Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 230 | Η βραχυπρόθεσμη αντίδραση και η μεγάλη εικόνα

Η βραχυπρόθεσμη αντίδραση και η μεγάλη εικόνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η βραχυπρόθεσμη αντίδραση και η μεγάλη εικόνα

 

 

 

 

 

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Η βραχυπρόθεσμη αντίδραση και η μεγάλη εικόνα

 

Η αισιοδοξία και η ορμή της χρηματιστηριακής αγοράς, δείχνουν να ανατρέπονται κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Κύριο αίτιο της ανατροπής αυτής, κατά τα φαινόμενα, είναι η νέα έξαρση της πανδημίας και οι προβλέψεις για δυσοίωνη εξέλιξή της.

 

Με βάση τις αρνητικές εμπειρίες των τελευταίων 18 μηνών, η ύπαρξη του φόβου δείχνει να είναι λογική. Όμως, συχνά, η βραχυπρόθεσμη οπτική, δυσανάλογα επηρεασμένη από τις τρέχουσες εξελίξεις που συχνά υπερμεγεθύνονται μέσα από το παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ, μας κάνουν να μη μπορούμε να δούμε τη “μεγάλη εικόνα” ή όσα, υπό τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, θα ακολουθήσουν.

 

Θα πρέπει να συγκρατηθούμε και να μη διολισθήσουμε σε κατάσταση υπερβολής. Με βάση την εκτίμησή μας, το “τέταρτο κύμα” της πανδημίας, μπορεί να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό και τις αρχικές προβλέψεις, αλλά ούτε καταστροφικό θα είναι, ούτε και θα επαναφέρει την οικονομία σε κατάσταση ύφεσης. Μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να πάρουν πολιτική διάσταση, όμως, πέραν του ότι υπάρχει ο χρόνος για να αντιμετωπιστεί το πολιτικό ζήτημα, αυτό δε μπορεί να ανατρέψει τον οικονομικό και τον επενδυτικό σχεδιασμό.

 

Θα παραμείνουμε στις -επαναλαμβανόμενες και επίμονες- προβλέψεις για επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης άνω του 4,0% για το έτος 2021 και άνω του 5,0% για το έτος 2022 (οι δικές μας προβλέψεις περιορίζουν το ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 1,8% και 2,0%, μόνο για το 2021, όμως ούτε και αυτό μεταβάλλει τη μελλοντική κατάσταση). Μπορούμε να φανταστούμε τί θα πει ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 4,0% και είσοδο σε μία περίοδο μερικών ετών με ακόμη υψηλότερο ρυθμό; Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι οι προβλέψεις αυτές είναι αισιόδοξες και τις περικόψουμε και πάλι, αναφερόμαστε σε μία κατάσταση και σε ένα περιβάλλον που η χώρα μας δεν έχει βιώσει εδώ και 15 χρόνια ή και περισσότερο.

 

Συνηθισμένοι στην κακοδαιμονία και τη μιζέρια -λογικό μετά απ’ όλα όσα πέρασε αυτή η κοινωνία- συνηθίσαμε στο σκοτάδι και δυσκολευόμαστε να δούμε το φως. Θεωρούμε ότι είναι ψηλά το Χρηματιστήριο στις 900 μονάδες και περιμένουμε να διορθώσει. Έχουμε ξεχάσει να οραματιζόμαστε ή και να αντιλαμβανόμαστε πώς είναι για μία επιχείρηση να “πάρει μπρος” και να αρχίσει να κινείται, να παράγει, να πουλάει, να επενδύει και να αναπτύσσεται. Και όμως, σε όλες τις -φυσιολογικές- χώρες, αυτά είναι αυτονόητα και “κοινός τόπος”.

 

Τόσο μέσα από την πείρα μας στο χώρο, όσο και από τη μελέτη της ιστορίας και την παρακολούθηση και μελέτη των καταστάσεων και των εξελίξεων, δυσκολευόμαστε -και αυτή δεν είναι δογματική, αλλά λογική θέση- να πιστέψουμε ότι, αυτή η οικονομία, η οποία είναι και μέλος ενός από τα ισχυρότερα μπλοκ κρατών του πλανήτη, δε θα μπορέσει να σηκωθεί και πάλι όρθια και ότι θα ξαναβρεθεί στο λάκκο της υπανάπτυξης και της απαξίωσης.

 

Το “τέταρτο κύμα” θα έρθει και θα περάσει. Μπορεί να έρθει και “πέμπτο” -η ανθρωπότητα σήμερα τα αντιμετωπίζει καλύτερα από κάθε άλλη φάση της ιστορίας της. Κανένα κύμα δε θα μπορέσει να εμποδίσει την κοινωνία να ξαναβάλει “μπρος” και να κινηθεί.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text