Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 230 | Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου Ιουνίου - Ιουλίου 2021

Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου Ιουνίου - Ιουλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 230 - Ιούλιος 2021

 

Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου

Ιούνιος - Ιούλιος 2021

 

14/7/2021

 

Τα επίσημα στοιχεία προκαλούν εντύπωση: σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας στη Γερμανία έχουν μειωθεί κατά 154.000. Ακόμη και σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, όταν άρχισε το πρώτο λόκνταουν καταγράφονται -83.000 εργαζόμενοι. «Πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια ψάχνουν κόσμο, αλλά δεν βρίσκουν», λέει η Ίνγκριντ Χάρτγκες, πρόεδρος του συνδέσμου DEHOGA, που εκπροσωπεί περίπου 65.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με την DEHOGA οι επιχειρηματίες του κλάδουν αναζητούν κυρίως μάγειρες, καθώς και εξειδικευμένο ξενοδοχειακό προσωπικό. Λείπουν όμως και οι εποχικά εργαζόμενοι, που πολλές φορές έρχονται από το εξωτερικό για να απασχοληθούν στους πιο εντατικούς μήνες της σεζόν. Στην StepStone, ιστοσελίδα στην οποία δημοσιεύονται αγγελίες εργασίας, οι καταχωρήσεις για νέους εργαζόμενους στον κλάδο τον Απρίλιο του 2021 έχουν αυξηθεί κατά 62% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Αυτές αφορούν κυρίως υπαλλήλους ξενοδοχείων, σερβιτόρους και βοηθητικό προσωπικό στην κουζίνα. (εδώ)

 

Αντιμέτωπη με ένα ανατιμητικό κύμα αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη, αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης, καθώς ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα κοντά στα πριν από την COVID-19 επίπεδα, των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ενός συνδυασμού απροσδόκητων παραγόντων που έχουν εκτοξεύσει την τιμή του φυσικού αερίου σε υψηλά πολυετή επίπεδα. Οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στις αγορές της Ευρώπης κινούνται στα επίπεδα των 80-90 ευρώ η μεγαβατώρα, τα υψηλότερα των τελευταίων 13 ετών, πιέζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και τις κυβερνήσεις που καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση χωρίς διαθέσιμα εργαλεία. Στη Γερμανία το θέμα της τιμής του ρεύματος αποτελεί ένα από τα καίρια ζητήματα αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, ενώ και στην Ελλάδα οι τιμές του ρεύματος θα είναι ένα από τα πλέον δύσκολα ζητήματα που θα χρειαστεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, που οι υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς (πάνω από 100 ευρώ η μεγαβατώρα) θα περάσουν στο σύνολο των καταναλωτών, με την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, και από τη ΔΕΗ στις 6 Αυγούστου. (εδώ)

 

Τα συμπεράσματα για την εις βάθος έκθεση για τη διαδικασία των δημοσιονομικών ανισορροπιών του 2021 έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τη διαφορετική στάση που υιοθετούν οι χώρες του Bορρά για το πώς προχωρούν οι οικονομίες εν μέσω πανδημίας και προαναγγέλλουν ότι αργά ή γρήγορα έρχεται σφιχτή δημοσιονομική προσαρμογή. Η  κίτρινη κάρτα δίνεται σε 12 χώρες, από τις οποίες όμως τρεις είναι στο κόκκινο: η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος. Ο λόγος; Κατά τις χώρες του Βορρά, οι οικονομίες αυτών των χωρών είχαν ήδη προβλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής και υψηλό χρέος, τα οποία δεν δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας αλλά ήταν δομικά προβλήματα που απλά επιδεινώθηκαν. Συνεπώς, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, οι τρεις αυτές χώρες θα αναμένεται να ακολουθήσουν πιο σφιχτή δημοσιονομική προσαρμογή για να διορθώσουν τα δομικά τους προβλήματα, ώστε να μη φέρουν σε κίνδυνο άλλες χώρες μέσω spill over. Όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, στα συμπεράσματα του Ecofin για την έκθεση MIP δόθηκε μάχη κι έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις μπήκαν οι απόψεις και των δύο πλευρών. (εδώ)

 

Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, μια αγορά που εδώ και αρκετό καιρό ξεχώριζε για την υψηλή της μεταβλητότητα, έχει εισέλθει σε περίοδο αισθητής ηρεμίας, ένδειξη σημαντικής μεταβολής στην αντίληψη των ξένων επενδυτών για τη μεγαλύτερη αγορά χρεογράφων της ευρωζώνης μεγέθους 2,3 τρισ. ευρώ. Η μεταβλητότητα, η τάση ενός περιουσιακού στοιχείου για ακραίες αυξομειώσεις, αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τις αποδόσεις ομολόγων μακροπρόθεσμα και η επικρατούσα ηρεμία είναι καλοδεχούμενη από τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος. Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 800 δισ. ευρώ από το οποίο η Ιταλία θα είναι από τις πλέον ευνοημένες οικονομίες καθώς θα λάβει επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. (εδώ)

 

Πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Μάιο, μεγαλύτερη του αναμενόμενου, κυρίως εξαιτίας της πτώσης στην παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τρόφιμα και ρούχα. Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία, ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,2%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή αυξήθηκε μαζικά καθώς η οικονομία ανακάμπτει από τη χειρότερη φάση της πανδημίας το 2020. Ωστόσο, η αύξηση του 20,5% ήταν χαμηλότερη από αυτή των μέσων εκτιμήσεων για 22,2%. Ο ρυθμός ανάκαμψης επίσης επιβραδύνθηκε μετά από την αύξηση της παραγωγής κατά 39,4% τον Απρίλιο, έναντι του έτους 2020. (εδώ)

