως και τον Αύγουστο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στις προβλέψεις για το 2021.

Από το οικονομικό επιτελείο έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για τη φετινή ανάκαμψη -που μέχρι σήμερα είναι στο 3,6%-, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις δείχνουν ανάκαμψη στο 4,7% και άνω του 5% το 2022. Εξάλλου, οι πόροι του Ταμείου, εκ των οποίων τα 7,8 δισ. Ευρώ το 2021, όπως και τα θετικά μηνύματα από την μικρότερη ύφεση του πρώτου τριμήνου προετοιμάζει για καλύτερες προβλέψεις όπου η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη 4,1% φέτος και 6% το 2022, το ΔΝΤ 3,3% φέτος και 5,4% το 2022.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής βάσει του βασικού σεναρίου -χωρίς δηλαδή να συμβεί μία ανατροπή- η μέση ανάπτυξη είναι της τάξης του 4%, με σωρευτική αύξηση των επενδύσεων κατά 88,4% και των εξαγωγών κατά 43,1%. Μπορεί λοιπόν, η υλοποίηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων διεθνώς να δίνει διέξοδο και να διαμορφώνει ένα λιγότερο ασταθές περιβάλλον όμως παραμένουν οι κίνδυνοι.

Σύμφωνα με τα σενάρια που διατυπώνει η κυβέρνηση το πρώτο και αισιόδοξο για το 2021 είναι η μία μονάδα μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το βασικό, δηλαδή 4,6%, αντί για 3,6%. Τα άλλα δύο σενάρια είναι πιο απαισιόδοξα και δείχνουν έως 1 μονάδα κάτω – 2,6% για φέτος -, ενώ το δεύτερο “κόβει” τουλάχιστον 0,19%. Ανεξαρτήτως πάντως των προβλέψεων, παραμένουν σταθερές οι εκτιμήσεις για τη μείωση της ανεργίας (14,6% φέτος, σε 9,6% το 2025) και για την αύξηση των επενδύσεων (έως 30%).

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text