Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 230 | AEGEAΝ: Προσγειωμένα αεροπλάνα και προσδοκίες

AEGEAΝ: Προσγειωμένα αεροπλάνα και προσδοκίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
AEGEAΝ: Προσγειωμένα αεροπλάνα και προσδοκίες

 

 

 

 

AEGEAΝ

 

Προσγειωμένα αεροπλάνα και προσδοκίες

 

 

“Προσγειωμένη” εμφανίστηκε η διοίκηση της Aegean κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης (15/7/2021), όπως προσγειωμένα παραμένουν και πολλά από τα αεροπλάνα της, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες που είχαν υπάρξει.

Κατά το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου, σε σύγκριση με το 2019 (το οποίο, κατά τα φαινόμενα, θα παραμείνει ως έτος αναφοράς για μεγάλο διάστημα), το πτητικό έργο της Aegean έφτασε στο 50%, ενώ οι πωλήσεις και προπωλήσεις εισιτηρίων τον Ιουνίου - Ιουλίου φτάνουν περίπου το 70% - 75%. Η αναντιστοιχία που φαίνεται να υπάρχει, αιτιολογείται ότι, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε το 2019, φέτος δεν υπήρχε “απόθεμα” πωληθέντων εισητηρίων και συνεπώς, οι πωλήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες, φαίνονται “τεχνητά” αυξημένες.

Αυτό, από το μήνα Απρίλιο, βοήθησε την εταιρία να έχει θετικές ταμειακές ροές και έτσι διατηρεί το υψηλό απόθεμα μετρητών, το οποίο στην παρούσα φάση ανέρχεται σε € 600 εκατομμύρια, περίπου, συνυπολογιζόμενων και των κεφαλαίων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της είσπραξης από το κράτος.

 

Το πρόβλημα της εταιρίας, όπως και όλων των αεροπορικών εταιριών -κυρίως στην Ευρώπη και στην Ασία-, είναι η εύκολα μεταβαλόμενη ψυχολογία, αλλά και η αστάθεια των υγειονομικών συνθηκών, στοιχεία που δεν επιτρέπουν τον προγραμματισμό ταξιδιών και αυξάνουν τη μεταβλητότητα. Πάντως, προς το παρόν, οι πληρότητες του Ιουλίου είναι χαμηλές και είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

 

Σημαντική θεωρούμε την αναφορά ότι, η εταιρία διατηρεί σε ισχύ το πρόγραμμα της αγοράς των 46 νέων αεροσκαφών, ενώ έχουν υπάρξει μεταβολές τόσο στο πρόγραμμα παραλαβών και πληρωμών. Εν τούτοις, από το 2022, οι παραλαβές θα γίνονται με αυξημένο ρυθμό. Αυτό, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα σημαντικό για τη θέση και τα μεγέθη της εταιρίας από το 2023 και ύστερα.

 

Και φέτος το αποτέλεσμα θα είναι ζημιογόνο, ενώ, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης, εφ’ όσον κατά το 2022 υπάρξει μία επιστροφή στην ομαλότητα, μπορεί το έτος να είναι κερδοφόρο, απέχοντας όμως από τα μεγέθη του 2019.

 

Όσοι παρακολουθούμε την εταιρία, δεν αναμέναμε κάτι διαφορετικό. Διατηρούμε την άποψη για πετυχημένη διαχείριση της παρούσας κρίσης από την πλευρά της εταιρίας και την εκτίμηση ότι, τόσον η ανάκαμψη, όσο και η απογείωση, στα επόμενα χρόνια, είναι εξελίξεις που, βάσιμα, πιστεύουμε ότι θα επιτευχθούν.

 

Δείτε το οικονομικό δελτίο της χρήσης 2020, εδώ και το οικονομικό δελτίο για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text