 

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τρίτη έξοδό της στις αγορές, ανεβάζοντας σε 45 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που έχει μέχρι στιγμής αντληθεί για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκδόθηκε ένα 20ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Ιουλίου 2041, το οποίο οι αγορές δέχτηκαν με πολύ έντονο ενδιαφέρον, με ζήτηση κοντά στα 100 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν μια διττή συναλλαγή και η Επιτροπή συγκέντρωσε επιπλέον 5,25 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεκαετές δάνειο back-to-back, που λήγει στις 22 Απριλίου 2031 για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) και της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας (MFA). (εδώ)

13/7/2021

Nέες εκδόσεις ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ, αναμένονται στην ευρωζώνη. Τόσο η Ε.Ε., όσο και μεμονωμένα κράτη μέλη, θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων, καθώς οι επενδυτές βρίσκουν σε αυτά ασφαλές καταφύγιο. Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και η αβεβαιότητα που επικρατεί για την προοπτική ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας (στις 20/7/2021 αναμένεται η ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού), καθιστούν ελκυστικότερες τις επενδύσεις σε κρατικά ομολόγα. Επιπροσθέτως, οι αναλυτές προεξοφλούν μετά και τις δηλώσεις Λαγκάρντ, ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τελικώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ. Ήδη στο τέλος Ιουνίου, οι συνολικές αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έφθασαν τα 1,186 τρισ. ευρώ. Επίσης, η ΕΚΤ, μετά την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό, αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου να επαναπροσδιορίσει την κατεύθυνση (guidance) για τα επόμενα βήματα της πολιτικής που θ΄ακολουθήσει. (εδώ)

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν 13/7/2021, υπό τις πιέσεις της Ουάσινγκτον, το ‘πάγωμα’ του σχεδίου για τον λεγόμενο ‘ψηφιακό φόρο’ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στον ΟΟΣΑ αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών που πρέπει να συμφωνηθεί τον Οκτώβριο, ύστερα από πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ομάδα των 20 το Σάββατο. «Η επιτυχία αυτής της διαδικασίας θα απαιτήσει μια τελευταία προσπάθεια από όλες τις πλευρές και η Κομισιόν δεσμεύεται να εστιάσει σε αυτή την προσπάθεια. Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να θέσουμε σε αναμονή τις εργασίες μας επί της πρότασης για τον ψηφιακό φόρο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. (εδώ)

Η ΕΚΤ θα ωθήσει τις τράπεζες που προτείνουν υπερβολικές ανταμοιβές μετόχων «να επιστρέψουν σε μια πιο μέση πολιτική διανομής», τόνισε η κα Ντελγκάδο, η οποία  είναι επίσης αναπληρωτής κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας. Αυτό που προσπαθεί να προλάβει η ΕΚΤ είναι το ενδεχόμενο η φερεγγυότητα των τραπεζών να τεθεί υπό αμφισβήτηση, καθώς στα τέλη του τρέχοντος έτους λήγουν τα περισσότερα κρατικά μέτρα στήριξης και ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν είτε επιχειρηματικά είτε καταναλωτικά δάνεια. Ως εκ τούτου δεν έχουν διακοπεί οι ανησυχίες για δημιουργία μίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειάζεται να κρατήσουν τη ρευστότητά τους σε υγιή επίπεδα και να μην «σπαταλήσουν» μεγάλο μέρος τους στην παροχή μερισμάτων.  Σημειώνεται ότι η  ΕΚΤ θα λάβει απόφαση σχετικά με το αν θα άρει το ανώτατο όριο των μερισμάτων αργότερα αυτόν τον Ιούλιο.(εδώ)

Η Ευρώπη αναβάλλει για τον Οκτώβριο την παρουσίαση του σχεδίου για την επιβολή ψηφιακού φόρου, ο οποίος θα έπληττε τα αμερικανικά τεχνολογικά μεγαθήρια που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, όπως η Amazon και η Google. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος του ταξιδιού της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών στη Γηραιά Ήπειρο και όπως όλα δείχνουν η αποστολή της στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η Γέλεν, μετέφερε, επίσης, δύο σημαντικά για τις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ μηνύματα, εκ των οποίων το ένα αφορά άμεσα την Ουάσιγκτον και το άλλο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επισήμως, η Γέλεν ζήτησε από τους Ευρωπαίους να μην αποσύρουν πρόωρα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και να συμφωνήσουν το ταχύτερο δυνατό στην επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου στο 15%, τον οποίο ενέκρινε νωρίτερα το G20. (εδώ)

12/7/2021

Η Ισπανία θα επενδύσει 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο πλαίσιο μεγάλου εθνικού προγράμματος δαπανών χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη 12/7/2021 σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. (εδώ)

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρουκ είπε ότι αποκλείεται να συμφωνήσει σε δραστικές αλλαγές, όπως η αναθεώρηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και η μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν δεν υπάρξει πανευρωπαϊκή συμφωνία για την αλλαγή του Δημοσιονομικού Συμφώνου, δεν θα γίνει καμία αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, από το 2023 και μετά, θα ισχύσουν εκ νέου οι κανόνες του 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος και του 3% για το έλλειμμα. Κατά συνέπεια, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία θα κληθούν να επιστρέψουν σε σφικτές πολιτικές.Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τις 12/7/2021 7 χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν χρέος πάνω από 100% του ΑΕΠ. Το χρέος της Ελλάδας ξεπερνάει το 200% του ΑΕΠ.(εδώ)

