Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 230 | Κύριες ειδήσεις διεθνής οικονομίας περιόδου Ιουνίου - Ιουλίου 2021

Κύριες ειδήσεις διεθνής οικονομίας περιόδου Ιουνίου - Ιουλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Κύριες ειδήσεις διεθνής οικονομίας περιόδου

Ιούνιος - Ιούλιος 2021

 

13/7/2021

 

Η Τράπεζα της Αγγλίας κατάργησε τους περιορισμούς που είχαν τεθεί την περίοδο της πανδημίας για τα μερίσματα των τραπεζών, με άμεση ισχύ (από 13/7/2021), δηλώνοντας ότι τα stress test έδειξαν ότι ο κλάδος είναι καλά κεφαλαιοποιημένος για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Όταν η Βρετανία μπήκε στο πρώτο lockdown τον Μάρτιο του έτους 2020 για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η ΒοΕ ζήτησε από τις τράπεζες να αναστείλουν τα μερίσματα και τις αγορές ίδιων μετοχών μέχρι το τέλος του 2020. (εδώ)

 

12/7/2021

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) "ενέκριναν" ιστορική συμφωνία για μια πιο σταθερή και πιο δίκαιη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική, με την οποία επιβάλλεται ένας παγκόσμιος φόρος "τουλάχιστον 15%" στα κέρδη των πολυεθνικών, αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν. Οι υπουργοί Οικονομικών απηύθυναν επίσης έκκληση στις δύστροπες χώρες, καθώς η δήλωση έχει υπογραφεί μέχρι τώρα από 131 από τα 139 μέλη της ομάδας εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στον οποίο μετέχουν προηγμένες και αναδυόμενες χώρες. "Καλούμε όλα τα μέλη" αυτής της ομάδας, που "δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει τη διεθνή συμφωνία, να το πράξουν", αναφέρουν οι υπουργοί. (εδώ)

 

Στο 13,2% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Τουρκία τον Μάιο, ενώ η εποχικά προσαρμοσμένη μέτρηση της υποαπορρόφησης του εργατικού δυναμικού, μειώθηκε σε σχέση με τον μήνα Ιούνιο. Η Τουρκία επέβαλε πλήρες lockdown στο α΄ μισό του Μαϊου, καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα σε υψηλό-ρεκόρ αλλά δεν επηρέασαν βασικούς δείκτες. Η ανεργία τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 13,8%. (εδώ)

 

Οι επενδυτές εξωτερικού αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε κινεζικά ομόλογα τον Ιούνιο, καταγράφοντας μία αύξηση στις αγορές ομολόγων, η οποία συνεχίστηκε για 31ο συνεχόμενο μήνα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η συνολική αξία των κινεζικών ομολόγων σε γουάν που είχαν στα χέρια τους ξένοι επενδυτές, έφτασε περίπου στα 3,3 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 510,73 δισεκατομμύρια δολάρια), αυξημένα κατά 36,57 δισεκατομμύρια γουάν από τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο (China Central Depository & Clearing Co., Ltd.). (εδώ)

 

Πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ξεκινά από τις 12/7/2021 η υπουργός διεθνούς εμπορίου της Βρετανίας, Λιζ Τρας με την ατζέντα των επαφών της με την αμερικανική ηγεσία να είναι πλούσια δεδομένης και της στρατηγικής σχέσης των δύο κρατών, την οποία το Λονδίνο επιδιώκει να αναβαθμίσει περαιτέρω μετά το Brexit. Όπως εξήγησε σε δηλώσεις της η Βρετανίδα υπουργός, στόχος είναι να επιτευχθεί επιπλέον πρόοδος σε θέματα εμπορίου και στην αντιμετώπιση πρακτικών που διαταράσσουν την αγορά σε διμερές αλλά και διεθνές επίπεδο, θέτοντας σε κίνδυνο το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο. Για το σκοπό αυτό θα συναντηθεί καταρχάς με την εντεταλμένη για θέματα εμπορίου του Λευκού Οίκου, Κάθριν Τάι, αλλά και στελέχη του Κογκρέσου. Επίσης, πέρα από τις συναντήσεις της στην Ουάσιγκτον σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού της θα είναι οι επαφές που θα έχει με επιχειρηματίες, κυρίως της Σίλικον Βάλει, στη δυτική ακτή της χώρας. (εδώ)

 

9/7/2021

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να καταβάλει 47,5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του οικονομικού διακανονισμού για το Brexit, σύμφωνα με την ενοποιημένη έκθεση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2020. Η έκθεση επισημαίνει ότι το ποσό αυτό οφείλεται εκ μέρους της Μ. Βρετανίας βάσει μιας σειράς άρθρων στα οποία συμφώνησαν και οι δύο πλευρές στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit. Το συνολικό ποσό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν. (εδώ)

 

Οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν τον Ιούνιο αφού σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 13 ετών τον Μάιο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν ελαφρώς καθώς το Πεκίνο έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων. Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση στο 8,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Ιούνιο από την άνοδο 9% τον Μάιο, συμφώνα με τη στατιστική υπηρεσία. Σε μηνιαία βάση, ο κινεζικός ΡΡΙ σημείωσε άνοδο 0,3% τον Ιούνιο. (εδώ)

 

Τα νέα τραπεζικά δάνεια αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ευρεία πιστωτική ανάπτυξη σημείωσε σημαντική άνοδο, καθώς η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να υποστηρίξει την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Οι κινεζικές τράπεζες χορήγησαν νέα δάνεια (327 δισ. Δολάρια) τον Ιούνιο, υψηλότερα από τα 1,5 τρισ. Γουάν πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Τα δάνεια σε νοικοκυριά αυξήθηκαν στα 868,5 δισ. Γουάν τον Ιούνιο από τα 623,2 δισ. Γουάν τον Μάιο, ενώ τα δάνεια σε επιχειρήσεις αυξήθηκαν στα 1,46 τρισ. Γουάν από τα 805,7 δισ. Γουάν. (εδώ)

 

8/7/2021

 

Η παραγωγικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδειχθεί απροσδόκητα ανθεκτική στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα lockdowns και οι περιορισμοί υποχρέωσαν σε κλείσιμο επιχειρήσεων με σχετικά χαμηλά επίπεδα ωριαίας παραγωγής.Συνολικά, η ωριαία παραγωγικότητα αυξήθηκε 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς ο αριθμός των εργάσιμων χωρών μειώθηκε ταχύτερα απ΄ό την οικονομική παραγωγή. (εδώ)

 

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσαν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να δυσκολεύονται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους για εργατικό δυναμικό προσπαθώντας να συμβαδίσουν με το άνοιγμα της οικονομίας και την εκτίναξη των πωλήσεων, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς εργαζομένων. Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάιο σε 9,21 εκατ., όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας σημειώνει ρεκόρ για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ το προηγούμενο έτος -στα αρχικά στάδια της πανδημίας- είχε υποχωρήσει μέχρι το χαμηλό των 4,6 εκατ. (εδώ)

 

