Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Ουκρανία ενισχύει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας ώστε να εξασφαλίσει δάνεια από το ΔΝΤ

Η Ουκρανία ενισχύει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας ώστε να εξασφαλίσει δάνεια από το ΔΝΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν τροποποιήσεις στη νομοθεσία την Τετάρτη για να ενισχύσουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να επεκτείνουν τις κανονιστικές της εξουσίες.

Το νομοσχέδιο είναι απαίτηση ώστε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει περισσότερα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο ενός προγράμματος 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο για να τεθεί σε ισχύ.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο εξασφάλισε η Ουκρανία πέρυσι, καθυστέρησε εξαιτίας ανησυχιών σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αφού ο κυβερνήτης της τράπεζας παραιτήθηκε παραπονιζόμενος για πολιτική πίεση και το συνταγματικό δικαστήριο ανέτρεψε ορισμένα μέτρα κατά της διαφθοράς.

Το νέο τραπεζικό νομοσχέδιο αποκλείει τη δυνατότητα των κυβερνητικών μελών να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας με συμβουλευτική ψηφοφορία.

Αυξάνει τον αριθμό των αναπληρωτών επικεφαλής σε έξι από πέντε σήμερα.

Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης σαφείς απαιτήσεις για τα εποπτικά συμβούλια των εμπορικών τραπεζών και δίνει στην κεντρική τράπεζα μεγαλύτερο έλεγχο στις δραστηριότητες, τη φήμη και τις οικονομικές καταστάσεις των κυριότερων ιδιοκτητών των τραπεζών, των συνδεδεμένων μερών και των κορυφαίων διευθυντών.

Η κεντρική τράπεζα θα αποκτήσει τη δύναμη να απαιτήσει αλλαγές των μελών των εποπτικών συμβουλίων και των ανώτατων στελεχών των τραπεζών, εάν δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα.

Το 2015-2017, η Ουκρανία έκλεισε τα δύο τρίτα των τραπεζών, οι οποίες θεωρήθηκαν αφερέγγυες λόγω του επικίνδυνου μη διαφανούς δανεισμού τους.

Η κυβέρνηση εθνικοποίησε επίσης τη μεγαλύτερη τράπεζα PrivatBank της χώρας, η οποία είχε κεφαλαιακό κενό άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text