9/7/2021

Μετά από πέντε μήνες ανάπτυξης, η ιταλική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα τον Μάιο, υποχωρώντας 1,5% σε σχέση με τον μήνα Ιούνιο, και επλήγη σημαντικά από την μεγάλη πτώση στα ενεργειακά προϊόντα. Αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,3%.Τα στοιχεία του Απριλίου, που αρχικά έκαναν λόγο για άνοδο 1,8%, αναθεωρήθηκαν πτωτικά ελαφρώς και κάνουν λόγο για άνοδο 1,5%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ISTAT.Σε προσαρμοσμένη βάση, η παραγωγή αυξήθηκε 211% τον Μάιο σε ετήσια βάση, αποτυπώνοντας το γεγονός ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα πριν από ένα χρόνο, επλήγη από το lockdown. (εδώ)

Μόνο το 2018 η αστυνομία του Βερολίνου είχε κατασχέσει περισσότερα από 75 ακίνητα της μεγαλοφαμίλιας Ρέμο, τα οποία αποτιμώνται στην αγορά σε πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις αρχές πρόκειται για κλασσική περίπτωση ξεπλύματος, όπου το παράνομο χρήμα, για παράδειγμα από ληστείες ή εμπόριο ναρκωτικών, διοχετεύεται σε νόμιμες δραστηριότητες όπως η αγορά ακινήτων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για τα ποσά που ξεπλένονται κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Έρευνα του 2016 για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για "περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ". Για όλη την Ευρώπη το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο υπολογίζει ότι τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες έχουν αποφέρει περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τη Διεθνή Διαφάνεια οι πραγματικές ροές είναι πολύ μεγαλύτερες, ωστόσο, επισημαίνει ο Κρίστοφ Τράουτβετερ, "είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές ποσό. Δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς ούτε η δομή, ούτε το εύρος του οργανωμένου εγκλήματος". (εδώ)

7/7/2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το νέο πλαίσιο για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομολόγια, το οποίο προβλέπει τη διοχεύτεση χρημάτων σε έργα που θα βοηθήσουν τη ζώνη του ευρώ να επιτύχει τον κλιματικό στόχο της για μηδεινές εκπομπές άνθρακα. Το εθελοντικό αυτό πλαίσιο στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «χρυσού προτύπου» για εταιρίες και κυβερνήσεις που επιθυμούν να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλικά προς το περιβάλλον έργα και προγράμματα και αποτελεί μέρος του δεύτερου πακέτου της ΕΕ για την αειφόρο χρηματοδότηση. Καθώς η παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων αυξάνεται έντονα – περνώντας συνολικά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια – το πρότυπο στοχεύει επίσης να βοηθήσει να σταματήσει το «πράσινο πλύσιμο», όπου οι εκδότες ομολόγων επικαλούνται περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς χωρίς αιτιολόγηση. Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ αναφέρουν ότι η πρακτική χρειάζεται αυστηρότερο έλεγχο. (εδώ)

Συναγερμός έχει σημάνει στα οικονομικά επιτελεία των χωρών-μελών της ΕΕ καθώς η πιθανότητα ενός νέου lockdown αναμένεται να φέρει αρκετές χώρες -ειδικά με υψηλό χρέος- ενώπιον δανεισμού από τον ESM. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες, οι βόρειες χώρες θέλουν να μπει σε λειτουργία το συγκεκριμένο εργαλείο και να σταματήσει η ελεύθερη χρήση παροχών. Κάτι που βεβαίως δεν επιθυμεί η Ελλάδα. Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης της Covid-19 τύπου Δέλτα δεν αφήνει καμία χώρα αδιάφορη. Ο κύριος λόγος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αδυναμία της ΕΕ να δώσει άλλον έναν γύρο δημοσιονομικής χαλαρότητας με μεγάλα μέτρα στήριξης, εάν κάποιες χώρες οδηγηθούν και πάλι σε lockdown μέσα στο φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Συγκεκριμένες χώρες ήδη εξέφρασαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνολική ευρωπαϊκή «απάντηση» και σε περίπτωση lockdown αυτό να είναι καθολικό. (εδώ)

6/7/2021

Μείωση κατά 7% κατέγραψε το 2020 το μέσο εισόδημα απασχόλησης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (18-64 ετών) στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι απώλειες στο εισόδημα από την εργασία οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απουσίαζαν από την εργασία ή στη μείωση των ωρών εργασίας, εκτιμά η Eurostat. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η κρατική στήριξη και οι προσωρινές δημοσιονομικές πολιτικές συνέβαλαν στην αντιστάθμιση του αντίκτυπου της κρίσης COVID-19 στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα, τα προσωρινά μέτρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση των μισθών και του εισοδήματος των νοικοκυριών, ιδίως για εκείνους με χαμηλότερο εισόδημα. (εδώ)

Οι παραγγελίες για γερμανικά αγαθά κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση τον Μάιο από το πρώτο lockdown του 2020, κυρίως εξαιτίας της ασθενέστερης ζήτησης από χώρες εκτός της ευρωζώνης και των λιγότερων συμβάσεων για μηχανήματα και ενδιάμεσα αγαθά. Τα στοιχεία που δημοσιεύει η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία εμφάνισαν ότι οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά μειώθηκαν 3,7% σε μηνιαία βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση νέων δραστηριοτήτων το 2021. (εδώ)

 

