Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 230 | Οι σχέσεις Ρ/BV των ελληνικών τραπεζών στο παρελθόν

Οι σχέσεις Ρ/BV των ελληνικών τραπεζών στο παρελθόν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σχέση Ρ/BV (κεφαλαιοποίηση προς λογιστική αξία) είναι απλά ένας από τους δείκτες αξιολόγησης που, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση και την αποτίμηση των τραπεζών και των τραπεζικών μετοχών. Όπως αναφέραμε σε άλλα σημεία του άρθρου, δε χρησιμοποιείται πάντα, ή δεν έχει πάντα την ίδια σημασία και βαρύτητα. Η τιμή που παίρνει η σχέση, εξαρτάται από τη φάση που κάθε φορά διανύουμε, τα δεδομένα της διεθνούς οικονομίας και -κυρίως- από την “ποιότητα” των ιδίων κεφαλαίων κάθε τράπεζας και, όπως είναι λογικό, την παρούσα θέση και τις προοπτικές της.

Μέχρι και την κρίση των ομολόγων της Ελλάδας, ο κύριος δείκτης αξιολόγησης και αποτίμησης των τραπεζικών μετοχών, ήταν ο δείκτης Ρ/Ε. Στη συνέχεια, άρχισε να αναφέρεται και να χρησιμοποιείται ο δείκτης P/BV.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη της διακύμανσης του δείκτη Ρ/BV, κατά την τελευταία 20ετία. Ως παράδειγμα, χρησιμοποιούμε τα στοιχεία (από τις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 2001 - 2021) και τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.
Διαπιστώνουμε ότι, η χρονιά που άλλαξαν όλα, είναι το 2008, έτος που συνέβη η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση. Έως τότε, η σχέση Ρ/BV της ΕΤΕ κυμαίνονταν από το 1,21 έως και το 3,88, ενώ βρίσκονταν σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα στο τέλος της δεκαετίας του 1990.

Η σχέση αυτή, καίτοι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη δεκαετία του 2000, διακυμάνθηκε επίσης πολύ έντονα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 ετών, τα οποία ήταν -λόγω των προβλημάτων των τραπεζών- από τα χειρότερα στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. (Δείτε στοιχεία, εδώ)

Η σχέση αυτή, δε μπορεί να παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, όσο οι συνθήκες λειτουργίας και οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, βελτιώνονται, ενώ θα υπάρξει μία ευρύτερη αύξηση της σχέσης αυτής, σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όταν υπάρξει μία γενικότερη βελτίωση στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text