Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 230 | ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας κατά το β’ εξάμηνο του 2021

ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας κατά το β’ εξάμηνο του 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας κατά το β’ εξάμηνο του 2021

 

 

ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας κατά το β’ εξάμηνο του 2021


Ο κυριότερος παράγοντας στον οποίο, στην παρούσα φάση, επικεντρώνεται η προσοχή των οίκων αξιολόγησης είναι τα δημόσια οικονομικά. Οι οίκοι δίνουν προσοχή στο επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην εξέλιξη του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ.

Τα κρίσιμα σημεία είναι εάν θα μπορέσει η χώρα να αναπροσαρμόσει, κατά το 2022, το δημοσιονομικό έλλειμμα, σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και να μπορέσει να επανέλθει σε δημοσιονομικό (πρωτογενές) πλεόνασμα κατά το έτος 2023.

Επίσης, κρίσιμο στοιχείο είναι η δυνατότητα μείωσης του δημοσίου χρέους ως ποσοστού στο ΑΕΠ. Οι οίκοι, αναγνωρίζουν ότι το επίπεδο του χρέους είναι πάρα πολύ υψηλό, όμως, δέχονται ότι η διακράτηση μεγάλου τμήματος από το δημόσιο τομέα (φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και η μακρά λήξη του, δε δημιουργεί κινδύνους ρευστότητας ή “εκτροχιασμού” σε μεσομακροχρόνιο επίπεδο.

Παράλληλα, εξετάζεται το μέγεθος της αναμενόμενης επίδρασης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, κάτι που έχει να κάνει με τον τρόπο κατανομής των κεφαλαίων αυτών. Εκτιμούν δε ότι, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα και ενδεχομένως να βελτιώσουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα, χωρίς να επηρεάσουν τα δημόσια οικονομικά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συνιστώσα των επιχορηγήσεων, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 18 δισ. ευρώ έως το 2026, δηλαδή περίπου 10% του ΑΕΠ του 2019.

Σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν μεγάλη σημασία δίνουν στη μείωση των “κόκκινων δανείων” του τραπεζικού συστήματος, αφού εκτιμούν ότι, σταδιακά αυτό θα τους επιτρέψει την παροχή περισσότερων πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω αξιολογούνται μέσα από το πρίσμα της εξέλιξης της πανδημίας, αφού, μία περιπλοκή στην τρέχουσα φάση, θα επιδράσει άμεσα στο επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης, κάτι που θα επιδεινώσει τους μακροοικονομικούς δείκτες του ιδιωτικού και κυρίως του δημόσιου τομέα.

Μέχρι το τέλος του έτους, η ελληνική οικονομία θα αξιολογηθεί μία φορά από κάθε οίκο. Η αρχή θα γίνει με τον οίκο Fitch στις 16 Ιουλίου και θα είναι η πρώτη αξιολόγηση μετά το τέλος των τελευταίων περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αλλά και η πρώτη μετά το άνοιγμα του τουρισμού. Θα ακολουθήσουν ο οίκος DBRS στις 17 Σεπτεμβρίου, η S&P στις 22 Οκτωβρίου και η Moody’s στις 19 Νοεμβρίου.

Στις αξιολογήσεις του α’ εξαμήνου, με δεδομένη την αβεβαιότητα της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς οικονομίας, οι οίκοι είχαν διατηρήσει αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους, οι οποίες έχουν ως εξής: Fitch - ΒΒ σταθερές προοπτικές, DBRS - BB Low σταθερές προοπτικές, Standard and Poor’s - ΒΒ- σταθερές προοπτικές, Moody’s - Ba3 σταθερές προοπτικές.

Εκτίμησή μας είναι ότι δε θα πρέπει να αναμένουμε κάποια μεταβολή στις αξιολογήσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, ενώ, αν υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο, είναι πιθανό να υπάρξει θετικότερη αξιολόγηση κατά τον Οκτώβριο και -ιδίως- κατά το Νοέμβριο.

Με βάση τη συμπεριφορά των οίκων στο παρελθόν, εκτιμούμε ότι, εφ’ όσον υπάρξει μία θετική αξιολόγηση, είτε από την S&P, είτε από τη Moody’s, αυτή θα επιδράσει και στις αξιολογήσεις των υπολοίπων οίκων, κάτι που θα προκαλέσει μία θετική αίσθηση στην ευρύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και που θα έχει θετική επίδραση στην πορεία του Χρηματιστηρίου.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text