Πλεόνασμα 116,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,4% του ΑΕΠ), κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2021 η ζώνη του ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με το πλεόνασμα 127,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ( 3,7% του ΑΕΠ) που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και αυξημένο από το πλεόνασμα 69,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,0% του ΑΕΠ) το πρώτο τρίμηνο του 2020.Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το πλεόνασμα του λογαριασμού αγαθών μειώθηκε (+ 99,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με + 108,7 δισ. ευρώ), όπως και το πλεόνασμα του λογαριασμού υπηρεσιών (+ 33,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με + 39,9 δισ. ευρώ).Το αποτέλεσμα του λογαριασμού πρωτογενούς εισοδήματος διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα (+ 4,7 δισ. ευρώ έναντι – 6,9 δισ. ευρώ), ενώ το έλλειμμα του λογαριασμού δευτερογενών εσόδων αυξήθηκε (- 20,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με – 14,4 δισ. ευρώ). Το έλλειμμα του λογαριασμού κεφαλαίου μειώθηκε (- 3,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με – 10,5 δισ. ευρώ). (εδώ)

 

Μείωση κατά 10,2% σημείωσε η κυκλοφορία πλοίων στην Ε.Ε., εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, κατά τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 οι θαλάσσιες μεταφορές στην Ε.Ε. παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2019, αλλά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οι προσεγγίσεις πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια μειώθηκαν κατά 26,5%, αφού ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χαρακτηρίσει το ξέσπασμα κορονοϊού ως πανδημία. Ωστόσο, το τέταρτο τρίμηνο του έτους η κίνηση ομαλοποιήθηκε, αφού οι προσεγγίσεις πλοίων στα λιμάνια ήταν μόλις κατά 1,1% λιγότερες σε σχέση με το 2019.Η μείωση των προσεγγίσεων πλοίων είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EMSA, να πέσουν και οι όγκοι των εισαγωγών και εξαγωγών, αλλά και του ενδοκοινοτικού, διά θαλάσσης, εμπορίου. Με βάση τα διαθέσιμα τελωνειακά στοιχεία έως και τον Δεκέμβριο του 2020, εκτιμάται ότι το θαλάσσιο εμπόριο της Ε.Ε. μειώθηκε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι το παγκόσμιο εμπόριο, κατά 9,3%, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα οι απώλειες έφτασαν το 3,6%. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2020 διακινήθηκαν από τα ευρωπαϊκά λιμάνια 226 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων λιγότεροι σε σχέση με το 2019.  Οι μεγαλύτερες απώλειες ήταν στις εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε., όπου η πτώση το 2020 έφτασε το 12,2%, ακολουθούμενη από το ενδοκοινοτικό εμπόριο (μείωση 7,1% την ίδια περίοδο) και στη συνέχεια εξαγωγές από την Ε.Ε. σε μη - Καταστάσεις ΕΕ (κάτω 4,3%). (εδώ)

Τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης που τρέχουν από το 2020 στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον υπερβάλλουσας ρευστότητας στη γηραιά ήπειρο, όμως ένας δείκτης-κλειδί για τις συνθήκες χρηματοδότησης «δείχνει» ότι οι αγορά χρήματος ήδη τιμολογεί το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης περιόδου ευφορίας. Θα πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή για τις αγορές που κινούνται πάνω στο κύμα της πρωτοφανούς χαλαρής νομισματικής πολιτικής για πολλά χρόνια, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να αγοράσουν ενεργητικά και να αναλάβουν ρίσκο. Το πλεονάζον βουνό ρευστότητας θα αγγίξει τα 5 τρις ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 προτού αρχίσει να υποχωρεί, όπως εκτιμά ο Μπέντζαμιν Σρέντερ, στρατηγικός αναλυτής στην ING Groep και επισημαίνει ότι αν οι τράπεζες αρχίζουν να αποπληρώνουν τα φθηνά δάνεια στην ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, μπορεί να οδηγήσουν τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού ψηλότερα απ’ ότι αναμένει η αγορά. Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού της ΕΚΤ θα τερματισθεί τον Μάρτιο, ενώ το τελευταίο πρόγραμμα χορήγησης φθηνού χρήματος στις εμπορικές τράπεζες, γνωστό ως TLTRO, πρόκειται να τερματισθεί τον Δεκέμβριο. (εδώ)

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα είναι προσωρινός, πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανεβάζουν τις τιμές τους την ώρα που οι ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς αυξάνουν το κόστος των πρώτων υλών και δημιουργούν μία ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ακόμη χειρότερα, η αποτυχία της συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ εγείρει τον κίνδυνο νέας εκτίναξης των τιμών πετρελαίου στα ύψη.Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε σε δηλώσεις της σε γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ότι, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σαφώς σε περίοδο ανάκαμψης και ενδεχομένως να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα πολύ πιο γρήγορα του αναμενομένου, οι σημερινές πιέσεις στις τιμές είναι «κατά το πλείστον προσωρινές». Ωστόσο, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ, γνωστή για τις ακραίες απόψεις της, υπογράμμισε τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, τονίζοντας την ανάγκη να ξεφύγει η Ευρωζώνη από τις χρόνιες εξασθενημένες τιμές και τη χαμηλή ανάπτυξη. Η ΕΚΤ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στον στόχο της για τον πληθωρισμό, κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%, μία ολόκληρη δεκαετία, παρά την άνευ προηγουμένου ρευστότητα και τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις. (εδώ)