Πότε η Κίνα θα προσπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο; Στο Πεκίνο και ενώ γιορτάζουν την 100η επέτειο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να καταστήσει την Κίνα την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Θα τα καταφέρει; Εάν ο Σι Ζι Πινγκ, ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, επιδιώξει μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην εκτόξευση της ανάπτυξης της χώρας, ενώ συγχρόνως, ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, δεν καταφέρει να υλοποιήσει τις κρίσιμες αλλαγές σε επίπεδο υποδομών και εργατικού δυναμικού που έχει υποσχεθεί στον αμερικανικό λαό, τότε η Κίνα θα μπορούσε να κλέψει την πρωτιά από τις ΗΠΑ, μόλις το 2031. (εδώ)

 

7/7/2021

 

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας, η τελευταία νομισματική αρχή μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών που προσανατολίζεται προς την έξοδο από την έκτακτη πολιτική τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Norges Bank ήταν πρωτοπόρος στην αποχώρηση από τα προγράμματα στήριξης. Η κεντρική τράπεζα του Καναδά το ανακοίνωσε τον Απρίλιο. Το παρεμβατικό της επιτόκιο θα αυξηθεί από το 0,25% στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η Federal Reserve άρχισε να κλείνει την πόρτα στις πολιτικές στήριξης που ακολούθησε κατά την διάρκεια της πανδημίας τον Ιούνιο με τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων να προγραμματίζονται πλέον το 2023 και όχι το 2024 όπως προέβλεπε τον Μάιο. Η Τράπεζα της Αγγλίας δείχνει διστακτική στο να αποχωρήσει από τις επιθετικές πολιτικές στήριξης της οικονομίας σύντομα. Ο πληθωρισμός στη Σουηδία είναι μόλις πάνω από τον στόχο του 2% της Riksbank αλλά η κεντρική τράπεζα εκτιμά οτι η άνοδος του έχει κορυφωθεί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα είναι μια από τις τελευταίες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα αυξήσει τα παρεμβατικά της επιτόκια. (εδώ)

 

Εδώ και καιρό η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Εδώ και δύο χρόνια η λίρα διαρκώς βυθίζεται. Οι συνεχείς διακυμάνσεις τιμών, ειδικά των τροφίμων, ταλαιπωρούν τους καταναλωτές.Σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής οι τιμές τον τελευταίο μήνα καταγράφουν νέα αύξηση. Τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση 1,94% σε σύγκριση με τον Μάιο, με το ποσοστό πληθωρισμού να ανέρχεται τώρα στο 17,5%. Παράλληλα οι τιμές παραγωγής έφτασαν στα ύψη αγγίζοντας το 42,9%. Συνολικά ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια.Σύμφωνα με τo TÜiK αύξηση καταγράφουν επίσης τα κόστη μεταφοράς κατά 26,29%, ενώ τα κόστη για εγχώριες μετακινήσεις αυξήθηκαν ακόμη και κατά 51,6%. Ακολουθούν αυξήσεις στις τιμές οικιακών ειδών κατά 25,69 % και τροφίμων κατά 19,99%. Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ποσοστό πληθωρισμού στην Τουρκία θα φτάσει σύντομα στο 20%.Η αρνητική αυτή εξέλιξη στην πορεία των τιμών τείνει να εξαφανίσει την μεσαία τάξη. Υπάρχουν μόνο πλούσιοι και φτωχοί. (εδώ)

 

Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει σταθερά, με τους ρυθμούς μεγέθυνσης να είναι ήδη πολύ ισχυροί σε σημαντικές περιοχές της. Στην Ευρώπη, η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν μικρότερη της αναμενόμενης και πλέον οι προβλέψεις είναι για ισχυρότερη μεγέθυνση στο σύνολο του έτους. Αν και οι οικονομίες των ΗΠΑ και πολλών χωρών της Ασίας έδειξαν μεγαλύτερο δυναμισμό, και σημαντικά προβλήματα συντονισμού παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αντιμετώπιση της πανδημίας προκάλεσε κινητοποίηση πολιτικής περισσότερο αποτελεσματικά από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική οικονομία έχει σήμερα την προοπτική ισχυρής ανάκαμψης. Η ύφεση το πρώτο τρίμηνο μετρήθηκε χαμηλότερη της αρχικά αναμενόμενης. Η μεγέθυνση για το σύνολο του έτους αναμένεται ισχυρή, πιθανότατα ανώτερη του 5%. Συνολικά, βέβαια η πανδημία πλήττει την ελληνική οικονομία περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές. (εδώ)

 

Με τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες να φτάνει το 5% τον Μάιο, οι ​​οικονομολόγοι​​ και οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για τις δαπάνες ελλείμματος, το δημόσιο χρέος και τον κίνδυνο διαρκούς αύξησης των τιμών, ο οποίος είναι υψηλότερος τώρα σε σχέση με πριν τέσσερις δεκαετίες. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δανειστεί και να ξοδέψει όσα θέλει χωρίς καμία επιβάρυνση, όπως θα μπορούσαν να ισχυριστούν ορισμένοι προοδευτικοί. Αλλά ούτε μπορούν όσοι ανησυχούν για τον πληθωρισμό να αγνοήσουν το βαθύτερο πρόβλημα που πλήττει τις ΗΠΑ: τη βαθιά πολιτική πόλωση, η οποία συνοδεύεται από μείωση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η ταχεία οικονομική ανάκαμψη, της οποίας ηγούνται οι δημόσιες πολιτικές που ενθαρρύνουν την απασχόληση και την αύξηση των μισθών, είναι η καλύτερη ευκαιρία για τις ΗΠΑ, ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τη δημοκρατία. Ο πραγματικός κίνδυνος που απορρέει από τον πληθωρισμό είναι ότι θα μας αποσπάσει την προσοχή από αυτό το θεμελιώδες ζήτημα.  (εδώ)

 

6/7/2021

 

Καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μια γρήγορη πρώτη ματιά στις αποδόσεις του Ιουνίου, τόσο για το δεύτερο τρίμηνο όσο και για το εξάμηνο καταγράφουν εξαιρετικές αποδόσεις σε όλες σχεδόν τις αγορές, με 33 από τα 38 μη νομισματικά assets που καταγράφει η Deutsche Bank να κινούνται υψηλότερα τους τελευταίους τρεις μήνες.Mε την αγορά να έχει παραμείνει στάσιμη για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, δεν αποτελεί έκπληξη η άνοδος του πετρελαίου, με το αργό να καταγράφει αύξηση έως και +51,4% . Ακόμα και τον Ιούνιο σημείωσε άνοδο +10,8%. Από την άλλη πλευρά ο χρυσός σημειώνει πτώση -6,8% από πέρυσι, ενώ μέσα στον Ιούνιο κατέγραψε τη χειρότερη απόδοση από τον Νοέμβριο του 2016, σημειώνοντας πτώση -7,2% και την αμερικανική Fed να εμφανίζεται καθησυχαστική για την άνοδο του πληθωρισμού σε μια προσπάθεια στήριξης του «βασιλιά των μετάλλων». (εδώ)

 

