Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | H μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί και το οικονομικό επιτελείο

H μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί και το οικονομικό επιτελείο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί και το οικονομικό επιτελείο

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί τις υγειονομικές εξελίξεις στο πεδίο του κορονοϊού και της περίφημης πια μετάλλαξης Δέλτα το υπουργείο οικονομικών, το οποίο όμως, διατηρεί σε ετοιμότητα "για παν ενδεχόμενο" ταμειακά διαθέσιμα ύψους 35 δισ. ευρώ.

Η ανησυχία εντοπίζεται στο χρόνο και την ένταση που θα έχει μια ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορονοϊού εντός Ελλάδας, καθώς ήδη η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στο Ηνωμένο Βασίλειο και λιγότερο στην Γαλλία και την Γερμανία, δημιουργεί ήδη πρόβλημα στην ροή των τουριστών προς την Ελλάδα.

'Ολα αυτά, με δεδομένο ότι η οικονομία βρίσκεται στην γραμμή της εκκίνησης για μια δυναμική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και όλο το 2022 που θα υπερκαλύψει την ύφεση του 8,2% του ΑΕΠ για το 2020. Η τουριστική περίοδος, ξεκίνησε από το Μάιο με πολύ περισσότερο θετικές προοπτικές από ότι το 2020. Επίσης, το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα χρόνο μετά την έγκριση του από το Συμβούλιο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης. Η Ελλάδα, έχοντας πάρει από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ την έγκριση του δικού της προγράμματος Ελλάδα 2.0, έχει θέσει το φιλόδοξο στόχο να επιταχύνει περισσότερα τα πράγματα και να απορροφήσει από φέτος 3,5 δισ. ευρώ, πέραν της ήδη προγραμματισμένης εκταμίευσης της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ, που αναμένεται μέχρι και τις αρχές Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, η οικονομία, βρίσκεται σε φάση ολικής επαναφοράς. Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το λιανεμπόριο και την εστίαση, ανοίγει μετά από μήνες, ο αθλητισμός, τα γυμναστήρια και ο πολιτισμός, ενώ παράλληλα, απελευθερώνεται και μετακίνηση των πολιτών.

Οι συνέπειες μιας νέας έξαρσης

Ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας από την μετάλλαξη Δέλτα ή κάποια νέα που ενδεχομένως να προκύψει, είναι βέβαιο ότι θα έχει ηπιότερες συνέπειες από τα κύματα των προηγούμενων μηνών και σε υγειονομικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της οικονομίας λόγω της προόδου των εμβολιασμών. Ωστόσο οι όποιοι περιορισμοί επανέλθουν, θα καθυστερήσουν - ανάλογα με την διάρκεια τους - την δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στις προβλέψεις τους για την Ελλάδα η Ε.Ε., ο ΟΟΣΑ, η EBRD, η Τράπεζα της Ελλάδας και μεταφράζεται σε ανάπτυξη με ρυθμό 4% του ΑΕΠ ή και μεγαλύτερο για το 2021. Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με θέμα μίλησε για ανησυχία αλλά καθησύχασε ότι το ΥΠΟΙΚ είναι έτοιμο και για το δυσμενέστερο σενάριο διατηρώντας σήμερα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 35 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος γνωρίζει ότι κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πόρων, τόνισε πρόσφατα, ότι το ξέσπασμα ενός τέταρτου κύματος θα ήταν πολύ μεγάλη ζημία και ότι πρέπει γίνει ότι είναι δυνατό για να αποτραπεί.

Προς τις πλευρά της αποτροπής του 4ου κύματος βρίσκονται και τα κίνητρα για εμβολιασμό των νέων αλλά και την αυξημένη ελευθερία μετακίνησης για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες .

Έπονται μέτρα 4,5 δισ. ευρώ

Πάντως επισήμως το υπουργείο οικονομικών παραμένει ακόμη σταθερό στην συντηρητική πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος στο 3,6% του ΑΕΠ περιμένοντας να αναθεωρήσει την πρόβλεψη του, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Διατηρεί επίσης και μια συντηρητική πρόβλεψη για ανάκτηση από το τουρισμό του 45% του τζίρου που είχε το 2019 (από 25% που ήταν πέρσι) και προς το παρόν παρακολουθεί τις καθυστερήσεις στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών προς την χώρα μας κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και άλλες χώρες.

Παράλληλα έχει ήδη θεσμοθετήσει και θα εφαρμόσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 4,5 δισ. ευρώ που θα αποτελέσουν ένα ακόμη ανάχωμα για τις συνέπειες που θα έχει μια νέα έξαρση της υγειονομικής κρίσης το φθινόπωρο. Μέτρα όπως η κάλυψη παγίων δαπανών η πρόσθετη χρηματοδότηση του 35% από επιστρεπτέες 1,2 και 3 αλλά και οι επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια, παιδότοπους μαζί με τα νέα προγράμματα εγγυοδοσίας για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα παρέχουν συνεχή ρευστότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες.

 

Του Τάσου Δασόπουλου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text