Καθώς η Γηραιά Ήπειρος πλησιάζει ολοένα περισσότερο στο τέλος της πανδημικής κρίσης, ορισμένα από τα ανοιχτά ζητήματα που δίχαζαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επανέρχονται στο προσκήνιο των πολιτικών συζητήσεων. Χωρίς καμία αμφιβολία το κορυφαίο από αυτά είναι το κατά πόσο πρέπει να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες από το 2023, χρονιά κατά την οποία είναι προγραμματισμένο να τελειώσει η αναστολή τους που ισχύει λόγω της πανδημίας.Το στρατόπεδο του ευρωπαϊκού Νότου, με μπροστάρη τον Μάριο Ντράγκι, επιμένει ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι παρωχημένο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί μετά την πανδημία ως ίσχυε πριν από αυτή. Οι χώρες του πυρήνα και του Βορρά, από την πλευρά τους, δεν κάνουν, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, καμία συζήτηση για το θέμα και αφήνουν να εννοηθεί ότι οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους το έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος το 60% του ΑΕΠ, προφανώς και θα συνεχίσουν να ισχύουν μετά το τέλος του 2022.Γίνεται αντιληπτό ότι μετά από μία τόσο σφοδρή κρίση, όπου οι περισσότερες χώρες αναγκάστηκαν να δανειστούν για να αντιμετωπίσουν τις δραματικές της επιπτώσεις της, εκτινάσσοντας τα δημόσια χρέη, η επιστροφή των κανόνων θα φέρει μνημόνια και πολιτικές λιτότητας. (εδώ)

2/7/2021

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ελέγξει τράπεζες που αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο με τα χρηματοοικονομικά τους μέσα, όπως τα μοχλευμένα δάνεια και τα παράγωγα, ανέφερε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Andrea Enria.Σε βασικούς τομείς, όπως η μοχλευμένα χρηματοδότηση, σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε ένα πλήρες φάσμα των εποπτικών εργαλείων που μας είναι διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων σύμφωνα με το προφίλ ρίσκου των μεμονωμένων τραπεζών, εάν αυτό γίνει απαραίτητο”, ανέφερε ο Enria σε ομιλία του. (εδώ)

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε, ότι η αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη οφείλεται κυρίως σε δύο αποτελέσματα βάσης. Το πρώτο αφορά τις τιμές του πετρελαίου,το δεύτερο αφορά τη Γερμανία, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι είχαν μειωθεί πέρυσι για να στηριχθεί η ανάκαμψη, επανήλθαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 στα προηγούμενα επίπεδά τους. «Θα επανέλθουμε σε χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, όπως δείχνουν οι προβλέψεις μας», σημείωσε η Λαγκάρντ. Για το 2021, είπε, προβλέπεται πληθωρισμός περίπου 2%, ο οποίος θα μειωθεί στο 1,5% το 2022 και στο 1,4% το 2023. (εδώ)

1/7/2021

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις 1/7/2021 στη διαφαινόμενη οικονομική ανάκαμψη, αλλά και στις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας, στον παραγωγικό ιστό της χώρας. "Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην χώρα μας το δημόσιο χρέος, από το 135% του 2019, στο τέλος του 2021 θα αγγίξει το 160% του ΑΕΠ", δήλωσε ο Ντράγκι. Παράλληλα προειδοποίησε ότι "είναι πιθανό η φάση αυτή αύξησης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους να μην έχει ακόμη τελειώσει", αλλά επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του "θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, διότι η επανένταξή τους στην αγορά της εργασίας, μετά από ένα τέτοιο τραύμα, δεν μπορεί να είναι άμεση". Ο Ντράγκι θεωρεί ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί, φέτος, περισσότερο από το 4,2% που έχει υπολογίσει η Κομισιόν, αλλά τονίζει ότι ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης πρέπει να γίνει ακόμη εντονότερος για να ξεπερασθεί η ευρεία ζημιά που προκάλεσε η υγειονομική κρίση. (εδώ)

30/6/2021

Ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε πιο έντονα από ό, τι αναμενόταν. Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης. Η δημοσιονομική υποστήριξη ήταν κρίσιμη, σύμφωνα με την BIS. Τα δάνεια και οι εγγυήσεις έχουν προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δίνοντάς τους πολύτιμο οξυγόνο για να ανακάμψουν. Πράγματι, σε πολλές χώρες, το προσωπικό διαθέσιμο εισόδημα στην πραγματικότητα αυξήθηκε. Τα ποσοστά αποταμιεύσεων αυξήθηκαν.Η νομισματική πολιτική έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.Η Τράπεζα αναφέρει επίσης ότι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που διατηρούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ανησυχία. Ο πληθωρισμός έχει ήδη αυξηθεί σε πολλές αναδύομενες οικονομίες: οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και των τροφίμων παράλληλα με τις υποτιμήσεις του νομίσματος κάνουν χειρότερες τις συνθήκες . Επιπλέον, τρεις άλλοι παράγοντες κατέχουν το κλειδί για το μέλλον: η πορεία και ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής πολιτικής, η πορεία της κατανάλωσης και το μέγεθος των πιθανών πιστωτικών απωλειών των επιχειρήσεων. (εδώ)

 