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε για μια "επικίνδυνη απόκλιση" μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη από το σοκ της πανδημίας της Covid-19. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι η ισχυρή ανάπτυξη σε πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ αποτελεί "καλά νέα", ωστόσο οι αναπτυσσόμενες χώρες πιέζονται και μένουν πίσω λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού. (εδώ)

 

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, φθάνοντας σε υψηλό δύο ετών τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούνιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο πληθωρισμός στη χώρα κυμάνθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 17,53%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό κοντά στο 17%. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να καθυστερήσει κάποια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, οδηγώντας σε αναθεώρηση και των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει τράπεζες της Γουόλ Στριτ για την πορεία του πληθωρισμού στην Τουρκία. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, σημειώνοντας άνοδο 1,94%, όταν εκτίμηση του Reuters μιλούσε για αύξηση 1,5%. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο πληθωρισμός στην Τουρκία κινείται σε διψήφια ποσοστά, ενώ η αξία της τουρκικής λίρας έχει υποχωρήσει σημαντικά. Μάλιστα, ο πληθωρισμός σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. (εδώ)

 

Σε στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις παγκόσμιες προκλήσεις προσδοκά η Κίνα. Αυτό ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας CCTV. Στην τριμερή βιντεοκλήση των ηγετών ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα παίξουν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, αλλά και θα παρέχουν ένα δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρίες.Το γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου επιβεβαίωσε ότι οι τρεις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα. «Συζήτησαν επίσης το διεθνές εμπόριο, την προστασία του κλίματος και τη βιοποικιλότητα», αναφέρει η ανακοίνωση. (εδώ)

 

Το χρέος των 2 τρισ. στερλίνων της Βρετανίας εκτίθεται όλο και περισσότερο στον πληθωρισμό και σε κραδασμούς των επιτοκίων, που γίνονται όλο και πιο συχνά, ανέφερε ο Richard Hughes, πρόεδρος της εποπτικής ομάδας προϋπολογισμού της χώρας. Ο Hughes δήλωσε πως το γραφείο ευθύνης για τον προϋπολογισμό ανέμενε ότι η τωρινή άνοδος του πληθωρισμού -η οποία ξεπέρασε το 3% σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας- θα ήταν προσωρινή καθώς η οικονομία ανέκαμψε μετά από τα lockdowns. (εδώ)

 

«Το ελληνικό αλφάβητο είναι μεγάλο…», αποφαίνονται ο Κρίστιαν Σουλτς και η ευρωπαϊκή ομάδα των οικονομολόγων της Citigroup, εκτιμώντας πως η μετάλλαξη «Δέλτα» που ενδέχεται να  οδηγήσει σε νέα lockdowns και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ζημιές στην Ευρώπη. Κατά τους επόμενους μήνες εκτιμούν πως η «Δέλτα» έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει, αν όχι να αντιστρέψει, τα σχέδια χαλάρωσης των lockdowns και περιορίζοντας (αν όχι αναβάλλοντας) την ανάκαμψη των οικονομιών.Πρώτον, ο κίνδυνος περαιτέρω lockdowns στην ηπειρωτική Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανώς μεγαλύτερος από ό,τι υποθέτουν πολλοί -και μεγαλύτερος από αυτόν που υπονοεί η εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου-, και δεύτερον, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ περαιτέρω παραλλαγές θα αποτελέσουν επίσης μια συνεχή πρόκληση. Οι δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενισχύσουν πάντως τις οικονομίες, αν και το χάσμα Ευρώπης-ΗΠΑ θα παραμείνει μεγάλο, εκτός εάν η ζώνη του ευρώ προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή αυξήσει το μέγεθος της δημοσιονομικής στήριξης μεταβάλλοντας και τους δημοσιονομικούς κανόνες. (εδώ)

 

5/7/2021

 

Οι ΗΠΑ κέρδισαν με ιστορικό τρόπο τη διεθνή στήριξη για την υιοθέτηση διεθνούς φορολογίας κατά τουλάχιστον 15% στις επιχειρήσεις αυτές. Πρόκειται για πράσινο φως που έδωσαν 130 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, περιλαμβανομένης της Κίνας, της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Βρετανίας – αλλά και της Ελλάδας. Τώρα στόχος είναι να ολοκληρωθεί το τελικό σχέδιο μέχρι τον Οκτώβριο με στόχο να εφαρμοστεί πλήρως από το 2023 ώστε από το νέο καθεστώς φορολογίας οι χώρες θα βάλουν στα ταμεία τους επιπλέον περί τα 150 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η συμφωνία αποτελεί αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που συντονίστηκαν από τον Οργανισμό για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας και στοχεύει κυρίως να διασφαλίσει ότι οι πολυεθνικές θα πληρώνουν φόρο στις χώρες όπου λειτουργούν και κερδίζουν χρήματα και όχι όπου θέλουν αυτές να μεταφέρουν τα κέρδη αυτά. Αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της συμφωνίας αφού μέχρι σήμερα πολυεθνικές και ιδιαίτερα αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι μετέφεραν τα κέρδη σε χώρες που είχαν κάνει ειδική συμφωνία και πλήρωναν κυριολεκτικά φόρους ψίχουλα. Μια τέτοια χώρα με διμερείς συμφωνίες είναι και η Ιρλανδία. (εδώ)

 

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο ετών στο 17,53% τον Ιούνιο, έναντι εκτιμήσεων για 17% και συνεχίζει σε μια παρατεταμένη άνοδο μετά από μια σύντομη πτώση, ενδεχομένως καθυστερώντας τυχόν μειώσεις των επιτοκίων αργότερα στο έτος.Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε μηνιαία βάση κατέγραψε άνοδο 1,94% σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, έναντι εκτιμήσεων για 1,50%,. (εδώ)

 

Κορυφαίοι παραγωγοί τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για αύξηση τιμών στο επόμενο διάστημα. Η προειδοποίησή τους προκαλεί άλλο ένα πλήγμα στους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών των τελευταίων 13 χρόνων στη χώρα. «Αναμένουμε άνοδο των τιμών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της General Mills, Τζέφρι Χάρμενινγκ, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της εταιρίας. Η General Mills, η οποία περιλαμβάνει δημοφιλείς μάρκες όπως Cheerios και Betty Crocker, εκτιμά το κόστος εισροών από την άνοδο του πληθωρισμού σε 7% κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης. Η εταιρία βλέπει επίσης υψηλότερο κόστος που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τα logistics.(εδώ)

 

2/7/2021

 

To δημοσιονομικό έλλειμμα της αμερικανικής κυβέρνησης θα μειωθεί ελαφρώς το 2021 και θα διαμορφωθεί περίπου στα 3 τρισ. δολάρια, παρά τις υψηλότερες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), που βλέπει ισχυρότερη ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και των φορολογικών εσόδων σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις του. Το CBO στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα ενισχυθεί το  έτος 2021 κατά 7,4%, με βάση τις συγκρίσεις του τέταρτου τριμήνου, πριν ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρήσει στο 3,1% το 2022 και στο 1,1% το 2023. (εδώ)

 

