Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Καύσωνας και στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Καύσωνας και στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καύσωνας και στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Δεν προλαβαίνουν να κάνουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες ακινήτων οι συμβολαιογράφοι, με τη φωτιά στις μεταβιβάσεις να παίρνει σπίθα από την προοπτική μεγάλων αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες.

Το ράλι των μεταβιβάσεων προκύπτει ανάγλυφα από τα στοιχεία εξαμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εξάμηνο οι μεταβιβάσεις ακινήτων ξεπέρασαν τις 101.000, όταν ήταν μόλις 72.000 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και ανέρχονταν σε 99.000 το πρώτο εξάμηνο του 2019. Από αυτές, περισσότερες από 65.000 αφορούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων από τις οποίες προκύπτει φόρος για τα ταμεία του δημοσίου, με τις συγκεκριμένες μεταβιβάσεις να διπλασιάζονται από τις 6.500 τον Ιανουάριο σε περισσότερες από 13.000 τον Ιούνιο.

Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε τροχιά ανόδου όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη των τιμών. Σύμφωνα με την ΤτΕΕΛΛ -0,40%, το πρώτο πεντάμηνο του 2021, και ιδιαίτερα οι δύο τελευταίοι μήνες, σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας περιόδου για την αγορά ακινήτων, κατά την οποία ξεκινά ο απολογισμός των επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά και η αξιολόγηση των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί.

Παρά την επιφυλακτικότητα και τη στάση αναμονής της αγοράς από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι σταθερά θετικές προσδοκίες για την προοπτική αναχαίτισης της πανδημίας, ανάκαμψης του τουρισμού και αποκατάστασης της εξωτερικής επενδυτικής ζήτησης συνετέλεσαν στην ανθεκτικότητα των τιμών τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων. Μάλιστα, παρά τα αυξημένα εμπόδια που ανέκυψαν στην ολοκλήρωση πράξεων και επενδύσεων εξαιτίας της υπολειτουργίας των σχετικών υπηρεσιών του κράτους, το υψηλών προδιαγραφών τμήμα της αγοράς προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον και σημαντικού ύψους πράξεις από ιδιώτες, επιχειρήσεις και επενδυτές.

Σε αυτές τις παραμέτρους, οι οποίες συνετέλεσαν στην αύξηση των ονομαστικών τιμών των διαμερισμάτων κατά 3,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μετά από μέση αύξηση 4,3% το 2020 έρχεται να προστεθεί και η παράμετρος της επικείμενης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Οι νέες τιμές τις οποίες ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών φέρνουν μεγάλες αυξήσεις για μία στις δύο τιμές ζώνης, επηρεάζοντας και τον φόρο μεταβίβασης. Για παράδειγμα, για την αγορά ενός διαμερίσματος 70 τετραγωνικών στου Ζωγράφου, όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.450 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο σε 2.050 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης από 3.045 ευρώ σήμερα κάνει άλμα στις 4.305 ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου. Φυσικό είναι οι φορολογούμενοι να παίρνουν τα μέτρα τους, επιταχύνοντας περιπτώσεις μεταβιβάσεων με αυξημένες αντικειμενικές, για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις.

Ενισχυτικά στην αύξηση των μεταβιβάσεων αναμένεται πως θα επιδράσει και η ψηφιακή ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών ακινήτων. Από χθες, οι μεταβιβάσεις αυτές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από το γραφείο των συμβολαιογράφων, χωρίς επίσκεψη των φορολογουμένων στην εφορία. Ενδεικτικό είναι πως μέσα σε λίγες ώρες, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είχαν καταγράψει 150 ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, έως το τέλος του έτους, όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων, περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές, θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

 

 

Πηγή:  Euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text