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ισπανίας εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 398 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, σε σχέση με το έλλειμμα των 1,18 δισ. ευρώ στον αντίστοιχο μήνα του 2020. Η τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 538 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Το ποσό των 15 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη δεύτερη έξοδό της στις αγορές.Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η συναλλαγή αφορά ένα πενταετές ομόλογο 9 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 6 Ιουλίου 2026 και ένα 30ετές ομόλογο, 6 δισ. ευρώ, που λήγει στις 6 Ιουλίου 2051. Και οι δύο δόσεις προσέλκυσαν πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Η συναλλαγή υπεγράφη πάνω από 11 φορές και με προσφορές άνω των 170 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή πέτυχε πολύ ευνοϊκές συνθήκες τιμολόγησης, βασιζόμενη στην επιτυχημένη πρώτη έκδοση για το NextGenerationEU, στις αρχές Ιουνίου, αλλά και στην εξαιρετική απόδοση του προγράμματος SURE.Πρόκειται για τη δεύτερη συναλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, μετά το 10ετές ομόλογο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξέδωσε η Επιτροπή στις 15 Ιουνίου 2021 εξ ονόματος της ΕΕ. Με τη συναλλαγή της 30/6/2021, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 35 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU. (εδώ)

 

Περαιτέρω πτώση κατέγραψε η ανεργία στη Γερμανία τον Ιούνιο καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας υπό το πρίσμα μιας ισχυρής ανάκαμψης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, χάρη και στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.Το υπουργείο Εργασίας τόνισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων εκτός εργασίας μειώθηκε κατά 38.000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, στα 2,691 εκατ. Οι εκτιμήσεις είχαν προβλέψει πτώση 20.000.Ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,9%. (εδώ)

 

29/6/2021

 

Η οικονομική παραγωγή της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 18% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του έτους 2020, δήλωσε τη Δευτέρα 28/6/2021 ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. "Έχουμε μια εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη", ανέφερε ο Σάντσεθ, μιλώντας στο ραδιόφωνο Cadena SER, σύμφωνα με το Reuters, και πρόσθεσε: "Στο τρίμηνο που ολοκληρώνεται, το ΑΕΠ θα είναι αυξημένο κατά 18%, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους”. Η ετήσια σύγκριση, ωστόσο, γίνεται με μια περίοδο κατά την οποία η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επλήγη σφόδρα λόγω των εκτεταμένων lockdowns για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, που οδήγησαν σε μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 21,6%. (εδώ)

 

Ενώ ο πολιτικός κίνδυνος έχει μειωθεί έντονα πρόσφατα, η απόσυρση της στήριξης της ΕΚΤ έχει γίνει περισσότερο ανησυχητική σε ό,τι αφορά την "τύχη" των spreads των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως τονίζει η Capital Economics. Ωστόσο αναμένει ότι τα spreads του Νότου θα παραμείνουν πολύ χαμηλά τα επόμενα χρόνια.Σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο του 2020 σχετικά με τις προοπτικές του 2021, η Capital Economics είχε διατυπώσει την άποψη ότι τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της περιφέρειας στη ζώνη του ευρώ έναντι των γερμανικών ομολόγων, τα οποία είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στις περισσότερες περιπτώσεις, θα παραμείνουν πολύ χαμηλά σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.  Ο οίκος, σε νέα έκθεσή του τονίζει πως συνεχίζει να παραμένει "άνετος" με αυτήν την άποψη, η οποία - τουλάχιστον μέχρι τώρα - φαίνεται να ήταν γενικά σωστή. Σε τελική ανάλυση, όπως επισημαίνει, τα spreads της περιφέρειας είναι προς το παρόν αρκετά κοντά στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2020. (εδώ)

 

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ολοκληρώσει το έκτακτο πρόγραμμά της για τη στήριξη της οικονομίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022 και πιθανόν οι αγορές να πράττουν σωστά που δεν προεξοφλούν μία αύξηση του παλαιότερου προγράμματός της αγορών ομολόγων (APP), δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν. (εδώ)

 

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, καθώς η επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμού κατά της Covid-19 οδήγησε σε περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας και σε βελτίωση της διάθεσης σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, κυρίως στο λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 117,9 μονάδες τον Ιούνιο από 114,5 τον Μάιο, έναντι 116,5 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Πιο αισιόδοξο το κλίμα στις υπηρεσίες, όπου ο υποδείκτης αυξήθηκε στις 17,9 μονάδες από 11,3 τον προηγούμενο μήνα, πολύ υψηλότερα του αναμενόμενου, ενώ στο λιανεμπόριο αυξήθηκε στις 4,5 μονάδες από 0,5 μονάδες. (εδώ)

 

Ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4% φέτος και περαιτέρω επιτάχυνση στο 5,5% το 2022 αναμένει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης . Η EBRD προβλέπει σημαντική άνοδο του ΑΕΠ την χρονιά 2022, καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη και προχωρούν σημαντικά έργα υποδομών. Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχουν πτωτικά ρίσκα στην πρόβλεψη, κυρίως λόγω της πανδημίας και της επίπτωσης στους κλάδους τουρισμού και υπηρεσιών. Τα σινιάλα ανάκαμψης είναι ορατά από φέτος, με το ΑΕΠ να ενισχύεται σε τριμηνιαία βάση κατά 4,4% το πρώτο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα, με την Ελλάδα να λαμβάνει χρηματοδότηση άνω των 70 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία. (εδώ)

 

Η ανάκαμψη στον ευρωπαϊκό τουρισμό φαίνεται να "ανεβάζει" ταχύτητα, ενώ εκτιμάται ότι οι διανυκτερεύσεις στους τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης θα φτάσουν έως και 85% των επίπεδων προ πανδημίας, σύμφωνα με το νέο δείκτη υπολογισμού της τουριστικής κίνησης, Tourism Tracker, της Oxford Economics, που καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο δείκτης αυτός, ο οποίος βασίζεται σε δεδομένα σε τέσσερις βασικές κατηγορίες - υγεία, κινητικότητα, περιορισμοί και διαδικτυακή δραστηριότητα, δείχνει πως συνολικά ο τουρισμός βρίσκεται έως και 20% υψηλότερα έως τώρα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, ενώ στα τουριστικά hotspots της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 36% κατά μέσο όρο από τον Μάρτιο (σε σχέση με το 2020). (εδώ)

