Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 230 | Η Ιστορία του Χρηματιστηρίου

Η Ιστορία του Χρηματιστηρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ιστορία του Χρηματιστηρίου

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

1985 - 2021: Ο κύκλος των εισαγωγών και των διαγραφών εταιριών

Όταν, στις 12 Ιουλίου 2005, η εταιρία “Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας - Audiovisual” (ABE), εισέρχονταν στο Χρηματιστήριο, ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών του Χρηματιστηρίου, έφτανε στις 362. Ο αριθμός αυτός έμελλε να παραμείνει ως ο ανώτερος αριθμός διαπραγματευόμενων εταιριών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Από τότε μέχρι σήμερα, εισήχθησαν ακόμη 20 εταιρίες. Όμως, κατά το ίδιο διάστημα, διεγράφησαν 220. Έτσι, ο σημερινός αριθμός εισηγμένων εταιριών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, φτάνει μόλις στις 162, από τις οποίες, οι 9 ανήκουν στην Εναλλακτική Αγορά.

Ο “κύκλος εισαγωγών” που ξεκίνησε το 1990 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2005, υπήρξε ο πιο μεγάλος σε χρονική διάρκεια (διήρκεσε 16 χρόνια) και σε αριθμό εταιριών που εισήχθησαν ποτέ στο Χρηματιστήριο (352 εταιρίες). Άλλες περίοδοι με μεγάλο αριθμό νέων εισαγωγών ήταν τα χρόνια 1970-1976, με 46 νέες εταιρίες (από τις εταιρίες αυτές, μόλις 9 εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο)και 1917-1929 με 75 νέες εταιρίες (μόλις 6 εξακολουθούν να διαπραγματεύονται).

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ

Όμως, αυτό που έχει ενδιαφέρον -και παράλληλα είναι πολύ διδακτικό- είναι το πώς και το πότε ξεκινάει ένας “κύκλος εισαγωγών” και το πώς και πότε ολοκληρώνεται. Και στο σημείο αυτό υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες στους τρεις μεγάλους κύκλους της χρηματιστηριακής μας αγοράς.

Μετά την έναρξη της (τότε) νέας μακροχρόνιας περιόδου της χρηματιστηριακής αγοράς, σημειώθηκε η (μεγάλη) άνοδος του 1987. Αμέσως μετά την άνοδο αυτή, εισήχθη ένας μικρός αριθμός εταιριών (6). Ακολούθησε η άνοδος του 1990, που αποτέλεσε και το “έναυσμα” για το μεγάλο κύμα εισαγωγών. Το Χρηματιστήριο υπήρξε ανοδικό καθ’ όλη τη δεκαετία του 1990 και καθ’ όλη τη δεκαετία εισάγονταν νέες εταιρίες. Όμως, ο πολύ έντονος ρυθμός εισαγωγών ξεκίνησε μετά την κορύφωση της χρηματιστηριακής αγοράς, το Σεπτέμβριο του 1999, ενώ μειώθηκε μετά το 2001. Η κορύφωση στον αριθμό των εισηγμένων, ήρθε μερικά χρόνια αργότερα, το 2005.

Η μείωση του αριθμού των εισηγμένων μετά το 2005, αρχικά προκλήθηκε από τις διαγραφές των “Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου”, οι οποίες συγχωνεύονταν με τις μητρικές τους, ώστε να βελτιωθούν τα ίδια κεφάλαια των μητρικών και από το “ξεκαθάρισμα” που επεδίωξε το ίδιο το Χρηματιστήριο, από εταιρίες “ξεχασμένες” που είτε είχαν παύσει να λειτουργούν, είτε αντιμετώπιζαν προβλήματα. Παράλληλα, την περίοδο εκείνη υπήρξαν και πολλές συγχωνεύσεις μεταξύ των εταιριών.

Όμως, η “μεγάλη φυγή” της δεκαετίας του 2010 (περίοδος μεγάλης πτώσης), οφείλεται στον -απαράδεκτο, κατά την άποψή μας- νόμο περί “δημοσίων προσφορών” και στην πτώχευση ενός μεγάλου αριθμού εταιριών.

Σήμερα, ο αριθμός των εταιριών εξακολουθεί να μειώνεται. Όμως, αυτό πρόκειται να σταματήσει. Η αγορά μπήκε σε νέα περίοδο και ήδη, η (έστω ήπια) ανοδική τάση της αγοράς, αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών εταιριών. Όμως, το έναυσμα θα δοθεί μετά από το πρώτο μεγάλο ανοδικό κύμα. Όπως συμβαίνει πάντα.

 

Γιάννης Σιάτρας

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text