Επισημάνσεις
Κάθε μέρα, εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο, αποδεικνύεται ότι, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις διαρκείς ανατροπές και ένα καθεστώς αβεβαιότητας, το οποίο εμποδίζει κάθε σχεδιασμό και προκαλεί νευρικότητα σε πολίτες και επενδυτές.
****
Η ανατροπή του σχεδιασμού για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, τη ροή των τουριστών και το ξεκίνημα μίας σειράς επενδύσεων, κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, προκαλεί έντονη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης και εκνευρισμό στο Χρηματιστήριο, το οποίο “γλιστράει” προς χαμηλότερα επίπεδα.
****
Η αγορά, αντιλαμβάνεται ότι, ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, πάει “χαμένο” και ότι οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, δύσκολα θα επιτευχθούν. Όμως, αντιλαμβάνεται επίσης ότι, η πίεση της κυβέρνησης προς διάφορες ομάδες ανεμβολίαστων πολιτών, μπορεί να δημιουργήσει “ρήξη”, η οποία θα έχει πολιτικό κόστος, κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει τον πολιτικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Και βεβαίως, στο πίσω μέρος του μυαλού όλως μας, είναι το σύστημα της “απλής αναλογικής” με το οποίο θα διεξαχθούν οι προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές.
****
Όμως, για μία αγορά που, επί περισσότερο από μία δεκαετία, έχει περάσει δια “πυρός και σιδήρου” και η οποία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα τιμών, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα την ανησυχήσουν ή θα την ανατρέψουν. Άλλωστε, μία θετική τάση, όπως αυτή στην οποία, εδώ και καιρό, βρίσκεται η ελληνική αγορά, μπορεί να ανατραπεί μόνον από πολύ σημαντικές εξελίξεις και όχι από μικρές δυσχέρειες ή αστοχίες.
****
Ανησυχία προκαλεί και η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ -μάλιστα, η ανησυχία αυτή είναι πιο έντονη από κάθε άλλη. Επειδή, παρά τις διαβεβαιώσεις που αφειδώς εκφράζουν η FED και η ΕΚΤ, αν ο πληθωρισμός επιμείνει, οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζας, θα είναι υποχρεωμένες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους.
Έτσι, η ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού, για το μήνα Ιούλιο, στις ΗΠΑ, η οποία θα γίνει στις 11 Αυγούστου, αποκτά μια ξεχωριστή σημασία. Η ανακοίνωση προηγείται κατά δύο εβδομάδες της συνεδρίασης της FED, που θα γίνει στις 26-28 Αυγούστου και η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποφασίσει τον περιορισμό των αγορών ομολόγων. Αν το δελτίο τύπου που θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση, έχει και μία αρνητική αναφορά στον πληθωρισμό και τα επιτόκια, οι αγορές θα μπορούσαν να νιώσουν έναν μεγάλο προβληματισμό. Δείτε το πρόγραμμα των ανακοινώσεων του δείκτη πληθωρισμού για το 2021 (εδώ).
****
Εκτιμούμε πώς, δύσκολα θα συμβεί κάτι πολύ άσχημο. Οι μεν οικονομίες βρίσκονται σε μία φάση ισχυρής ανάκαμψης -και οι προβλέψεις για την πορεία τους είναι θετικές- ενώ οι ασκούντες τη νομισματική πολιτική, σε όλο το κόσμο, έχουν υπόψη τους την κρισιμότητα όσων λένε και όσων κάνουν και αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί.
****
Η παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας, πέρυσι το χειμώνα, προκάλεσε την κατάρρευση των χρηματιστηρίων σε όλο το κόσμο. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020, ο δείκτης S&P είχε υποχωρήσει κατά 34%, ο FTSE-100 κατά 35%, ο DAX κατά 39% και ο Nikkei κατά 31%. Το αποτέλεσμα της πτώσης των αγορών σε όλο το κόσμο ήταν να χαθούν περισσότερα από 17,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε λίγες μόλις εβδομάδες. Το ποσό αυτό σήμαινε μείωση του παγκόσμιου πλούτου κατά 4,4%.
Όμως, στο β’ εξάμηνο του έτους, συνέβη κάτι που κανείς δε μπορούσε να προβλέψει. Οι μετοχές αντέδρασαν ανοδικά και συνέχισαν την άνοδό τους επί μήνες. Μέχρι το τέλος του 2020, είχαν καλυφθεί οι ζημιές του α’ εξαμήνου και είχε προστεθεί επιπλέον κεφαλαιοποίηση ύψους 28,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο παγκόσμιος πλούτος (το άθροισμα της αποτίμησης όλων των υλικών αγαθών στη γη), στο τέλος του 2020 υπολογιζόταν σε 418,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και ήταν αυξημένος κατά 7,4% σε σχέση με το 2019. Ο κατά κεφαλή πλούτος αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 79.952 δολαρίων (δείτε τη μελέτη Global Wealth Report - εδώ).
Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα αυτών των ετών, κατά τα οποία δημιουργήθηκε τεράστιος πλούτος -κυρίως από τις χρηματοοικονομικές αγορές- είναι ότι, η κατανομή του στον γενικότερο πληθυσμό (ακόμη και στον πληθυσμό του ιδίου κράτους) γίνεται όλο και πιο άνιση. Και αυτό δεν είναι διατηρήσιμο.