Σε μια “ιστορική” συμφωνία κατέληξαν στις 2/7/2021 130 χώρες, όχι όμως και η Ιρλανδία, που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιριών, η οποία προβλέπει κατά κύριο λόγο την επιβολή ενός φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των μεγαλύτερων ομίλων του κόσμου.Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία και η Ουγγαρία, εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικές στις προτάσεις που είχαν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη.Σύμφωνα με τον Σολτς, οι 130 χώρες αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν η Γερμανία και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν τη δίκαιη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών, όπως η Amazon. Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι να διασφαλιστεί ότι η G20 (οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου) θα υιοθετήσει το σχέδιο αυτό στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Βενετία στις 9-10 Ιουλίου του 2021. (εδώ)

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κομπορρημονεί για την ισχύ της χώρας του στις αγορές, δηλώνοντας απόλυτα πεπεισμένος πως η Τουρκία πλησιάζει ταχύτερα στον στόχο της να καταλάβει μία από τις 10 θέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.Στην πραγματικότητα η χώρα έχει αποφύγει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μία δεινή χρηματοοικονομική κρίση και επαπειλούμενη κατάρρευση τον Νοέμβριο του 2020. Όμως η αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν δεν θεραπεύει τα υποκείμενα προβλήματα, με συνέπεια η πρόσκαιρη απεγνωσμένη αντίδραση να μεγιστοποιεί τον κίνδυνο για νέα έκρηξη με τρομερές συνέπειες κατά την διάρκεια του 2021.Από τον γνωστό οίκος ανάλυσης και διαχείρισης κινδύνων των αναδυόμενων αγορών Eurasia Group, η Τουρκία κατατάσσεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων κινδύνων πρόκλησης μεγάλων χρηματοοικονομικών αναταραχών για το 2021. (εδώ)

 

Η επιστροφή στην κανονικότητα για την ανθρωπότητα έχει επιτευχθεί μόνο κατά το ήμισυ και υπάρχει αρκετός ακόμη δρόμος για να διανυθεί, μέχρι τα πράγματα επιστρέψουν στην προ πανδημίας κατάστασή τους. Αυτό προκύπτει από το Δείκτη Κανονικότητας που καταρτίζει το διεθνούς κύρους βρετανικό περιοδικό «Economist», με στόχο να δώσει μία σφαιρική εικόνα για το πόσο φυσιολογικά εξελίσσονται τα πράγματα στην κοινωνία, στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών. Με αφετηρία το 100 πριν την πανδημία (πλήρης κανονικότητα), ο δείκτης έπεσε στο 80 τον Μάρτιο του 2020, καταβαραθρώθηκε στη συνέχεια στο 35 (το χαμηλότερο επίπεδό του) καθώς η Covid-19 εξαπλώθηκε παγκοσμίως, ενώ από τον Ιούλιο του 2020 κυμαίνεται γύρω στο 60. Στις 2/7/2021 βρίσκεται στο 66 (παγκόσμιος μέσος όρος), πράγμα που υποδηλώνει ότι έχει καλυφθεί το μισό χαμένο έδαφος από άποψη επιστροφής στην κανονικότητα. (εδώ)

 

1/7/2021

 

Τη χαμηλότερη άνοδο των τελευταίων 14 μηνών κατέγραψε η άνοδος του τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα τον Ιούνιο, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων. Σύμφωνα με την έρευνα της Caixin, o PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 50,3 μονάδες, χαμηλότερα από τις 55,1 μονάδες τον Μάριο, όπως τόνισε η Caixin και η IHS Markit.Ο επίσημος μη μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 53,5 από τις 55,2 μονάδες τον Μάιο. (εδώ)

 

Τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ηγεσία της Κίνας αποτελεί το χρέος της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, το οποίο, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, έχει εκτιναχθεί εκ νέου. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) για το τελευταίο τρίμηνο του 2020, συνολικά το κινεζικό χρέος πλησιάζει το 290% του κινεζικού ΑΕΠ. Το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα το δυσθεώρητο χρέος της χώρας, που σημείωνε συνεχή άνοδο στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.Στους στόχους της για το άμεσο μέλλον είναι η ανάδειξή της σε ανεπτυγμένη χώρα. Οπως, άλλωστε, ανέφερε προ μηνών το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαρακτηρίζει ρεαλιστικό στόχο για την Κίνα τον διπλασιασμό της οικονομίας της με όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος μέχρι το 2035. (εδώ)

 

30/6/2021

 

Η κατάρρευση του παγκόσμιου τουρισμού λόγω της πανδημίας covid-19 ενδέχεται να προκαλέσει απώλειες μεγαλύτερες των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ τα έτη 2020 και 2021, σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. "Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πλήγμα που κατάφερε στον παγκόσμιο τουρισμό η covid-19 προκάλεσε απώλεια του ΑΕΠ μεγαλύτερη των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για τα έτη 2020 και 2021". Ο παγκόσμιος τουρισμός και οι τομείς που εξαρτώνται από αυτόν εκτιμάται ότι απώλεσαν 2,4 τρισεκατομμύρια το 2020 λόγω των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της μεγάλης μείωσης των τουριστών. (εδώ) https://unctad.org/news/global-economy-could-lose-over-4-trillion-due-covid-19-impact-tourism

 

Μικρή πτώση κατέγραψε ο δείκτης που παρακολουθεί την μεταποίηση στην Κίνα τον Ιούνιο, καθώς οι ελλείψεις σε επεξεργαστές και τροφοδοσία επιβράδυναν την επέκταση της παραγωγής. Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός PMI, υποχώρησε στις 50,9 από τις 51 μονάδες τον Μάιο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 50,7 μονάδες. Ο υποδείκτης που μετρά την παραγωγή μειώθηκε στις 51,9 μονάδες τον Ιούνιο, σε σχέση με τις 52,7 μονάδες τον Μάιο. Η παραγωγή σε κάποιες επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε από τις ελλείψεις σε επεξεργαστές και άνθρακα. (εδώ)

 

Η ρωσική κεντρική τράπεζα σκοπεύει να πραγματοποιήσει αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής φέτος, καθώς το επίπεδο ανάπτυξης της αγοράς που χρησιμοποιείται για να προβλέψει τον στόχο πληθωρισμού στο 4% έχει αλλάξει κάπως τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε η κυβερνήτης Ελβίρα Ναμπιούλινα. Μιλώντας σε ένα διαδικτυακό χρηματοοικονομικό συνέδριο, η Ναμπιούλινα είπε ότι η ανταπόκριση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί μια πληθωριστική άνοδος στη Ρωσία, όπου η οικονομία έχει ήδη ανακάμψει σε επίπεδο προ πανδημίας.Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να αυξήσει ξανά το βασικό της επιτόκιο τον Ιούλιο από 5,5%, καθώς ο πληθωρισμός, ο βασικός τομέας ευθύνης της, έχει φτάσει πάνω από τον στόχο του 4%.(εδώ)

 

