Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 230 | Ο πληθωρισμός θα καθορίσει τις εξελίξεις

Ο πληθωρισμός θα καθορίσει τις εξελίξεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία των εταιρικών κερδών κατά το 2021 υπήρξαν επιτυχείς. Η εκτόξευση των κερδών, σε συνδυασμό με το σταθερό περιβάλλον στον τομέα των επιτοκίων, υπήρξαν οι κύριοι παράγοντες για την εξαιρετική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών κατά το τελευταίο 12μηνο.

Όμως, οι παράγοντες αυτές τείνουν να μεταβληθούν.
Ο ρυθμός αύξησης των επιχειρηματικών κερδών, πιθανότατα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό του, κατά το β’ τρίμηνο του έτους. Τα (λειτουργικά) κέρδη του S&P-500 αυξήθηκαν -σε 12μηνη βάση- κατά 48,3% κατά το α’ τρίμηνο του 2021, ρυθμός που ανέβηκε στο 61,6% κατά το β’ τρίμηνο. Ο ρυθμός αύξησης αναμένεται να υποχωρήσει στο 23,2% κατά το γ’ τρίμηνο και στο 17,1% κατά το δ’ τρίμηνο του έτους.
Για το σύνολο του 2021, τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν κατά 36,6%% (δείτε τον πίνακα προβλέψεων εδώ). Όμως, κατά το 2022, ο ρυθμός αύξησης των κερδών αναμένεται να υποχωρήσει στο +10,6%.

Ο πληθωρισμός, είναι ο δεύτερος παράγοντας που θα προσδιορίσει τις εξελίξεις, αφού ενδεχομένως, η αύξησή του, να μην είναι τόσο “προσωρινή”, όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) για τον Ιούνιο αυξήθηκε στο 5,4%. Στο μεταξύ, καταγράφεται αύξηση των προσδοκιών για την εξέλιξη του πληθωρισμού στο επόμενο 12μηνο (στο 4,8%) και κατά την επόμενη τριετία (3,6%). Δείτε εδώ. Εάν όντως, αυτές είναι οι πραγματικές μεσομακροχρόνιες τάσεις του πληθωρισμού, τότε πολλά από τα σημερινά θεμελιώδη στοιχεία των αγορών θα αλλάξουν και θα υπάρξουν πολλές ανατροπές.

Η μακροχρόνια πολιτική φθηνού χρήματος και ποσοτικής χαλάρωσης των Κεντρικών Τραπεζών, θα αρχίσει να μεταβάλλεται, ίσως και νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Σε πρώτη φάση, θα μειωθεί (με τάση να καταργηθεί) το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη FED. Ως εδώ, οι εξελίξεις είναι βέβαιες. Σε δεύτερη φάση, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία μικρού μεγέθους αύξηση των επιτοκίων, ίσως και αρκετά νωρίτερα από το τέλος του 2022. Και τελικά, αν οι προσδοκίες για την εξέλιξη του πληθωρισμού επιβεβαιωθούν, τότε η πολιτική επιτοκίων ίσως γίνει περισσότερο επιθετική.

Θα υπάρξει μεγάλος διάλογος για την εξέλιξη του πληθωρισμού, αφού τα ιστορικά στοιχεία δε συνηγορούν σε μία μεγάλη και μόνιμου χαρακτήρα αύξησή του, σε διεθνές μάλιστα επίπεδο. Όμως, εάν η ανοδική τάση τελικά επιβεβαιωθεί, αυτό θα σημαίνει ότι, η κίνηση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, όπως τη ξέραμε και τη συνηθίσαμε επί χρόνια, είναι πιθανό να μεταβληθεί. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα και κάποια μεγάλη πτώση. Σημαίνει αναπροσαρμογή σε νέες, περισσότερο φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας της οικονομίας και των κεντρικών τραπεζών.


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text