****
Η ευημερία μιας χώρας, δε συμβαίνει τυχαία. Απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, όραμα και ανάληψη πρωτοβουλιών. Η Γερμανία δημιουργεί ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των εταιριών “Start-ups”, με κεφάλαια € 10 δισεκατομμυρίων, το οποίο θα χρηματοδοτεί startups του τομέα της τεχνολογίας, τομέας ο οποίος αναμένεται να δημιουργήσει τις περισσότερες θέσεις εργασίας κατά τις δύο επόμενες δεκαετίες. Κατά την παρουσίαση του νέου Ταμείου, ο υπουργός οικονομικών της χώρας τόνισε ότι “οι startups είναι η κινητήριος δύναμη των δομικών μεταβολών σε μία οικονομία. Οι εταιρίες που θα δημιουργηθούν θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη και την ευημερία της Γερμανίας και της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια”. (εδώ)
****
Πριν από μερικές μέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Joe Biden, υπέγραψε μία εκτελεστική εντολή (εδώ), με την οποία ζητά από τις κρατικές υπηρεσίες να δημιουργήσουν νέους κανόνες που θα προάγουν τον ανταγωνισμό σε όλους τους τομείς της αμερικανικής οικονομίας. Οι νέοι κανόνες, θα πρέπει να στοχεύουν να περιορίσουν τη συγκέντρωση δύναμης σε τομείς όπως η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία, οι μεταφορές, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η γεωργία. Η κυβέρνηση του κ. Biden εκτιμά ότι, οι αλλαγές που θα προωθήσει, θα επιτρέψουν τη μείωση των τιμών σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, την αύξηση των αμοιβών των εργαζόμενων και θα προάγουν την έρευνα στην τεχνολογία και την οικονομική ανάπτυξη.
Δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση των αγορών στην εξέλιξη αυτή, ίσως επειδή θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια πριν εφαρμοστούν κάποιες αλλαγές. Όμως, είναι σαφές ότι, αν οι εξελίξεις κινηθούν προς την κατεύθυνση της αύξησης του πραγματικού και ελεύθερου ανταγωνισμού, θα υπάρξουν σοβαρότατες ανατροπές σε πολλούς τομείς της οικονομίας -και όχι μόνο της αμερικανικής- και πολλές νέες ευκαιρίες σε υφιστάμενες ή σε εταιρίες που θα δημιουργηθούν.
****
Θα μπορούσατε να φανταστείτε ένα μηχάνημα, εξοπλισμένο με σύστημα “τεχνητής νοημοσύνης” (AI) να διαχειρίζεται τα χρήματά σας; Αυτό ίσως είναι το μέλλον στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων και ήδη αναπτύσσεται ταχύτατα. Μία τέτοια τεχνολογία, θα μπορούσε να δώσει “επαγγελματική” διαχείριση, με μικρό κόστος, σε ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που έχουν κεφάλαια τα οποία παραμένει αδρανή -και σχεδόν άτοκα- στις τράπεζες, αλλά που διστάζουν ή αρνούνται να πληρώσουν τις μεγάλες αμοιβές που ζητούν οι εταιρίες διαχείρισης. Ήδη, υπάρχουν εφαρμογές “έξυπνης διαχείρισης” και η χρήση τους θα μπορούσε να επεκταθεί σημαντικά. (εδώ)
****
Η απόφαση των κινεζικών αρχών να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στη δραστηριότητα των κινεζικών εταιριών που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια (και κυρίως στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ), προκάλεσε σημαντική πτώση (-28,8% από τα μέσα Φεβρουαρίου) στις τιμές των μετοχών των εταιριών αυτών, όπως καταγράφει ο δείκτης “S&P/BNY Mellon index of China American Depositary Receipts” (εδώ). Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική αφού θα επηρεάσει σημαντικά τη ροή κεφαλαίων προς τις εταιρίες αυτές, κάτι που ίσως αλλάξει τους συσχετισμούς στον ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, στον τομέα της τεχνολογίας.
****
Φθίνει, καθημερινά, ο όγκος συναλλαγών στην αγορά του Bitcoin και υπάρχουν μέρες που περιορίζεται ακόμη και στα 20 δισ. δολάρια. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του, αλλά και της απουσίας των μεγάλων διακυμάνσεων που μας είχε συνηθίσει.
Παράλληλα, παρατηρούνται επιθέσεις διαφόρων ειδών προς αυτό και κυρίως επιθέσεις που το συνδέουν με την παρανομία και τις απάτες (εδώ). Κατά την άποψή μας, τα σκάνδαλα που ξεσπούν γύρω από την κίνησή του και τη χρήση του, δημιουργούν ένα μεγάλο πλήγμα για το “κρυπτονόμισμα”. Και τελικά, ίσως το ευρύτερο νόμιμο σύστημα, προσπαθεί να το αποδομήσει με αυτό το τρόπο, για να ελαχιστοποιήσει το κόστος (κοινωνικό και πολιτικό) που ενδεχομένως θα είχε μία κατά μέτωπο αντιπαράθεση του “κρυπτονομίσματος” με το νόμο.
Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.
- Το αιφνίδιο θετικό γύρισμα της αγοράς, δείχνει την αντοχή της
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 1η τροποποίηση - Βελτίωση στον τρόπο “εισόδου” στην αγορά, μετά από ξαφνική και έντονη πτώση
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Ανοδικοί - πτωτικοί μήνες στο Χρηματιστήριο, από το 1955 έως σήμερα
- "Τεχνική Ανάλυση – Συστήματα Συναλλαγών", του Δημήτρη Δημόπουλου, σε ηλεκτρονική έκδοση - Προεπισκόπηση
- Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers- Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
- Η Lamda Development εγκαταλείπει το “όραμα” και γίνεται μεσιτικό γραφείο
- Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά (25/9/2021)
- Το αιφνίδιο θετικό γύρισμα της αγοράς, δείχνει την αντοχή της
- "Τεχνική Ανάλυση – Συστήματα Συναλλαγών", του Δημήτρη Δημόπουλου, σε ηλεκτρονική έκδοση - Προεπισκόπηση
Σχόλια (0)
Σχολιάστε το άρθρο