Oι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του κλίματος από τις οκτώ μεγαλύτερες πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης στον κόσμο αυξήθηκαν σε 66 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 από 61,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Η πλειοψηφία των ποσών δεσμεύθηκε για τις φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (30/6). Συνολικά 38 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 58%, του συνόλου πήγαν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, αναφέρει η Κοινή Έκθεση του 2020 για την Πολυμερή Τράπεζα Ανάπτυξης για την Κλιματική Οικονομία. Η πρόσθετη χρηματοδότηση που πραγματοποιήθηκε από άλλες πηγές παράλληλα με τις αναπτυξιακές τράπεζες ανήλθε σε 85 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η άμεση χρηματοδότηση από ιδιωτικές πηγές ήταν 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια. (εδώ)

 

29/6/2021

 

Το Moscow Exchange, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ρωσίας, θα απορρίπτει πλέον τις εντολές για αγορά ομολόγων της ρωσικής κυβέρνησης, γνωστά και ως OFZ, που προέρχονται από πελάτες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε στις 29/6/2021 το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών. (εδώ)

 

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις 37 χώρες της περιοχής της, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη ανεβάζει ρυθμούς, αν και ο τουρισμός και οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι ακόμη σε χαμηλή βάση.Η EBRD, η οποία καλύπτει τις οικονομικές τάσεις στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική, αναμένει ότι η ανάπτυξη στην περιοχή θα διαμορφωθεί στο 4,2% σε σχέση με την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου για 3,6%. Πέρυσι είχε σημειωθεί ύφεση 2,3%. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, δέχθηκαν τις μεγαλύτερες ανοδικές αναθεωρήσεις, κατά σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες. Η υψηλή παγκόσμια ζήτηση για εμπορεύματα και παραγόμενα αγαθά, είχε προσφέρει ώθηση σε κάποιες οικονομίες στην περιοχή, ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Beata Javorcik. (εδώ)

 

Την ώρα που η Fed ετοιμάζεται να δημοσιεύσει εντός του καλοκαιριού την έκθεσή της σχετικά με την πιθανή δημιουργία ενός ψηφιακού δολαρίου, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δήλωσε ότι έχει σημαντικές αμφιβολίες για την ιδέα. Ο κυβερνήτης της Fed Ράνταλ Κουάρλς εξέφρασε σκεπτικισμό για τα περισσότερα από τα επιχειρήματα που διατυπώνονται υπέρ του ψηφιακού νομίσματος μιας κεντρικής τράπεζας. «Τα πιθανά οφέλη ενός τέτοιου ψηφιακού νομίσματος είναι ασαφή», δήλωσε ο Κουάρλς, προσθέτοντας παράλληλα ότι διαβλέπει σημαντικούς και συγκεκριμένους κινδύνους. Μεταξύ των μειονεκτημάτων που ανέφερε είναι η πρόκληση για το αν ο κόσμος θα μπορούσε να παρακάμψει τις παραδοσιακές τράπεζες και να πάει κατευθείαν στη Fed για το ψηφιακό χρήμα. Υπογράμμισε επίσης ότι τα οφέλη που αποκομίζουν οι καταναλωτές μέσω του τραπεζικού ανταγωνισμού θα μπορούσαν να μειωθούν εάν η Fed προχωρήσει σε αυτή την κίνηση . (εδώ)

 

28/6/2021

 

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλός για δύο με τέσσερα χρόνια, εκτιμά η BofA σε έκθεση της σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι η άνοδος του θα είναι παροδική και πιστεύει ότι μόνο ένα κραχ στις αγορές θα αποτρέψει τις κεντρικές τράπεζες από το να σφίξουν τη νομισματική πολιτική που ακολουθούν τους επόμενους έξι μήνες. Η BofA εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ένα εύρος 2%-4% τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια. Ο μέσος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τα τελευταία 100 χρόνια ήταν 3%, 2% στη δεκαετία του 2010 και 1% το 2020 αλλά μέχρι στιγμής φέτος τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα.Οι χρηματιστηριακές αγορές διατηρούνταν σε επίπεδα πολύ κοντά στα ρεκόρ που κατέγραψαν πριν τα νέα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό τον Μάιο, τον δείκτη που παρακολουθεί στενά η αμερικανική κεντρική τράπεζα. Τον Μάιο ο δείκτης σημείωσε άνοδο 3,45%, τη μεγαλύτερη τα τελευταία 29 χρόνια.Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ο ρυθμός του πληθωρισμού δεν αναμένεται να ωθήσει τη Federal Reserve να αποκλίνει από το σχέδιο της να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές το 2023 η να αρχίσει να αποσύρει σταδιακά την ποσοτική χαλάρωση με τις αγορές ομολόγων. (εδώ)

 

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για την Κίνα στο Α+ με σταθερές προοπτικές, δηλώνοντας ότι η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε ώριμο στάδιο της ανάκαμψης από την πανδημία.Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί 8,4% το 2021 και 5,5% το 2022. (εδώ)

 

Καθώς το ξένο κεφάλαιο εγκαταλείπει την Τουρκία, ο Ερντογάν έσπευσε να παρουσιάσει τη στρατηγική της χώρας για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων για το 2021-2023, ενώ εξέδωσε και εγκυκλίους για να κινητοποιήσει τους κρατικούς μηχανισμούς. Όπως αναφέρει ο Levent Kenez στο Nordic Monitor, ο κύριος στόχος του σχεδίου που εκπόνησε ο Ερντογάν είναι να αυξηθεί το μερίδιο της Τουρκίας στην παγκόσμια αγορά ξένων επενδύσεων στο 1,5% έως το 2023, ποσοστό που ανήλθε μόνο στο 0,8%, στα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2020. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Τουρκία έχει σχεδιάσει 11 στρατηγικές και 72 δράσεις για να προσελκύσει επενδυτές. (εδώ)

 

Όταν η Κίνα καταφέρνει με μία κίνηση να καθηλώσει το 90% της εξόρυξης bitcoin στη χώρα, που ταυτόχρονα αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της επεξεργαστικής ισχύος του παγκόσμιου δικτύου κρυπτονομισμάτων, γίνεται αντιληπτό ότι η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η τιμή του Bitcoin υποχώρησε κάτω από τα 30.000 δολάρια την περασμένη εβδομάδα και στο χαμηλότερο επίπεδο του 2021, με τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων να χάνει πάνω από το 50% της αξίας του μέσα σε δύο μήνες. Εδώ να πούμε ότι η Κίνα έγινε παγκόσμιο κέντρο για το Bitcoin όταν προσέφερε πολύ φθηνό ηλεκτρισμό και φθηνή γη για βάσεις δεδομένων κι έτσι συγκέντρωσε το 60%-70% της παγκόσμιας εξόρυξης. Οι αρχές της χώρας όμως πρόσφατα άλλαξαν στάση.(εδώ)

 