 

25/6/2021

 

Μπορεί οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία να μην επηρέασαν ιδιαίτερα την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης και ο δεύτερος γύρος να αναμένεται να έχει επίσης περιορισμένο αντίκτυπο, ωστόσο οι κίνδυνοι αυξάνονται για τους κρατικούς τίτλους της ευρωπεριφέρειας και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, όπως σημειώνει η Citigroup. Τα ομόλογα της περιφέρειας έδειξαν περιορισμένη ευαισθησία στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, με τους πιθανούς κινδύνους να μεταφέρονται πιο μακροπρόθεσμα και συγκεκριμένα στις βουλευτικές εκλογές του 2022, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα κατακερματισμένης Βουλής.Κατά την Citi, τα πορτογαλικά και τα ελληνικά ομόλογα ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στο tapering της ΕΚΤ από ό,τι τα ιταλικά. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, όπως τονίζει η Citi,  θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε ένα tapering του PEPP λόγω της μη επιλεξιμότητάς τους για το κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και είναι πιθανό να υποαποδώσουν έναντι των ιταλικών ομολόγων τους επόμενους μήνες. (εδώ)

 

Ο νέος δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης μειώθηκε ξανά τον Μάιο, επεκτείνοντας την πτώση από τον προηγούμενο μήνα παρά το ότι η Ένωση ξεκίνησε ανάκαμψη από την πανδημία που προκάλεσε ύφεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, η μηνιαία ροή δανείων προς τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης ήταν αρνητική κατά 3 δισ. Ευρώ, έναντι των -24 δισ. Ευρώ πριν από ένα μήνα, υποδηλώνοντας ότι οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές στην επέκταση της πίστωσης. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του εταιρικού δανεισμού υποχώρησε στο 1,9% από το 3,2% πριν από ένα μήνα. (εδώ)

 

24/6/201

 

Το γερμανικό επιχειρηματικό ηθικό αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, καθώς η εκτίμηση των εταιριών για τις τρέχουσες συνθήκες βελτιώθηκε και η αισιοδοξία τους αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα. Το ινστιτούτο Ifo δήλωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε σε 101,8 από 99,2 τον Μάιο. Μια δημοσκόπηση των αναλυτών στο Reuters είχε δείξει ότι οι προσδοκίες ήταν για αύξηση στο 100,6, δείχνοντας ότι η πραγματικότητα ξεπέρασε τα αναμενόμενα. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αναβάθμισε τις προβλέψεις ανάπτυξής της νωρίτερα αυτό το μήνα, αναμένοντας ότι η οικονομία θα φτάσει τα επίπεδα προ πανδημίας το επόμενο τρίμηνο και θα αυξηθεί κατά 3,7% φέτος και 5,2% το επόμενο έτος. (εδώ)

 

23/6/2021

 

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων εκτός εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15-64 ετών), κατατάσσεται η Ελλάδα, μετά την Ιταλία και την Κροατία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, το 2020 στην ΕΕ το ποσοστό των ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών), ανήλθε σε 27,1%, αυξημένο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019. Τα υψηλότερα ποσοστά κατέγραψαν η Ιταλία (35,9%), η Κροατία (32,9%), η Ελλάδα (32,6%), το Βέλγιο (31,4%) και η Ρουμανία (30,8%). Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Σουηδία (17,5%), στην Ολλανδία (19,1%), στην Εσθονία (20,7%), στη Γερμανία (20,8%) και στη Δανία (21,0%). Σε σύγκριση με το 2019, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο ποσοστό των ατόμων εκτός εργατικού δυναμικού καταγράφηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία (1,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2020), στην Ιρλανδία (1,4 μονάδες), στην Πορτογαλία (1,2 ), στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα (1 ποσοστιαία μονάδα). Αντίθετα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα (-1,2 ), στη Λετονία (-0,9 ), στη Ρουμανία και στην Κροατία ( -0,6) και τη Λιθουανία (-0,5). (εδώ)

 

Η ανθεκτικότητα του ευρώ έχει βελτιωθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αρχιτεκτονική του, αλλά είναι σημαντικό να μην υπάρξει εφησυχασμός καθώς η ατζέντα κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φίλιπ Λέιν.  Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα για την ανθεκτικότητα του ευρώ είναι σήμερα πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτή που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν το ενιαίο νόμισμα βρισκόταν στα σπάργανα ή κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, δεδομένων όλων των αλλαγών που έγιναν στην αρχιτεκτονική του.(εδώ)

 

Έργα μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και πολιτικές για την προστασία του κλίματος θα χρηματοδοτηθούν με τα 25,6 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η Γερμανία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τελικά το πρόγραμμα που υπέβαλε το Βερολίνο, έπειτα από τα αρχικά επικριτικά σχόλια.Σύμφωνα με την Καγκελάριο, 2,5 δισεκατομμύρια θα διατεθούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, 5,4 δισεκατομμύρια στα κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την επέκταση του δικτύου σταθμών φόρτισης και την αντικατάσταση πετρελαιοκίνητων λεωφορείων, 3 δισεκατομμύρια στην ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, ενώ θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων έρευνες για εναλλακτικά καύσιμα υδρογόνου και για ενεργειακά οικονομικότερους μικροεπεξεργαστές.(εδώ)

