Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 230 | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους € 5 δισεκατομμυρίων

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους € 5 δισεκατομμυρίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους € 5 δισεκατομμυρίων

 

 

 

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

Πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους € 5 δισεκατομμυρίων

 

Στόχο επενδυτικού προγράμματος, με αιχμή τον τομέα της ενέργειας, το οποίο, στα πλαίσια της επόμενης 5ετίας, μπορεί να φτάσει στα € 5 δισεκατομμύρια, έχει θέσει ο Όμιλος και αυτό θα συνιστά το βασικό σημείο αναφοράς του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα καθαρής και συμβατικής ενέργειας και βιώσιμων υποδομών -στο οποίο βέβαια συμπεριλαμβάνονται και τα έργα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που αφορά σε αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, θαλάσσια πλωτά πάρκα και έργα αποθήκευσης, όπως αναφέρουμε (εδώ).

 

Στον τομέα της συμβατικής ενέργειας (παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο), υπάρχουν σε λειτουργία δύο παραγωγικές μονάδες συνολικής παραγόμενης ισχύος 600MW ενώ έχει ανακοινωθεί (εδώ), ότι η συνολική ισχύ θα αυξηθεί κατά 877MW περίπου από την συνεργασία που θα ξεκινήσει ο όμιλος με την Motor Oil, στη Θράκη. Η επένδυση θα φθάσει τα € 375 εκατομμύρια.

 

Στον τομέα των υποδομών, μαζί με έργα που αναμένεται να υπογραφούν μέσα στο επόμενο διάστημα, το ανεκτέλεστο του ομίλου φθάνει τα € 3 δισ., ενώ πέρα από αυτό η Διοίκηση εκτιμά πως λόγω της θέσης και της τεχνογνωσίας που διαθέτει θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο των επόμενων έργων που θα δημοπρατηθούν στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια να παραλείπονται οι δραστηριότητες στο εξωτερικό, για τις οποίες η Διοίκηση θα επιδιώξει να παραμείνουν κερδοφόρες.

 

Στον τομέα των παραχωρήσεων, η θέση της εταιρίας είναι αρκετά ισχυρή με το 100% της Νέας Οδου, το 100% της Κεντρικής Οδού και το 17% της Ολυμπίας Οδού, ενώ παράλληλα βρίσκεται υπό κατασκευή το αεροδρόμιο του Καστελλίου, στην Κρήτη. Επίσης έχει παραχωρηθεί χώρος συγκροτήματος στην περιοχή του Ελληνικού. Αυτή τη περίοδο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται σε διαδικασίες αύξησης του ποσοστού συμμετοχής της στην κοινοπραξία Inspire Athens, που έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος για την κατασκευή του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό.

 

Στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η εταιρία έχει αναλάβει την διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου - λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια άριστα - και αυτή τη περίοδο ξεκινάει και η υλοποίηση των κατασκευών για την διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου (εδώ). Επίσης, αναμένεται να ξεκινήσει (εδώ) η λειτουργία ηλεκτρονικού εισιτηρίου του φορέα αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ενώ σημειώνεται ότι, ήδη λειτουργεί παρόμοιο σύστημα, εδώ και δύο χρόνια, στην Αθήνα.

 

Στόχος του Ομίλου είναι να ενισχύσει την θέση του στην παροχή ολοκληρωμένων ενεργειακών υπηρεσιών (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου), καθώς, στο διάστημα των επομένων 4 έως 5 ετών, θα διαθέτει -ως Όμιλος- ένα εξαιρετικά ισχυρό χαρτοφυλάκιο ενεργειακών υποδομών ισχυος 4,5 GW, καθώς και ενα πολύ ευρύ πελατολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όχι μόνο για τα νοικοκυριά, αλλά και για την μέση τάση δηλαδή, της επιχειρήσεις. Πολύ δυνατό ξεκίνημα για τον Όμιλο, ήταν και η ανακοίνωση (εδώ) για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ (πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για περισσότερο από 270.000 πελάτες). Με αυτό το τρόπο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επιχειρεί να γίνει ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος στον τομέα της ενέργειας και να πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις της χώρας. Εξετάζοντας την διάρθρωση πωλήσεων και καθαρών κερδών (δείτε εδώ) του ομίλου από το 2017 έως το 2020, βλέπουμε πως ο τομέας των κατασκευών αποτελεί όλο και μικρότερο ποσοστό επί των πωλήσεων, καθώς το 2017 αποτελούσε το 80,8% των συνολικών πωλήσεων ενώ το 2020 αποτέλεσε το 54,1% των πωλήσεων. Παράλληλα σε αυτά τα έτη, ο τομέας αυτός παρουσίασε κέρδη μόνο το 2017. Ο τομέας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ βλέπουμε - όπως είναι λογικό, λόγω της πορείας που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο Όμιλος - να κατακτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος στις συνολικές πωλήσεις. Συγκεκριμένα το 2017 αποτελούσε το 14,6% των πωλήσεων και το 2020 αποτέλεσε το 28,1%, ενώ παράλληλα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο τομέας αυτός ήταν κερδοφόρος - και θα συνεχίσει να είναι. Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, η λύση της πράσινης ενέργειας είναι πλέον μονόδρομος και με βάση το όραμα του Ομίλου, ο ηλεκτρισμός από ΑΠΕ θα αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και καθαρών κερδών.

 

 

Δείτε τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης εδώ, τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου εδώ και τα οικονομικά μεγέθη εδώ. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε την 1/7/2021.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text