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι πρώτη είδηση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη φθάσει το 5% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός φαίνεται πως θα αυξηθεί πάνω από το 2%, που έφθασε τον Μάιο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού..Στις 9 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει τη στάση της βασιζόμενη σε νέες προβλέψεις που αφορούν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Μέχρι τότε, η ΕΚΤ μπορεί να βρεθεί υπό μία ασυνήθιστα μεγάλη πίεση. Φυσικά, οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στην πορεία του ονομαστικού πληθωρισμού δεν σχετίζονται άμεσα με τη νομισματική στάση που θα υιοθετήσει η ΕΚΤ. Με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) του Μαρτίου 2020, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέτρεψε μία σύντομη περίοδο οικονομικής αναταραχής από το να μετατραπεί σε μία βαθιά οικονομική κρίση, η οποία θα μπορούσε να συμπιέσει την οικονομική δραστηριότητα ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι έκαναν –ούτως ή άλλως– οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2021 η ΕΚΤ επιτάχυνε τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, ως απάντηση στο κύμα πανδημίας που εξαπλώθηκε τον περασμένο χειμώνα. Μέχρι στιγμής η κεντρική τράπεζα έχει περιορίσει με επιτυχία τους κινδύνους μιας οικονομικής ύφεσης.  (εδώ)

 

25/6/2021

 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή οικονομική ύφεση, καθώς όλες τους πέρασαν με ευκολία τα stress tests για το 2021. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των stress tests που δημοσίευσε η Fed, και τα 23 κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ εμφάνισαν "πολύ υψηλότερα” από τα ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας στο πλαίσιο ενός σεναρίου σοβαρής οικονομικής ύφεσης. Οι παραδοχές στο σενάριο της "σοβαρής οικονομικής ύφεσης" ήταν ότι ο αμερικανικό ΑΕΠ θα σημειώσει πτώση κατά 4%, η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 10,75% και η χρηματιστηριακή αγορά θα καταγράψει "βουτιά" 55%, ενώ οι κλάδοι των εμπορικών ακινήτων και του εταιρικού χρέους θα υποστούν σφοδρό πλήγμα. (εδώ)

 

Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη στην Ευρωζώνη κατατείνουν σε μια περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης ισχυρότερης από όσο είχαμε προβλέψει έως τώρα. Αναβαθμίζουμε την πρόβλεψή μας και προβλέπουμε πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2022 κατά 4,9%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για 4,6%. Εκτιμούμε πως φέτος η Ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη 4,7% ανακάμπτοντας από τη βαθιά ύφεση 6,7% που γνώρισε το 2020. Συνολικά βλέπουμε συμπαγή ανάπτυξη και σταδιακή επιστροφή σε πληθωρισμό γύρω στο 1,5% στα τέλη του 2022 και εκτιμούμε πως έτσι θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος των μετοχών και των αποδόσεων των ομολόγων. Προβλέπουμε επίσης ενίσχυση του ευρώ στο 1,30 δολ. στα τέλη του 2022.Προβλέπουμε επίσης ενίσχυση του ευρώ στο 1,30 δολ. στα τέλη του 2022. Η τουριστική περίοδος στις μεσογειακές χώρες θα κινηθεί ανάμεσα στο 50% και στα 2/3 του συνήθους επιπέδου της φέτος. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ και δεδομένης της πρόβλεψής μας για αύξηση ΑΕΠ κατά 7,1% φέτος και κατά 4,6% το 2022, αλλά και με κάποια επιτάχυνση του πληθωρισμού, εκτιμούμε πως η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο αυξήσεις επίσης κατά 25 μ.β. μέσα στο 2023 (εδώ)

 

Επιβεβαίωσε, με ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings την πιστοληπτική αξιολόγηση A+/A-1 για την Κίνα με σταθερές προοπτικές.Όπως αναφέρεται, η χώρα είναι πιθανόν να διατηρήσει μια πάνω από τον μέσο όρο οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με άλλες μεσαίου εισοδήματος οικονομίες τα επόμενα χρόνια.«Αυτό εν μέρει οφείλεται στον αποτελεσματικό περιορισμό της πανδημίας της COVID-19 και της ταχείας κυκλοφορίας των εμβολίων», αναφέρεται στην έκθεση του οίκου. «Αναμένουμε η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 8,3% φέτος, πριν μετριαστεί περίπου στο 5% από το 2022-2024», πρόσθεσε. (εδώ)

 

Η αναμενόμενη σημαντική επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας το καλοκαίρι του 2021 απέκτησε πρόσφατα περαιτέρω δυναμική, χάρη στους φθίνοντες αριθμούς των κρουσμάτων και, κατά συνέπεια, στην άρση των μέτρων της καραντίνας. Παρά την αναμενόμενη ανομοιογενή οικονομική ανάκαμψη σε μεμονωμένες χώρες τους επόμενους μήνες, για το υπόλοιπο διάστημα του έτους, η Allianz Global Investors προβλέπει σταδιακή μείωση των διαφορών σε περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.Μετά τη σταθερή πρόοδο των εμβολιασμών, τη σταδιακή αντιστροφή των περιοριστικών μέτρων, την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης και τη συνεχιζόμενη επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, αναμένει παγκόσμια  ανάπτυξη άνω του 6% σε πραγματικούς όρους για το 2021, την υψηλότερη αύξηση που σημειώθηκε σε διάστημα μεγαλύτερο από τέσσερις δεκαετίες. (εδώ)

 

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής του χρέους τους και με μια νέα οικονομική κρίση μέχρι τη διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου τον Αύγουστο, αν τα μέλη του Σώματος δεν επισπεύσουν την αύξηση του ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, όταν σε ακρόασή της ενώπιον της Γερουσίας τόνισε πως η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους θα ήταν «αδιανόητη» και «θα είχε απολύτως καταστροφικές οικονομικές συνέπειες». Η κ. Γέλεν προσέθεσε ότι προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές, το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει νέα νομοθεσία σχετικά με το όριο δανεισμού – επιτρέποντας στο υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τον δανεισμό του πριν από την εκπνοή της τελευταίας αναστολής στις 31 Ιουλίου. (εδώ)

 

24/6/2021

 

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, επισημαίνει η Credit Suisse.Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα μετά την Κίνα που υπέστη ένα σοβαρό ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, ενώ και η Ισπανία επλήγη επίσης σοβαρά αλλά λίγο αργότερα. Η Ελλάδα είχε αρχικά σχετικά λίγα κρούσματα της νόσου, αλλά και οι τρεις χώρες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από τα τέλη του 2020.Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία το 2020 κατά μέσο όρο 9,4% και εντός ενός σχετικά στενού εύρους: Η Ελλάδα σημείωσε πτώση 8,3%, η Ιταλία 8,9% και η Ισπανία 11,0%, υπολογίζει η ελβετική τράπεζα .Όπως και αλλού στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις στην ανεργία ήταν σχετικά μικρές, με το μέσο ποσοστό της να αυξάνεται από 13,4% στο τέλος του 2019 σε 14,1% το γ' τρίμηνο του 2020. Η ανεργία αυξήθηκε περισσότερο στην Ισπανία, από 13,8% σε 16,6% το 2020, προτού μειωθεί ελαφρώς το 4ο τρίμηνο του 2020, αναλύει η τράπεζα.Στο τέλος του 2020, ο πλούτος ανά ενήλικα ανερχόταν σε 104.603 δολάρια ΗΠΑ στην Ελλάδα, 239.244 δολάρια στην Ιταλία και 227.122 δολάρια στην Ισπανία. Από το 2000 έως το 2020, ο πλούτος ανά ενήλικα αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 2% στην Ελλάδα, 3,5% στην Ιταλία και 5,6% στην Ισπανία, αυξάνοντας έτσι τις διαφορές μεταξύ των τριών χώρες. (εδω)

