Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Τι έδειξαν τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Ιούνιο και το β' τρίμηνο

Τι έδειξαν τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Ιούνιο και το β' τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι έδειξαν τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Ιούνιο και το β' τρίμηνο

Ο Ιούνιος ήταν ένας βαρύς μήνας στην κατανάλωση ενέργειας αφού οι αιχμές ζήτησης κατά τις ημέρες που η θερμοκρασία χτύπησε κόκκινο κράτησαν ψηλά τις οριακές τιμές του συστήματος στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς ενέργειας. Συνολικά στο μήνα η συνολική παραγωγή ρεύματος διαμορφώθηκε σε 4.325 GWh έναντι 4.026 GWh τον Μάιο και 3.3830 GWh τον Ιούνιο του 2020 (+12,9%).

Η αξία της αγοράς διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ από την εφαρμογή του Target Model στα 383,8 εκατ. ευρώ από 258 εκατ. ευρώ τον Μάιο και μόλις 121,7 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιούνιο. Η μέση οριακή τιμή του συστήματος εκτοξεύθηκε στα 83,47 €/MWh (+145,21% σε σχέση με πέρυσι) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Σε επίπεδο β’ τριμήνου η μέση οριακή τιμή του συστήματος διαμορφώθηκε σε 70,27 €/MWh, +117,7% σε σχέση με το β’ του 2020 ενώ η ζήτηση ρεύματος ήταν αυξημένη κατά 16,9% σε σχέση με πέρυσι.

Στην παραγωγή η ΔΕΗ είδε το μερίδιο της να αυξάνει από 35,13% στο 46,21% αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης και της κάλυψης με λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Οι λιγνίτες είχαν μικρό μερίδιο αγοράς στο 5% στην αγορά των ημερήσιων δημοπρασιών, ωστόσο στις συμπληρωματικές δημοπρασίες η συμμετοχή τους εμφανίζεται αυξημένη στο 23%.

Το ίδιο ισχύει και με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια τα οποία λόγω εποχικότητας έπεσαν στα συνήθη μονοψήφια νούμερα (7%) ωστόσο υποστήριξαν το σύστημα στις αιχμές της ζήτησης φθάνοντας το 15% στις συμπληρωματικές δημοπρασίες.

Οι μονάδες φυσικού αερίου κατέγραψαν μια από τις καλύτερες επιδόσεις τον Ιούνιο συνεισφέροντας σχεδόν το ήμισυ της δυναμικότητας της προσφοράς ρεύματος (49%) ανεβάζοντας τη συνεισφορά τους στο 44% στο β’ τρίμηνο όταν στο α’ τρίμηνο ο μέσος όρος κινήθηκε στο 33%. Για να αντιμετωπιστούν κενά στην παραγωγή το β’ τρίμηνο χαρακτηρίζεται από αύξηση των εισαγωγών οι οποίες έφθασαν το 17,7% από 7% στο α’ τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς έχουμε ανατροπή στην κορυφή με κυριότερη εξέλιξη την ανέλιξη της NRG, θυγατρική της Motor Oil, στην τρίτη θέση των εναλλακτικών παρόχων με ποσοστό 4,53% (4,44% τον Μάιο) οριακά μπροστά από Elpedison η οποία εμφάνισε απώλειες μεριδίων (4,51% από 4,63% τον Μάιο). Μειωμένο ήταν και το μερίδιο της Μυτιληναίος (8,23% από 8,63%) το οποίο φαίνεται να έχει καρπωθεί η Ήρων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ανεβαίνοντας από το 6,95% στο 7,23% τον Ιούνιο.

Στις ανανεώσιμες πηγές σε επίπεδο συγκεντρωποιητών (agreegators) η Motor oil εμφάνισε τον Ιούνιο την μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου. Η Optimus Energy θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία αντιπροσωπεύει 290 ανεξάρτητους παραγωγούς κατέχει το 12,6% του συνόλου (15,2% τον Μάιο) ενώ ακολουθεί η Μυτιληναίος με 5,12% (4,58%) με τρίτη την Elpedison με 2,40% (2,99%) και τέταρτη την Motor Oil με 1,42% από 0,82% η οποία τον Μάιο ήταν στην έκτη θέση.

Η ΔΕΗ παρέμεινε εντός του στόχου μείωσης στη λιανική εμφανίζοντας μείωση μεριδίου στο 63,81% από 64,2% το Μάιο ξεκινώντας από 67,15% τον Ιανουάριο. Η ΔΕΗ στοχεύει σε μερίδιο στη λιανική κοντά στο 54% έως το 2023 προκειμένου να υλοποιήσει την δέσμευση της στην Ε.Ε για μείωση της δεσπόζουσας θέση στην Αγορά και να ισορροπήσει την παραγωγή της με το μερίδιο της στην λιανική.

Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια Αγοράς στη λιανική ρεύματος το 2021

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

 

Μάνος Χατζηδάκης

Πηγή: Liberal.gr

 


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text