Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 230 | Η πορεία του κινητού μέσου όρου 200 ημερών

Η πορεία του κινητού μέσου όρου 200 ημερών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στις 12/7/2021, η καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (ΚΜΟ-200) βρισκόταν στις 790,05 μονάδες, δηλαδή απείχε από την καμπύλη του Γενικού Δείκτη (ΓΔ) κατά 9,59% (ως βάση υπολογισμού λαμβάνουμε την τιμή του ΓΔ = 873,87 στην 12/7/2021). Στην παρούσα φάση, η τιμή του ΚΜΟ-200 αυξάνεται με ρυθμό 1,0 - 1,2 μονάδες την ημέρα, ρυθμό μειωμένο σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Η μείωση οφείλεται στην πτώση του τρέχοντος ρυθμού ανόδου της αγοράς.

Η καμπύλη της απόστασης της καμπύλης του ΚΜΟ-200 από την καμπύλη του ΓΔ, είναι η έντονη μαύρη καμπύλη του παρακείμενου διαγράμματος. Παρατηρείστε την κίνηση της καμπύλης αυτής, σε σχέση με τη γραμμή του 0% που εμφανίζεται στον δεξί κάθετο άξονα και την πτώση που εμφανίζει κατά το τελευταίο διάστημα.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι, στα πλαίσια του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, κατά την παρακολούθηση της κίνησης του ΚΜΟ-200, υπάρχουν τέσσερα σημεία προσοχής:

Κατά τη φάση πτώσης του Γενικού Δείκτη:

α) Όταν η απόσταση μεταξύ της καμπύλης του ΓΔ και της καμπύλης του ΚΜΟ-200 υποχωρεί κάτω από το 10% (ο ΓΔ βρίσκεται επάνω και ο ΚΜΟ-200 βρίσκεται κάτω), τότε θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε φάση “προσοχής”, αφού υπάρχει επιδείνωση των συνθηκών. Στις περιπτώσεις αυτές, από την πλευρά μας, παρακολουθούμε τις εξελίξεις από πιο κοντά και πυκνώνουμε την αρθρογραφία μας, ενώ προετοιμάζουμε “ψυχολογικά” τους αναγνώστες που ακολουθούν το “απόλυτο σύστημα” για το ενδεχόμενο της ρευστοποίησης των θέσεων. Σημειώνουμε ότι, το ποσοστό της απόστασης μεταξύ των δύο καμπυλών, υπολογίζεται με βάση την τιμή του Γενικού Δείκτη, από τον τύπο: (Τιμή ΓΔ - Τιμή ΚΜΟ-200) / Τιμή ΓΔ.

β) Όταν η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών υποχωρήσει κάτω από το 5%, τότε, στα πλαίσια του “απόλυτου συστήματος” θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε “κατάσταση συναγερμού”, αφού το σήμα πώλησης μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή. Στις περιπτώσεις αυτές αρθρογραφούμε ακόμη πιο συχνά, αναφέροντας τα πιθανά σενάρια που μπορεί να υπάρξουν, ενώ στέλνουμε τα άρθρα αυτά και στο email των συνδρομητών μας. Στις περιπτώσεις αυτές, όσοι προτίθενται να ακολουθήσουν το σήμα του “απόλυτου συστήματος”, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να το πράξουν.

Το ίδιο περίπου συμβαίνει κατά τη φάση της ανόδου του Γενικού Δείκτη: Προσέχουμε τα σημεία του 10% και του 5% και ενημερώνουμε ανάλογα τους αναγνώστες και τους συνδρομητές μας, με σκοπό να τους ενημερώσουμε για τα όσα συμβαίνουν, να εξετάσουμε πιθανά σενάρια των εξελίξεων και να προετοιμάσουμε για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εισόδου στην αγορά.

Μετά την κατά 2,02% πτώση της συνεδρίασης της Πέμπτης 8/7/2021, το “απόλυτο σύστημα” εισήλθε σε φάση “προσοχής”. Στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης, δημοσιεύσαμε (στις σελίδες των συνδρομητών) άρθρο όπου αναφέραμε το τί θα κάναμε, σ’ αυτή τη φάση (εδώ). Μετά την ανοδική συνεδρίαση της 9/7/2021 και την ελαφρά πτωτική της 12/7/2021, η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών βρέθηκε στο 9,59% και συνεπώς, είναι μέσα στο διάστημα “προσοχής”. Κατά το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη της απόστασης.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

Παρά τη σχετική επιδείνωση στην απόσταση μεταξύ των καμπυλών, εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, δε συμβαίνει κάτι σοβαρό στην οικονομία, ή στις διεθνείς αγορές, που θα μπορούσαν να “αναταράξουν” τόσο πολύ την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, ώστε να οδηγηθούμε σε έξοδο.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, έχουμε δεσμευτεί να ακολουθούμε τα σήματα του συστήματος.

Σε περίπτωση που τελικά ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει σε επίπεδα “εξόδου”, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για “λανθασμένο” σήμα, αφού εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, εκτός απροόπτου, οι πιθανότητες ανόδου της αγοράς κατά τους μήνες είναι κατά πολύ περισσότερες από τις πιθανότητες πτώσης. Εν τούτοις, η πειθαρχία σε ένα σύστημα απαιτεί να ακολουθούμε τα σήματά του, ακόμη και όταν, η λογική λέει ότι μπορεί να είναι λανθασμένα. Επειδή, η χρηματιστηριακή αγορά, όπως πάντα αποδεικνύει, συχνά έχει μία δική της λογική.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text