 

Μετά την οικονομική κρίση του 2008, κατά τη θητεία του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον Πρόεδρο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα. Ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, τον ξεπέρασε. Ο Μπάιντεν έχει την πρόθεση να ξεπεράσει και τους δύο. Αν και το ακαθάριστο ομοσπονδιακό χρέος της Αμερικής ανέρχεται πλέον στο 107% του ΑΕΠ – ποσοστό ρεκόρ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μπάιντεν για το 2022 φέρνει τη χώρα αντιμέτωπη με τα μεγαλύτερα ελλείμματα σε περίοδο ειρήνης. Για τα πέντε οικονομικά έτη, από το 2022 έως το 2026, η διοίκηση Μπάιντεν θα καταγράφει ελλείμματα που θα ανέρχονται, κατά μέσο όρο, στο 5,9% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό επιτεύχθηκε μόνο μία φορά, μεταξύ του 1947 και του 2008, και, πιο συγκεκριμένα το 1983, όταν το ποσοστό ανεργίας έφτασε, κατά μέσο όρο, σε επίπεδα άνω του 10%. Ωστόσο, οι προβολές της κυβέρνησης έθεσαν την ανεργία σε ποσοστό 4,1% το 2022 και σε 3,8% από το 2023 και έπειτα. (εδώ)

 

Ο πρόεδρος της Atlanta Federal Reserve Bank, Raphael Bostic δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να χρειαστεί να ξεκινήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων προς το τέλος του επόμενου έτους, εν μέσω του πιο ισχυρού από το αναμενόμενο πληθωρισμού και με τις ΗΠΑ "σε καλό δρόμο για την ανάκαμψη από την πανδημία"."Το ΑΕΠ είναι σε ισχυρή τροχιά. Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος και βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον στόχο μας", με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 7% και τον πληθωρισμό στο 3,4% έναντι του στόχου της Fed για 2%. (εδώ)

 

Τα μικτά κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων στην Κίνα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 170% στα 1,79 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 277 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο πεντάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου των Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν. Ο μέσος όρος της αύξησης των κερδών για την ίδια περίοδο το 2019 και το 2020 είχε καταγραφεί στο 13,5%. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, τα κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων κατέγραψαν ετήσια αύξηση 130% στα 1,25 τρισεκατομμύρια γουάν. Οι κρατικές επιχειρήσεις είδαν τα συνολικά έσοδά τους να αυξάνονται κατά 30,5% σε ετήσια βάση, στα περίπου 28,22 τρισεκατομμύρια γουάν. Τα έσοδα των κεντρικά διοικούμενων κρατικών επιχειρήσεων κατέγραψαν ετήσια αύξηση κατά 27,4%, περίπου στα 16 τρισεκατομμύρια γουάν. (εδώ)

 

ΗΠΑ και ΕΕ αποφάσισαν να επιλύσουν τη μακροχρόνια διαμάχη για τις κρατικές επιδοτήσεις Boeing και Airbus.. Στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, μακριά από τις δικαστικές αίθουσες. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν καταρχήν σε μια πενταετή συμφωνία αναστολής των τιμωρητικών δασμών, που επέβαλε η μια πλευρά στην άλλη μέχρι σήμερα. Στόχος του νέου Αμερικανού προέδρου είναι να τερματίσει την εμπορική διαμάχη με την ΕΕ και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, που κλυδωνίστηκαν έντονα την περίοδο του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ (εδω)

 

Αμετάβλητες διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας τον Ιούνιο η Ιαπωνία, ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Στα βασικά οικονομικά στοιχεία, οι αρχές διατηρούν τις εκτιμήσεις τους, όπως για τις εξαγωγές, την παραγωγή και την ιδιωτική κατανάλωση, και κάνουν λόγο για δυσκολίες καθώς η υγειονομική κρίση έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να περικόψουν τις δαπάνες. "Οι εξαγωγές αυτοκινήτων δεν τα πάνε πολύ καλά, αλλά τα κεφαλαιακά αγαθά που χρησιμοποιούνται για κεφαλαιακές επενδύσεις στο εξωτερικό, είναι ισχυρές”, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η παραγωγή μηχανημάτων μεταφοράς αναμενόταν να επιβραδυνθεί καθώς οι επιχειρήσεις πλήττονται από τον αντίκτυπο της έλλειψης επεξεργαστών παγκοσμίως.(εδώ)

 

23/6/2021

 

Την πεποίθηση του ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά επανέλαβε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε ότι έχει "ένα επίπεδο εμπιστοσύνης" πως οι τιμές θα υποχωρήσουν σταδιακά, αν και επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πότε θα εξομαλυνθούν οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν προκαλέσει την άνοδο των τιμών. "Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού. Θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών", ανέφερε ο Πάουελ. O κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% έχει έρθει από κατηγορίες όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, "που επηρεάζονται άμεσα από το άνοιγμα της οικονομίας". (εδώ)

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης των ευρωπαϊκών χωρών, καταγράφωντας τη γοργότερη ανάπτυξη εδώ και μισό αιώνα αλλά στη συνέχεια αναμένεται να υποκύψει στις πιέσεις των αγορών και να βρεθεί στην τελευταία θέση της κατάταξης μέχρι το 2023. Αυτό υπολογίζουν οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, οι οποίοι έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του 2021 στο 6%, ρεκόρ από το 1973, ξεπερνώντας τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η αύξηση της τάξης του 0,6 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αντικατοπτρίζει τον αυξημένο εμβολιασμό στη χώρα, όπως και τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κίνησης. (εδώ)

 

22/6/2021

 

ΗΠΑ: Bullard και Kaplan "βλέπουν" υψηλό πληθωρισμό και το 2022. Ο πρόεδρος της St. Louis Fed εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα ξεκινά σταδιακά την συζήτηση για το πότε να επιβραδύνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που στις  22/6/2021 φτάνει τα $120 δισ. το μήνα. Η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού, με τον δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης να σκαρφαλώνει φέτος στο 3,4% για να επιβραδύνει στο 2,1% το επόμενο έτος. (εδώ)

 

18/6/2021

 

Το Πεκίνο θα συνεχίσει τη διάθεση κρατικών αποθεμάτων χαλκού, αλουμινίου και ψευδαργύρου που διαθέτει, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών των αγαθών, αλλά και να χαλαρώσει την πίεση του κόστους σε επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων .Η Διοίκηση Εθνικής Διατροφής και Στρατηγικών Αποθεμάτων ανακοίνωσε, ότι θα διαθέσει εθνικά αποθέματα χαλκού, αλουμινίου και ψευδάργυρου της Κίνας, μέσω της κατάθεσης δημόσιων προσφορών. Η κατάθεση των προσφορών θα είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων μη σιδηρούχων μετάλλων, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ευνοϊκά κριτήρια συμμετοχής στη διαδικασία, σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο. (εδώ)

