Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές - Νευρικότητα και αντιφατικότητα - Πώς συμπεριφέρεται το "απόλυτο σύστημα"

Αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές - Νευρικότητα και αντιφατικότητα - Πώς συμπεριφέρεται το "απόλυτο σύστημα"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αγορές δείχνουν να έχουν αναστατωθεί σε όλο το κόσμο. Και δεν πρόκειται για κάποια συγκεκριμένη αιτία που προκαλεί την αναστάτωση, αλλά η ταυτόχρονη εξέλιξη τόσων παράδοξων και συγκρουόμενων μεταξύ τους γεγονότων, που δημιουργεί μία κατάσταση που απέχει από την ομαλότητα και το ρεαλισμό.

Υπάρχουν τρία μεγάλα προβλήματα στη διεθνή οικονομία και στις διεθνείς αγορές σήμερα: α) Η αναζωπύρωση της πανδημίας, σε όλο το κόσμο -μία εξέλιξη που έχει να κάνει άμεσα με τα άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν. β) Η άνοδος του πληθωρισμού που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλαγή της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και γ) Η επίδραση που έχουν τα παραπάνω δύο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

 

Για να αντιληφθούμε το πόσο αντιφατικά είναι τα όσα συμβαίνουν στην αγορά, ας δούμε την κατάσταση στον πληθωρισμό και τα επιτόκια: Καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ο πληθωρισμός, στις ΗΠΑ, για το μήνα Ιούλιο θα υπερβεί το 6,0% (θα ανακοινωθεί στις 11 Αυγούστου), εκτιμάται ότι αυτό θα αναγκάσει τη FED να αναθεωρήσει την πολιτική της για τα επιτόκια. Όμως, σήμερα, το επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς μειώθηκε από το 1,30% στο 1,17%, δηλαδή υποχώρησε κατά περίπου 10% (επί του επιτοκίου). Όμως, ένα επιτόκιο υποχωρεί όταν προβλέπεται ότι θα υπάρξει μείωση της δραστηριότητας και συνεπώς περιορισμός στην προσφορά της ζήτησης χρήματος. Συνεπώς, η σημερινή πτώση έχει να κάνει με τα προβλεπόμενα κέρδη, τα οποία τελικά ίσως δεν αυξηθούν στο επίπεδο που αναμένονταν, ή η πορεία των κερδών κατά το 2022 δε θα είναι ικανοποιητική, κάτι που προκαλεί και την πτώση στην αγορά. Και πού οφείλεται η εκτίμηση ότι η οικονομική ανάπτυξη δε θα είναι όπως προβλέπονταν; Στο ότι η μετάλλαξη “Δ”, προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που με τη σειρά του οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που παρατηρούνται και στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο το κόσμο. Και τελικά, ποιό είναι το πολιτικό προφίλ των αντιεμβολιαστών και πόσο κινδυνεύουν τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες να υποστούν εκλογική ήττα λόγω της θέσης τους για τον εμβολιασμό;

 

Στη χώρα μας, η ανησυχία δείχνει να προκαλείται από τη νέα φάση της πανδημίας, η οποία ήδη προκαλεί προβλήματα στην τουριστική περίοδο και η οποία αναμένεται να μεταβάλλει το σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότητα.

Η σημερινή πτώση, κατά 3,88%, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την 29/10/2020 (εκείνη τη μέρα ο ΓΔ είχε υποχωρήσει κατά 5,08%), ενώ το σημερινό κλείσιμο (833,16 μονάδες) είναι το χαμηλότερο από την 23/3/2021.

 

Με τη σημερινή του τιμή, ο ΓΔ καταγράφει πτώση κατά -10,15% σε σχέση με το υψηλό των 927,29 μονάδων της 14/6/2021, οπότε θεωρητικά, βρίσκεται επισήμως σε “φάση διόρθωσης”.

 

Με βάση τη σημερινή τιμή του Γενικού Δείκτη, η τιμή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 σχηματίζεται στις 795,58 μονάδες και η μεταξύ τους απόσταση μειώθηκε στο 4,95%, δηλαδή, αυτό που, στο “απόλυτο σύστημα” ονομάζουμε ως “κρίσιμη φάση”.

 

Η εκτίμησή μας είναι ότι, οι εξελίξεις, συνιστούν μεν ένα σοβαρό πρόβλημα, πλην όμως, πιθανότατα όχι δομικό, που θα μπορούσε να ανατρέψει καθοριστικά την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να “ψαλιδίσουμε” επιπλέον πόντους από τις εκτιμήσεις μας για το φετινό ΑΕΠ.

 

Βεβαίως, οι εξελίξεις αυτές, μπορεί να εμπεριέχουν και κάτι θετικό. Και το θετικό, κατά την άποψή μας είναι ότι, με την έξαρση της πανδημίας και τα προβλήματα που αυτή θα προκαλέσει στην οικονομία, η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει επιπλέον παράταση από την ΕΚΤ για την αγορά των ελληνικών ομολόγων, που σε άλλη περίπτωση -ας μη γελιόμαστε- δε θα έβρισκαν αγοραστή.

Αυτό, είναι βραχυπρόσθεμα καλό (αυτό μας ενδιαφέρει τώρα), όμως, με την τάση που έχουν οι κυβερνήσεις να ξοδεύουν, θα αυξήσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος και κάποια στιγμή θα τα βρούμε μπροστά μας -κάτι που βέβαια ουδένα πολιτικό ενδιαφέρει.

 

Σε σειρά άρθρων, έχουμε αναφέρει το πώς θα αντιδράσουμε στην περίπτωση που υπάρξει πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ-200 από τον ΓΔ. Θα υπακούσουμε και θα ρευστοποιήσουμε.

Έχουμε όμως να κάνουμε την παρακάτω παρατήρηση:

Από την 26/2/2021 οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το χαρτοφυλάκιο, όλες οι πράξεις μας ήταν πετυχημένες. Δε χάσαμε από καμία.

Η άποψή μας για την αγορά είναι θετική και ότι, και αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί γρήγορα και η αγορά θα επανέλθει ανοδική. Αν έχουμε δίκιο, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα, το “απόλυτο σύστημα” να μας “ξαναβάλει” στην αγορά πιο ψηλά απ’ ότι θα ρευστοποιήσουμε. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει μία “λανθασμένη πράξη”.

 

Όμως, γνωρίζουμε πώς στα συστήματα συναλλαγών, οι “λανθασμένες πράξεις” συνήθως είναι περισσότερες από τις “σωστές”. Κάποια στιγμή, το λάθος θα έρθει και σε μας.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι, δε γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το μέλλον. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι, μακροχρόνια, μέσα στο χρόνο, το συγκεκριμένο σύστημα, “κερδίζει” πολύ περισσότερα από το Γενικό Δείκτη. Συνεπώς, αυτό μας οδηγεί στο να πειθαρχούμε κάθε φορά που υπάρχει ένα σήμα, άσχετα του εάν, εκείνη τη στιγμή, μας δημιουργούνται υποψίες ότι το σήμα θα είναι ένα από τα “λανθασμένα”.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text