Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 230 | ΕΛ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Σταθερή τάση μείωσης των μεγεθών

ΕΛ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Σταθερή τάση μείωσης των μεγεθών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Σταθερή τάση μείωσης των μεγεθών

 

 

 

 

 

 

ΕΛ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ

 

Σταθερή τάση μείωσης των μεγεθών

 

 

Κερδοφορία και μάλιστα υψηλότερη από το 2019, κατέγραψε ο όμιλος Ελ. Δ. Μουζάκης το 2020. Συγκεκριμένα η καθαρή κερδοφορία έφτασε τις € 515,0 χιλιάδες έναντι € 385,0 χιλιάδων το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 33,8%. Σε βάθος πενταετίας παρατηρούμε πως η ανοδική κερδοφορία του ομίλου έχει ξεκινήσει από το 2018.

 

Σε επίπεδο πωλήσεων η μείωση που δέχθηκε δεν ήταν καταλυτική, καθώς σημειώθηκαν πωλήσεις ύψους € 4,3 εκατ. έναντι € 4,8 εκατ. το 2019. Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία πενταετία, στο 19,9% (17,3% το 2019).

Σε βάθος πενταετίας επίσης βλέπουμε πως, οι δαπάνες λειτουργίας κυμαίνονται κατά μέσο στα € 2,2 εκατομμύρια και τα χρηματοοικονομικά έξοδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τις € 534,0 χιλιάδες το 2015, στις € 38,0 χιλιάδες το 2020.

 

Τα Ίδια Κεφάλαια δεν παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις και οι συνολικές υποχρεώσεις έχουν σταθεροποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια στα € 23,9 εκατομμύρια. Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε πως οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου είναι μηδενικές, όμως παράλληλα συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις ποσό ύψους € 20,0 εκατομμυρίων το οποίο αναφέρεται στην διαθήκη του Ελευθέριου Μουζάκη, όπου με βάση τους όρους της μέχρι την 1 Ιανουαρίου 2022 οι κληρονόμοι που κατέχουν περίπου το 75% της εταιρίας  να διαχειριστούν τις μετοχές τους, να ρευστοποιήσουν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να ικανοποιηθούν από τις οφειλές της εταιρίας προς αυτούς ή να συνεχίσουν να αφήνουν την οφειλή 20 εκατ. ευρώ σε εκκρεμότητα (εδώ).

 

Παρόλα αυτά, όσον αφορά το 2021, εκτιμούμε ότι η τόνωση της ζήτησης μετά την άρση των περιορισμών θα ενισχύσει τα αποτελέσματα της εταιρίας, όμως η κλωστοβιομηχανία δεν είναι η μόνη πηγή εσόδων για τον όμιλο καθώς λαμβάνει και κάποια έσοδα από ενοίκια τα οποία ενδεχομένως να είναι και φέτος μειωμένα.

 

Βεβαίως, γενικά, είναι σαφές ότι, στα τελευταία χρόνια, η πορεία της εταιρίας είναι πτωτική, ενώ η διοίκηση επέλεξε να μη διαφοροποιήσει το αντικείμενο δραστηριοποίησής της, παρά το ότι, τόσα χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή (2006), είχε το χρόνο να το πράξει. Κατά τα φαινόμενα, δεν πρέπει να αναμένουμε κάποια εξέλιξη στο μέλλον.

 

Η μετοχή από την αρχή του έτους και μέχρι την 9/7/2021, σημειώνει απόδοση 61,2%.

Συνολικά για το έτος εκτιμούμε ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών θα φθάσει περίπου τα € 5,0 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα φθάσουν περίπου τις € 700,0 χιλιάδες.

Δείτε τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου εδώ.

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text