 

Ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει σε υψηλό 3,5 ετών καθώς βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα όσο προχωρούν οι μαζικοί εμβολιασμοί, επιτρέποντας την άρση των μέτρων περιορισμού. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε στο -3,3 τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018. Τον Μάιο ο δείκτης ήταν στο -5,1. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο -3,0. (εδώ)

 

Νέα σημαντική υποστήριξη για ενεργειακές επενδύσεις και την πράσινη μετάβαση της χώρας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).Σε πρώτη φάση, θα περιλαμβάνει δανειοδότηση 325 εκατ. ευρώ από μια ανοιχτή γραμμή που μπορεί να φθάσει τα 2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την κάλυψη ενός μέρους του κόστους των δημόσιων επενδύσεων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας, της Αρκαδίας και των νησιών. Πρόκειται για έργα υποδομών, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για την υποδοχή και υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στις περιοχές υπό απολιγνιτοποίηση. (εδώ)

 

22/6/2021

 

Νέο «μαξιλάρι» 70 δισ. ευρώ δώρο από την ΕΚΤ στις τράπεζες. Η ΕΚΤ αποφάσισε στις 18/ 6/ 2021 να παρατείνει την ισχύ των έκτακτων μέτρων τα οποία αφορούν τους δείκτες μόχλευσης των τραπεζών, τα οποία έληγαν στο τέλος Ιουνίου, έως το Μάρτιο του 2022.  Με την απόφαση της αυτή στην ουσία «πριμοδοτεί» τα ίδια κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων που εποπτεύει με περίπου 70 δισ. ευρώ. Έκτοτε η εξάρτηση και οι καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ αυξήθηκαν σημαντικά, εξαιτίας του πλέον προβεβλημένου μέτρου στήριξης μέσω της αγοράς ομολόγων, του γνωστού PEPP. Μέσω του προγράμματος αυτού η ΕΚΤ έχει αγοράσει από τις ελληνικές τράπεζες ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,7 δισ. ευρώ, ενώ σε ολόκληρη την ευρωζώνη οι αγορές έχουν ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ. (εδώ)

 

Ιταλία: Οι Βρυξέλλες ενέκριναν το Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δύο οι κύριοι τομείς του: Το 37% των μέτρων του Εθνικού Σχεδίου της Ιταλίας αφορά την περιβαλλοντική μετάβαση, ενώ το 25% είναι αφιερωμένο στην ψηφιακή μετάβαση. Παράλληλα, η Κομισιόν, έδωσε το ελεύθερο στην καταβολή 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να δοθούν στην Ιταλία μέχρι τον Αύγουστο του 2021. Συνολικά, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να καταβληθούν στην Ιταλία, 192,5 δισεκατομμύρια ευρώ. (εδώ)

 

18/6/2021

 

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το κόστος εργασίας στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση λόγω αύξησης. Το συνολικό ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε 5,8% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης μόνο 1,5% στην Ευρωζώνη, σύμωνα με στοιχεία της  Eurostat. Ειδικότερα, το ωρομίσθιο αυξήθηκε στην Ελλάδα 6,5% έναντι αύξησης 2,2% στην Ευρωζώνη και το μη μισθολογικό κόστος αυξήθηκε 3,6% ενώ μειώθηκε 0,9% στην Ευρωζώνη. (εδώ)

 

Τον Μάιο του 2021, οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 53,4% σε σύγκριση με πέρσι, συνολικά πουλήθηκαν 891.665 μονάδες. Ωστόσο, το αποτέλεσμα του περασμένου μήνα είναι πολύ χαμηλότερο από τα 1,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα που πουλήθηκαν τον Μάιο του 2019. Οι εθνικές αγορές σημείωσαν ισχυρά κέρδη, με την Ισπανία να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση (+ 177,8%). Οι τρεις άλλες βασικές αγορές αυτοκινήτων της ΕΕ σημείωσαν επίσης καλά αποτελέσματα τον Μάιο: Γαλλία + 46,4%, Ιταλία + 43,0% και Γερμανία + 37,2%. (εδώ)

 

17/6/2021

 

Ευρωζώνη: Στο 2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο από 1,6% τον Απρίλιο σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που επιβεβαίωσαν την προηγούμενη εκτίμησή της. Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ είχαν η Ελλάδα (-1,2%), η Μάλτα (0,2%) και η Πορτογαλία (0,5%), ενώ τον υψηλότερο είχαν η Ουγγαρία (5,3%), η Πολωνία (4,6%) και το Λουξεμβούργο (4%).(εδώ)

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης και ο κίνδυνος καταχρήσεων. Η ΕΕ αντιμετωπίζει «μεγάλο κίνδυνο» καταχρήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα αποφέρει πάνω από 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές στην οικονομία της. Ο λόγος είναι επειδή ορισμένες χώρες αρνούνται να εγγραφούν σε μια κοινή βάση δεδομένων συναλλαγών, όπως προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Yπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf).(εδώ)

 

Ιταλία: Αύξηση της απόλυτης φτώχειας. Το 7,7% των ιταλικών νοικοκυριών βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας. Το ποσοστό αυξήθηκε λόγω συνεπειών του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, το 7,7% , των ιταλικών κοικοκυριών, κατά το έτος 2020, βρισκόταν σε κατάσταση ένδειας. Το 2019, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6,4% και η αύξηση, σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται, κυρίως, στις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού. (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text