 

Την αρχή για τη «μεγάλη έξοδο» έκανε 16/6/2021 η Federal Reserve, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκιά της νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, δηλ. το 2023 αντί του 2024 που είχε αφήσει να εννοηθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου και δίδοντας το στίγμα ότι αρχίζει τη συζήτηση για το πότε αλλά και με ποιον τρόπο θα πρέπει να γίνει η μείωση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Και αυτό, καθώς διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. Μεγαλύτερες, αν και συγκρατημένες, ήταν οι απώλειες των τιμών στην αγορά κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ ο κατεξοχήν ωφελημένος ήταν το δολάριο που εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές εστίασαν στο γεγονός ότι η Fed περιμένει να επιτύχει πολύ πιο γρήγορα τους στόχους της που είναι ο πληθωρισμός στο 2% και επιστροφή της αγοράς εργασίας σε πλήρη ανάπτυξη. (εδώ)

 

Το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ανήλθε σε 144,7 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Στο τέλος Απριλίου, το χρέος που πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 4,5% σε σύγκριση με το τέλος του προηγούμενου έτους. Το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος των τραπεζών αυξήθηκε κατά 1% στα 58,5 δισεκατομμύρια δολάρια και το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος άλλων τομέων αυξήθηκε κατά 5,5% στα 62,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο.Περίπου το 44,8% του χρέους ήταν σε δολάρια ΗΠΑ, 27,5% σε ευρώ, 12,5% σε τουρκικές λίρες και 15,2% σε άλλα νομίσματα. (εδώ)

 

Η απώλεια σημαντικών προμηθειών από τις εκδόσεις κοινοπρακτικών ομολόγων του Ταμείου Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ θα είναι για 10 τραπεζικούς κολοσσούς το τίμημα παλαιότερων αμαρτιών τους, πολλές από τις οποίες τις διέπραξαν στη διάρκεια της παγ κόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.Οι τράπεζες που, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει αποκλείσει η Ε.Ε. είναι οι κολοσσοί JPMorgan, Citigroup, Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest, UniCredit, αλλά και Deutsche Bank, Credit Agricole και Barclays. Συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 39 τράπεζες που έχουν αναλάβει να υποβάλουν προσφορά για την έκδοση ομολόγων στις τακτικές δημοπρασίες που θα αρχίσει η Ε.Ε. από τον Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά το ύψος των εσόδων που θα χάσουν οι ένοχες τράπεζες, είναι ενδεικτικές οι προμήθειες που άντλησαν όσες τράπεζες συμμετείχαν,στις 15/6/2021 στην πρώτη κοινοπρακτική έκδοση που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, άντλησαν 20 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν προμήθεια 0,1% των πρώτων 20 δισ. ευρώ. Το Reuters υπολογίζει, επίσης, πως οι αντίστοιχες προμήθειες για τα υπόλοιπα μακροπρόθεσμα ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ που θα εκδοθούν φέτος θα είναι άλλα 66 εκατ. ευρώ. (εδώ)

 

17/6/2021

 

Πάουελ: Πιθανόν ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι περιμέναμε τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας καθώς η πρόοδος που καταγράφεται ως προς τον διπλό στόχο της απασχόλησης και του πληθωρισμού που έχει θέσει η Fed είναι ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν, στεκόμενος ιδιαίτερα στην νέα εκτίμηση της τράπεζας για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, που αναμένεται να σημειώσει ισχυρότερη πτώση κατά 7% το τρέχον έτος, αντί 6,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Παράλληλα, η Federal Reserve αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το τρέχον έτος, στο 3,4%, ήτοι μια εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον Μάρτιο, συνεχίζοντας ωστόσο να υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται είναι "παροδικές”. Τέλος η  νέα πρόβλεψη της Fed για τον δείκτη τιμών καταναλωτή κινείται σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει για πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%.(εδώ).

 

FED: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια - "Σήμα" για δύο αυξήσεις έως τα τέλη του 2023. Η νέα πρόβλεψη της Fed για τον δείκτη τιμών καταναλωτή κινείται σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει για πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω και την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό, που αναμένει πλέον ότι θα ανέλθει στο 3% το τρέχον έτος, από 2,2% που προέβλεπε τον Μάρτιο. Παράλληλα, αύξησε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το 2022 και το 2023. (εδώ)

 

Fitch: Χτύπησαν ρεκόρ οι χρεοκοπίες κρατών και έπεται συνέχεια.Το ποσοστό αθέτησης πληρωμών από κράτη αυξήθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ το 2020, σε ένα πλαίσιο αποδυναμωμένων κρατικών πιστωτικών προφίλ λόγω της πανδημίας Covid-19, αναφέρει η Fitch Ratings. Οι πιέσεις υποβάθμισης έχουν μειωθεί φέτος, αλλά οι αξιολογήσεις τους δείχνουν ότι είναι πιθανές περισσότερες χρεοκοπίες.Το ποσοστό κρατικής αθέτησης αυξήθηκε περισσότερο από τρεις φορές σε 4,2% από 0,9% το 2019. Το προηγούμενο υψηλό ήταν 1,8% τόσο το 2016 όσο και το 2017. (εδώ)

 

ΗΠΑ: Αύξηση 11,3% στις τιμές εξαγωγών – Άνοδος και στις τιμές εισαγωγών.Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας της χώρας, οι τιμές στις εισαγωγές τον προηγούμενο μήνα ενισχύθηκαν κατά 1,1%, έπειτα από άνοδο κατά 0,8% τον Απρίλιο.Μάλιστα, σε ετήσια βάση οι τιμές εκτοξεύθηκαν κατά 11,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο 2011. Τον Απρίλιο είχαν επίσης εκτιναχθεί κατά 10,8%. (εδώ)

 

Ανησυχία για τις χρεοκοπίες κινεζικών εταιρειών.Από τα τέλη του 2019 έχει υπάρξει μια αξιοσημείωτη αύξηση στις χρεοκοπίες κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων, με ορισμένους από τους δανειολήπτες όπως η China Fortune Land Development να έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν ομόλογα στη λήξη τους, σημειώνουν αναλυτές, μεταξύ των οποίων ο Kenneth Ho, σε έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή. (εδώ)

 

Τέλος της πανδημίας «βλέπουν» 143 κολοσσοί - Όλα τα σενάρια.Η έρευνα που έτρεξε μεταξύ 2 και 10 Ιουνίου δείχνει ότι μέσα στον τελευταίο μήνα οι επιχειρήσεις έχουν γίνει πιο αισιόδοξες για την παγκόσμια οικονομία.Είναι σημαντικό ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο (έρευνα που κατέγραψε την ευφορία μετά την ανακοίνωση των εμβολίων) μέχρι σήμερα καταγράφεται συνεχόμενη βελτίωση του κλίματος. Περίπου 2 στις 3 (69%) επιχειρήσεις δηλώνουν πιο αισιόδοξες για την επόμενη διετία σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα. (εδώ)




Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text